Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσβάσιμος και πάλι από τη νότια κλιτύ ο Ιερός Βράχος

Προσβάσιμος και πάλι από τη νότια κλιτύ ο Ιερός Βράχος

Μια προσωρινή μεταλλική κλίμακα που θα τοποθετηθεί στο δυτικό τμήμα της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης υπόσχεται να δώσει λύση σ' ένα πρόβλημα που προέκυψε μετά την πτώση μικρού τμήματος βράχου: Να επανασυνδέσει τον περίπατο των επισκεπτών από τη νότια κλιτύ προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου.

Μια προσωρινή κλίμακα που θα τοποθετηθεί στο δυτικό τμήμα της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης υπόσχεται να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα που προέκυψε μετά την πτώση μικρού τμήματος βράχου: Να επανασυνδέσει τον περίπατο των επισκεπτών από τη νότια κλιτύ προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου.

Όπως επισήμανε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έδωσε το «πράσινο φως» στη δημιουργία της σκάλας, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκολλούνται μικρά τμήματα βράχων στην Ακρόπολη. Όπως, επίσης, είπε η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) έχει λάβει όλες τις απαραίτητες οδηγίες ως προς τις ενέργειες που απαιτούνται, σχετικά με οτιδήποτε αφορά τα τείχη και τα βράχια της Ακρόπολης.

Η μεταλλική κατασκευή που θα τοποθετηθεί δίπλα στην περίφραξη του Ηρωδείου θα επιτρέπει την απρόσκοπτη δίοδο των επισκεπτών και κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη και ασφαλής λύση εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινά σε λίγο καιρό. Πρόκειται για μια ελαφριά μεταλλική σκάλα, αντίστοιχη με εκείνη που βρίσκεται στην έξοδο των Προπυλαίων, η δε παραμονή της θα είναι προσωρινή, δηλαδή θα έχει διάρκεια κάποιους μήνες.

Πάντως, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, το πρόγραμμα σταθεροποίησης των βράχων θα πάρει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο. Η κλίμακα θα «πατά» σε τέσσερα σταθερά σημεία. Η μελέτη κατασκευής της πραγματοποιήθηκε από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Επιστημονική Επιτροπή Νοτίου Κλιτύος.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μεταλλική κλίμακα θα τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σκάλα της ρωμαϊκής περιόδου, η οποία ήταν σε χρήση ώς και τα νεότερα χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο, η αποκατάστασή της, παρόλο που βρίσκεται σε καλή σχετική κατάσταση, απαιτεί μελέτες και χρόνο, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024