Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε η λαϊκή ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου

Πέθανε η λαϊκή ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου

Την τελευταία της πνοή άφησε στα 75 της χρόνια η μεγάλη ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου. Το «αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού, η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα.  Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ και πολλών άλλων.

Την τελευταία της πνοή άφησε στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, στα 75 της χρόνια, νικημένη από τον καρκίνο, η μεγάλη ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου.

Το «αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού, η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού, γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, οπότε με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.

Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε στο λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και μούσα πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.

Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια απείχε από τη δισκογραφία.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, από το κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.

Συλλυπητήρια προς την οικογένεια της Τζένης Βάνου εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου της.

Στο μήνυμά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει: «Η Τζένη Βάνου έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Όμως, ποτέ δεν έχασε την πίστη της στον άνθρωπο. Αυτή η πίστη πότισε και το σπάνιο φωνητικό ταλέντο με το οποίο αξιώθηκε. Ο βαθύς συναισθηματισμός της ερμηνείας της ανέδειξε τα τραγούδια που της εμπιστεύθηκαν σημαντικοί συνθέτες. Παραμένει ανεξίτηλος στις παλιές ηχογραφήσεις. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να την ανακαλύπτουν και νεότερες γενιές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Τζένης Βάνου, τονίζοντας ότι η εκλιπούσα θα μείνει αξέχαστη για τη χαρακτηριστική φωνή της και την προσφορά της στο ελαφρό τραγούδι.

«Μούσα μεγάλων συνθετών, ανυπέρβλητη και πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια μεγάλων επιτυχιών, η Τζένη Βάνου θα παραμείνει στη συνείδηση όλων μας ως άνθρωπος και καλλιτέχνης που αναδεικνύει το ήθος και την αξιοπρέπεια μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες της» αναφέρει η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024