Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεξ και μάζα στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σεξ και μάζα στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το θέμα στην αναπαράσταση του σεξ σε μια ταινία δεν είναι το φύλο, αλλά το πάθος και ο πόθος μεταξύ των εραστών, ανέφερε ο γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Γκιροντί μιλώντας την Παρασκευή στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με αφορμή την ταινία του Ο Άγνωστος της Λίμνης που προβάλλεται σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας (23:00 Ολύμπιον). Η δεύτερη γαλλίδα σκηνοθέτιδα που παρουσιάζει στην Θεσσαλονίκη τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας είναι η Κλερ Σιμόν, η οποία μιλώντας στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι την ενδιαφέρει κυρίως το θέμα της μάζας και του πλήθους.

Το θέμα στην αναπαράσταση του σεξ σε μια ταινία δεν είναι το φύλο, αλλά το πάθος και ο πόθος μεταξύ των εραστών, ανέφερε ο γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Γκιροντί μιλώντας την Παρασκευή στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με αφορμή την ταινία του Ο Άγνωστος της Λίμνης που προβάλλεται σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας (23:00 Ολύμπιον).

Ο Γκιροντί αναφέρθηκε και στα κοινά σημεία και τις διαφορές της τελευταίας ταινίας του Ο Άγνωστος της Λίμνης, μια ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ανδρών, με την Ζωή της Αντέλ, που αφηγείται την ερωτική ιστορία δύο κοριτσιών (σ.σ. και οι δύο ταινίες διακρίθηκαν στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών).

«Το κοινό της ταινίας μου με την Ζωή της Αντέλ είναι ότι έχουμε ξεπεράσει το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Οδεύουμε στην παγκοσμιοποίηση της ομοφυλοφιλίας» είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό αυτών των ταινιών ως gay films.

Ωστόσο, πρόσθεσε για την Ζωή της Αντέλ: «Τι σημαίνει για έναν ετεροφυλόφιλο σκηνοθέτη δύο γυναίκες που το κάνουν; Αυτό αφορά το θέαμα και εγώ προσπάθησα να το αποφύγω».

Ο Αλέν Γκιροντί χαρακτηρίζεται ως ένας δυναμικά ανερχόμενος δημιουργός του γαλλικού σινεμά, τολμηρός, που αψηφά τα στερεότυπα. Ο φακός του φλερτάρει με την σεξουαλικότητα, την ομοφυλοφιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις, θέματα πλαισιωμένα από εικόνες της γαλλικής επαρχίας, με αναφορές στην εργατική τάξη.

Η ταινία Ο άγνωστος της λίμνης/L’ inconnu du lac, που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, αφηγείται την ακραία ερωτική ιστορία δύο ανδρών που εξελίσσεται σε δυνατό θρίλερ με φόντο τον μικρόκοσμο μιας λίμνης. Ξεπερνώντας τα όρια του queer cinema, η ταινία διερευνά το σαρκικό πάθος ανεξαρτήτως φύλου με ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ερωτικές σκηνές που συζητήθηκαν.

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε ακόμη ότι επιδιώκει την όσο το δυνατόν νατουραλιστική απεικόνιση των ερωτικών σκηνών, πράγμα περίπλοκο, γιατί δυσκολεύει ιδιαίτερα τους ηθοποιούς.

«Το σεξ τρομάζει και προσελκύει ταυτόχρονα. Το υπέροχο σπανίως απέχει από την φοβία. Η ζωή λειτουργεί με αυτόν τρόπο. Όλη μας τη ζωή αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, κι αυτό έχει να κάνει και με τον θάνατο» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στην ταινία του, ανέφερε ότι εξεπλάγη θετικά, αφού περίμενε την απόρριψη. Βέβαια, υπήρξαν και χώρες όπου η ταινία δεν παίχτηκε λόγω θεματολογίας.

Εκτός του Αγνώστου στη λίμνη θα προβληθούν επίσης οι ταινίες του Λιακάδα για τους απατεώνες
και Αυτό το παλιό όνειρο που σαλεύει (17:00, Τώνια Μαρκετάκη).

Κλερ Σιμόν

Η δεύτερη γαλλίδα σκηνοθέτιδα που παρουσιάζει στην Θεσσαλονίκη τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας είναι η Κλερ Σιμόν. Η τελευταία της ταινία Gare du Nord (20:15 Ολύμπιον) δανείζεται τον τίτλο της από τον μεγαλύτερο σταθμό του παριζιάνικου μετρό.

«Ο σταθμός αυτός είναι τεράστιος, σαν σπηλιά, ένα μυθολογικό μέρος, κι αυτό ήθελα να περάσει στο κοινό, από την πλευρά του ντοκιμαντέρ, όχι της μυθοπλασίας» σημείωσε η σκηνοθέτις στην συνέντευξη Τύπου.

Ανέφερε ότι στην ταινία αυτή την απασχόλησε κυρίως το θέμα της μάζας, του πλήθους. «Το πλήθος δεν είναι μάζα, αλλά πολλά άτομα και ο θάνατος μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, γιατί στον σταθμό συναντάς άτομα που δεν θα ξαναδείς ποτέ στη ζωή σου. Ο σταθμός μοιάζει με μεταφορά της ζωής. Φτάνεις, φεύγεις και ούτω καθ’ εξής» είπε.

Η Κλερ Σιμόν, μια ανθρωποκεντρική σκηνοθέτιδα, που προέρχεται από τον χώρο του ντοκιμαντέρ, δίνει χώρο σε ομάδες που δυσκολεύονται να ακουστούν, και κυρίως σε εφήβους, γυναίκες και μετανάστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Gare du Nord, ταινία στην οποία με επίκεντρο μια ερωτική συνάντηση, ιστορίες αλληλοδιαπλέκονται αποτυπώνοντας το πρόσωπο της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Γαλλίας.

Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ με την μυθοπλασία, η Σιμόν αποτίνει φόρο τιμής στον πασίγνωστο σταθμό του Παρισιού, ένα μωσαϊκό ανθρώπων και πολιτισμών.

Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας, θα προβληθούν επίσης οι ταινίες της Τα γραφεία του Θεού (13:00, Ολύμπιον) και Διαφορετικά, ναι (17:00, Παύλος Ζάννας).

Στην Ημέρα Γαλλοφωνίας εντάσσονται επίσης οι προβολές των ταινιών Η καλή ζωή του Ζαν Ντενιζό (19:45, Παύλος Ζάννας) και To παράξενο χρώμα που έχουν τα δάκρυα του κορμιού σου των Ελέν Κατέτ και Μπρυνό Φορζανί (15:00, Τώνια Μαρκετάκη).

Η καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Unifrance.

Η αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πέφτει το βράδυ του Σαββάτου με την απονομή των βραβείων.

Αποστολή Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024