Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Nymphomaniac: Πρόκληση για την πρόκληση ή αριστούργημα;

Nymphomaniac: Πρόκληση για την πρόκληση ή αριστούργημα;

Από το Σάββατο θα αρχίσει να προβάλλεται στην Ελλάδα το πρώτο μέρος του πολυαναμενόμενου Nymphomaniac του Λαρς Φον Τρίερ που αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιας νυμφομανούς από νεαρή ηλικία μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση του Δανού σκηνοθέτη ή για αριστούργημα;

Από το Σάββατο θα αρχίσει να προβάλλεται στην Ελλάδα το πρώτο μέρος του πολυαναμενόμενου Nymphomaniac του Λαρς Φον Τρίερ που αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιας νυμφομανούς από νεαρή ηλικία μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Πρόκειται για μία ακόμα πρόκληση του Δανού σκηνοθέτη ή για αριστούργημα;

Η τετράωρη εκδοχή της ταινίας θα χωριστεί σε δύο μέρη και θα προβληθεί στην Ελλάδα μέσα στον Ιανουάριο (το πρώτο) και τον Φεβρουάριο (το δεύτερο μέρος).

Το πρώτο μέρος θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου σε ορισμένες αίθουσες σε προβολές που θα πραγματοποιηθούν λίγο πριν και λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Κανονικά θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από τις 30 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει τα πρώτα πέντε από τα οκτώ κεφάλαια της ιστορίας της νυμφομανούς Τζο.

Τον Φεβρουάριο θα προβληθεί το δεύτερο μέρος με τα τρία τελευταία κεφάλαια.

Αυτή θα είναι η τετράωρη -και σύντομη- εκδοχή της ταινίας, καθώς ο Δανός σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει δύο βερσιόν -μία softcore και μία hardcore.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη βερσιόν της ταινίας θα προβληθεί στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου και θα διαρκεί πεντέμισι ώρες. Η εκδοχή αυτή θα είναι πιο αποκαλυπτική από την τετράωρη βερσιόν.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωναν ότι το Nymphomaniac θα αποτελεί άλλη μία πρόκληση από τον Δανό σκηνοθέτη.

Εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά το σινεμά του ήταν λιγότερο επιφυλακτικοί: ο Τρίερ έχει την δυνατότητα να χαρίζει στο κοινό δυνατές ιστορίες, χρησιμοποιώντας την πρόκληση ως περιτύλιγμα.

Θέλοντας να επιβεβαιώσουν αυτό το συμπέρασμα, οι πρώτες κριτικές υπήρξαν κάτι παραπάνω από θετικές.

«Παρά το πικάντικο θέμα της, η ταινία προσφέρει μία χιουμοριστική, αλλά σοβαρή ματιά σεξουαλικής απελευθέρωσης, γεμάτη αναφορές στην τέχνη, τη μουσική, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, σπρώχνοντας τα όρια με σκηνές που παλαιότερα θεωρείτο ότι εντάσσονταν στην σφαίρα της πορνογραφίας» αναφέρει το Variety.

«Κρατηθείτε από τη θέση σας, τη Βίβλο σας ή το χέρι ενός φίλου. Το Nymphomaniac του Λαρς Φον Τρίερ χτυπά το σώμα και κανακεύει την ψυχή. Είναι περίπλοκο, παράλογο και συναρπαστικό. Το παραπλανητικό είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια ταινία για το σεξ που είναι επιτηδευμένα αντι-σέξι και μια τεράστια, φλύαρη ιστορία […] Για να μπει κανείς στο πνεύμα του Nymphomaniac πρέπει να φανταστεί έναν μεσήλικα Δανό να αυνανίζεται μόνος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο… Είναι ταινία που μπορεί να αγαπήσω. Και που χρειάζομαι να την ξαναδώ» γράφει ο κριτικός του Guardian.

Ενώ το Indiewire γράφει: «Το Nymphomaniac δεν είναι τίποτα λιγότερο από το στοίχημα του σκηνοθέτη να δημιουργήσει το magnus opus του».

Παρά τις πολύ καλές κριτικές, είναι φανερό ότι ο Δανός δημιουργός αρέσκεται να σκανδαλίζει το κοινό. Το 2011 είχε σοκάρει τις Κάννες με τις φιλοναζιστικές δηλώσεις του και είχε «αναγκάσει» το Φεστιβάλ να τον χαρακτηρίσει persona non grata (αν και κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε το Φεστιβάλ με αυτό).

Παρά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες, το τρέιλερ που αποσύρθηκε από το YouTube λόγω των ερωτικών σκηνών, τις αφίσες με τους ηθοποιούς τη στιγμή του οργασμού, φαίνεται ότι ο Τρίερ δεν είχε μόνο το σεξ στο μυαλό του, όταν έφτιαχνε αυτή την ταινία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσοι διάσημοι ηθοποιοί «πίνουν νερό» στο όνομά του. Στο Nymphomaniac πρωταγωνιστούν οι Σαρλότ Γκενσμούργκ, ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, η Ούμα Θέρμαν, ο Σάια ΛαΜπεφ και ο Τζέιμι Μπελ -ανάμεσα σε άλλους. Και παρά τον δύσκολο χαρακτήρα του, τον εμπιστεύονται απόλυτα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι κανένας από αυτούς δεν γύρισε πραγματικές ερωτικές σκηνές. Γι΄αυτές χρησιμοποιήθηκαν πορνοστάρ.

Είναι, λοιπόν, το Nymphomaniac σπουδαία ταινία ή μία ταινία – πρόκληση με μόνο στόχο την πρόκληση; Το ερώτημα θα απαντηθεί (πολύ) σύντομα στις σκοτεινές αίθουσες.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024