Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 24 Απριλίου

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 24 Απριλίου

Δύο δυστοπικές ταινίες και ένα σέρβικο δράμα αποτελούν τις επιλογές που ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα. Το Snowpiercer και το Θεώρημα Μηδέν αναμένεται, πάντως, να διχάσουν τους θεατές καθώς χρησιμοποιούν ιδιαίτερο χιούμορ και παραλογισμό, χωρίς να υπολείπονται σε θέαμα. Κοινό τους στοιχείο; Η Τίλντα Σουίντον όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.

Δύο δυστοπικές ταινίες και ένα σέρβικο δράμα αποτελούν τις επιλογές που ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα. Το Snowpiercer και το Θεώρημα Μηδέν αναμένεται, πάντως, να διχάσουν τους θεατές καθώς χρησιμοποιούν ιδιαίτερο χιούμορ και παραλογισμό, χωρίς να υπολείπονται σε θέαμα. Κοινό τους στοιχείο; Η Τίλντα Σουίντον όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.

Snowpiercer

Ο κορεάτης σκηνοθέτης Τζουν Χο Μπονγκ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα δημοφιλές γαλλικό κόμικ. Σε αυτό μια καταστροφή έχει καλύψει τον πλανήτη με πάγο. Οι μοναδικοί επιζώντες είναι οι επιβάτες ενός τρένου, το οποίο αποτελεί έναν μικρόκοσμο μιας κοινωνίας. Οι επιβάτες των πίσω βαγονιών ζουν την απόλυτη εξαθλίωση και αποφασίζουν να επαναστατήσουν κατά των επιβατών που ζουν πλουσιοπάροχα στα πρώτα βαγόνια και να καταλάβουν την «ιερή» μηχανή. Ο Τζουν Χο Μπονγκ στήνει μια κλειστοφοβική περιπέτεια γεμάτη παράλογο χιούμορ (όπως στη σκηνή του σχολείου). Το χιούμορ μάλλον θα ξενίσει αρκετούς, όπως και οι σεναριακές αδυναμίες (ορισμένα ερωτήματα έχουν αφελή απάντηση, ενώ άλλα δεν απαντώνται καν), ωστόσο σκηνοθεσία και ερμηνείες αποζημιώνουν τον θεατή, με το τρένο να μετατρέπεται σε ένα ειρωνικό βιντεοπαιχνίδι με βαγόνια αντί για πίστες. Ο Κρις Έβανς (Captain America) υπερβαίνει τις προσδοκίες στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σκηνοθεσία: Τζουν-Χο Μπονγκ
Πρωταγωνιστούν: Κρις Έβανς, Τίλντα Σουίντον, Σονγκ Κανγκ – χο, Τζον Χερτ, Εντ Χάρις, Τζέιμι Μπελ

Θεώρημα Μηδέν

Κυρίως αρνητικές ήταν οι κριτικές για τη νέα ταινία του Τέρι Γκίλιαμ, Θεώρημα Μηδέν. Και όμως, πρόκειται για μια ταινία που μένει πιστή στο πνεύμα -και κυρίως στο οπτικό όραμα- του σκηνοθέτη, μία ταινία που μπορεί να έχει αφηγηθεί κατά το παρελθόν καλύτερα (Brazil, 12 Πίθηκοι), αλλά δεν χάνει την ικανότητά του να την αφηγηθεί εκ νέου. Στο Λονδίνο του μέλλοντος, ένας μοναχικός άνδρας, ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, καλείται να λύσει το Θεώρημα Μηδέν. Ο Κοέν Λεθ είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά προβλήματα, ένας άνδρας που περιμένει σε όλη του τη ζωή ένα τηλεφώνημα που θα δώσει νόημα στη ζωή του. Στη διάρκεια της ταινίας θα συναντηθεί με μία πόρνη και έναν έφηβο. Μπορεί το σενάριο να είναι αδιάφορο, ωστόσο, η ικανότητα του Γκίλιαμ να χτίζει κόσμους και να εισάγει τον θεατή σε αυτούς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το Θεώρημα Μηδέν είναι σαν ένα τρενάκι σε λούνα παρκ: κινείται πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και νόημα, ωστόσο αποτελεί ένα ταξίδι γοητευτικό και θεαματικό. Πολύ καλές ερμηνείες, κυρίως από τον Κρίστοφ Βαλτς, με μοναδική παραφωνία την παρουσία του Ματ Ντέιμον ως ενός ισχυρού άνδρα που το μόνο που κάνει στην ταινία είναι να φοράει παρδαλά κοστούμια και να εκτοξεύει αμπελοφιλοσοφίες.

Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ

Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Βαλτς, Μελανί Τιερί, Ντέιβιντ Θιούλις, Τίλντα Σουίντον, Ματ Ντέιμον

Διασταυρούμενες Ζωές

Μία πραγματική ιστορία αποτελεί αφορμή για τον σκηνοθέτη Σρνταν Γκολούμποβιτς να αφηγηθεί τις πληγές που χαίνουν ακόμα στις χώρες τις πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το 1993, τρεις σέρβοι στρατιώτες ξυλοκοπούν συνάδελφό τους, επειδή έσωσε έναν μουσουλμάνο από τη μανία τους. Το 2008, ο Χάρις, εγκατεστημένος πλέον στην Γερμανία,δεν διστάζει να βοηθήσει την πρώην μνηστή του σωτήρα του, όταν του ζητά να την προστατεύσει από τον βίαιο σύζυγό της. Παράλληλα, στη Βοσνία, ο πατέρας του σέρβου στρατιώτη που ανοικοδομεί μια εκκλησία, αρνείται να προσλάβει ως εργάτη τον γιο ενός από τους θύτες. Στο Βελιγράδι, ένας διάσημος χειρουργός, αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού, αντιμετωπίζεισοβαρό δίλημμα, όταν καλείται να εγχειρίσει έναν άλλον θύτη. Η δραματική ταινία για τις συνέπειες του πολέμου κέρδισε ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Σκηνοθεσία: Σρνταν Γκολούμποβιτς
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνταρ Μπέρτσεκ, Λέον Λούτσεβ, Νεμπότζσα Γκλόγκοβακ, Νικόλα Ρακόσεβιτς, Χριστίνα Πόποβιτς

Βαλέσα, η δύναμη της Ελπίδας

Μια βιογραφική ταινία για τον Λεχ Βαλέσα έφτιαξε στα 87 του ο Αντρέι Βάιντα. Ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής Ρόμπερτ Βιεκίεβιτς, σκιαγραφούν το προφίλ του Βαλέσα, όχι μόνο μέσα από τα πολιτικά γεγονότα, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, που συνέθεσαν τη δημόσια εικόνα του, αλλά περισσότερο εστιάζοντας σε έναν καθημερινό άνθρωπο και την αγάπη προς την οικογένειά του.

Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Βιέκεβιτς, Ανιέσκα Γκροτσόφσκα, Ζμπίγκνιου Ζαματσόφσκι, Τσεζάρι Κοζίνσκι, Μαρία Ροζάρια Ομάτζιο

Παράλληλα, προβάλλεται το βραβευμένο στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, Ηθοποιοί: Ημερολόγια Σπουδής. Πρόκειται για μία ζωντανή ματιά στον κόσμο μιας σχολής υποκριτικής, η οποία, ωστόσο, δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούριο.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024