Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θρηνώντας έναν ιδιαίτερο αστέρα: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Θρηνώντας έναν ιδιαίτερο αστέρα: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν

Τα λόγια περισσεύουν όταν ένας 46χρονος ηθοποιός βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του, εξαιτίας, όπως αρχικά φαίνεται, υπερβολικής δόσης, και ο θάνατος του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν δεν αποτελεί εξαίρεση. Πέρα από τους φόρους τιμής από το Χόλιγουντ και τις νεκρολογίες στα ΜΜΕ όμως κρύβεται το σοκ από την απώλεια όχι μίας διασημότητας αλλά ενός πραγματικού ταλέντου που δύσκολα ταίριαζε στον γιαλιστερό κόσμο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Τα λόγια περισσεύουν όταν ένας 46χρονος ηθοποιός βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του, εξαιτίας, όπως αρχικά φαίνεται, υπερβολικής δόσης, και ο θάνατος του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν δεν αποτελεί εξαίρεση. Πέρα από τους φόρους τιμής από το Χόλιγουντ και τις νεκρολογίες στα ΜΜΕ κρύβεται το σοκ από την απώλεια όχι μίας διασημότητας αλλά ενός πραγματικού ταλέντου που δύσκολα ταίριαζε στον γιαλιστερό κόσμο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν ήταν ατημέλητος ακόμη και όταν φορούσε τα καλά του. Είχε σωματότυπο που δεν έκανε για διαφημίσεις. Και ήταν μία προσωπικότητα που δεν έκρυβε την ευφυία του όταν μιλούσε και δεν προσπαθούσε να παραστήσει τον μετριόφρονα όταν έδινε συνεντεύξεις -αλλά ούτε και κάτι παραπάνω από αυτό που είχε αποδείξει ότι ήταν.

Ο Χόφμαν δεν αποθέωνε το ταλέντο ούτε προσέγγιζε την ηθοποιία με τον μυστικισμό που συνηθίζεται μέχρι και στο τελευταίο θεατρικό εργαστήριο στην υφήλιο: «Έρευνα, προετοιμασία και δύναμη φαντασίας» ήταν, με αυτή τη σειρά, η απάντησή του όταν είχε ρωτηθεί σε συνέντευξη το 2009 για το μυστικό τού πώς προσέγγιζε τον κάθε ρόλο.

Η ερώτηση εκείνη είχε βάση επειδή το εύρος της ερμηνευτικής ικανότητας του Χόφμαν ήταν τεράστιο. Υποδυόταν με επιτυχία και σπάνια ικανότητα μεταμόρφωσης κάθε είδους ρόλο σε κάθε είδους ταινίες, χωρίς να φοβάται εναλλαγές μεταξύ «υψηλών» και «χαμηλών» κινηματογραφικών κατηγοριών, με την αυτοπεποίθηση που του έδινε η δυνατότητά του και το υπόβαθρο προσωπικής εργασίας πίσω από κάθε ερμηνεία.

Απόδειξη είναι ότι ο κάθε ένας θυμάται έναν διαφορετικό Χόφμαν: Ο κοινός παρονομαστής που ήταν εκείνη η ακαθόριστη «ποιότητα Χόφμαν» μεταμορφωνόταν κατά περίπτωση στους νευρωτικούς, στους σνομπ, στους ανασφαλείς, στους σαρκαστικούς, στους υπερφίαλους και στους φοβισμένους χαρακτήρες που είχε κληθεί να υποδυθεί στην ατελείωτη λίστα της φιλμογραφίας του -και, βάσιμα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, και στην πολυετή παράλληλη πορεία του στις θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης.

Αυτό που, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, στοίχισε τη ζωή στον Χόφμαν είχε ξεκινήσει από νωρίς. Στα πρώτα χρόνια μετά το κολέγιο είχε κάνει θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και έκανε νέα προσπάθεια πριν από μερικά χρόνια. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, σκόπευε (ή τουλάχιστον είχε αναγνωρίσει την ανάγκη) να ξεκινήσει ξανά και τώρα, αλλά δεν πρόλαβε.

Από την είδηση του θανάτου του την Κυριακή, δηλώσεις κάθε μικρού και μεγάλου ονόματος από το Χόλιγουντ κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Χόφμαν αφήνει πίσω του τη σύντροφό του Μίμι Ο’ Ντόνελ και τα τρία παιδιά τους.

Β.Ψ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024