Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέων Καραπαναγιώτης: Τιμή στον κοσμοπολίτη δημοσιογράφο

Λέων Καραπαναγιώτης: Τιμή στον κοσμοπολίτη δημοσιογράφο

Η λέξη «κοσμοπολίτης» ακούστηκε πολλές φορές και από όλους σχεδόν τους ομιλητές της εκδήλωσης προς τιμήν του Λέοντος Καραπαναγιώτη, το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον αποκάλεσαν «απόλυτο κοσμοπολίτη», ειπώθηκε ότι ήταν «παθιασμένος με τον κοσμοπολίτικο πατριωτισμό» αλλά και το ότι η «κοσμοπολίτικη προσέγγισή του στα πολιτιστικά δεν ήταν ελιτίστικη».

Η λέξη «κοσμοπολίτης» ακούστηκε πολλές φορές και από όλους σχεδόν τους ομιλητές της εκδήλωσης προς τιμήν του Λέοντος Καραπαναγιώτη, το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον αποκάλεσαν «απόλυτο κοσμοπολίτη», ειπώθηκε ότι ήταν «παθιασμένος με τον κοσμοπολίτικο πατριωτισμό» αλλά και το ότι η «κοσμοπολίτικη προσέγγισή του στα πολιτιστικά δεν ήταν ελιτίστικη».

Ενδεχομένως η έμφαση στον κοσμοπολίτικο (αλλά όχι σνομπ) χαρακτήρα του Λέοντος Καραπαναγιώτη να είναι κάτι που απουσιάζει σήμερα. Η ικανότητα πάντως του δημοσιογράφου και διευθυντή της εφημερίδας Τα Νέα να αφουγκράζεται κάθε τι που γίνεται στον κόσμο προκειμένου να το μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό, ήταν κυρίαρχη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του MEGARON PLUS στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

Για δυο περίπου ώρες ο δημοσιογράφος και άνθρωπος Λέων Καραπαναγιώτης ζωντάνεψε επτά χρόνια μετά τον θάνατό του (σε ηλικία 74 ετών). Οι έξι ομιλητές μοιράστηκαν με το κοινό ιστορίες προσωπικές με συντονιστή τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαο Αλιβιζάτο ο οποίος συνεργάστηκε με τον Καραπαναγιώτη από το 1968 έως το 1971.

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, Γιάννη Μάνου, ο δημοσιογράφος, υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, διάδοχος του Λ. Καραπαναγιώτη στη διεύθυνση της εφημερίδας Τα Νέα, άνοιξε την συζήτηση με μια αναδρομή της σχέσης τους που ξεκίνησε την εποχή που ο πρώτος ήταν νεοσύλλεκτος συντάκτης και έληξε όταν ο δεύτερος πέθανε.

Ο κ. Καψής αναφέρθηκε στον δαιμόνιο ρεπόρτερ της εποχής που το ρεπορτάζ «γινόταν διά ζώσης» αλλά και στον ικανό διευθυντή που έβαλε Τα Νέα σε μια νέα εποχή όταν η φωτοσύνθεση άλλαζε τα ως τότε δεδομένα και που ήξερε πώς να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως αυτή της εισβολής της ιδιωτικής τηλεόρασης που κλόνισε τον Τύπο την δεκαετία του 1990.

Το εύρος της σκέψης και των γνώσεων του Λ.Καραπαναγιώτη πέρασε μέσα από τα λεγόμενα του κ. Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» που μίλησε για τα δυο «ευαγγέλια» του πρώην διευθυντή του: «Τον Ριζοσπάστη και τους New York Times.»

Ο Καραπαναγιώτης άλλωστε διακρίθηκε στο διπλωματικό ρεπορτάζ χάρη στην βαθιά γνώση της ιστορίας. Ενώ όμως υπήρξε προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και «καθόλου ψύχραιμος για τον ιστορικό ρόλο του Ανδρέα», σιχαινόταν τις δημόσιες σχέσεις -πόσο μάλλον με πολιτικά πρόσωπα. «Όταν οι υπουργοί τον έγλυφαν» είπε ο κ. Παπαχελάς τους αποκαλούσε «αφόρητους και βαρετούς.»

Για τον γελοιογράφο κ. Κώστα Μητρόπουλο, ο Λ. Καραπαναγιώτης είχε «δυο αχτύπητα προσόντα. Το ένα ήταν η Ελένη (Βαλαωρίτη, σύζυγός του) γιατί όπως όλοι ξέρουμε υπάρχουν και γυναίκες χαρά θεού. Το δεύτερο ήταν η αίσθηση του χιούμορ.» Ο γελοιογράφος μίλησε για την ικανότητα του Καραπαναγιώτη να αντιμετωπίζει (και) με χιούμορ δύσκολες καταστάσεις.

«Ο Καραπαναγιώτης ήταν cool» κατέληξε ο Κ. Μητρόπουλος και λίγο αργότερα, η δημοσιογράφος κυρία Μικέλα Χαρτουλάρη αποκάλεσε τον πρώην διευθυντή της «pop». Γιατί ενώ ο Καραπαναγιώτης γνώριζε την αφρόκρεμα του πολιτισμικού γίγνεσθαι, δεν την ‘χάιδευε’. Η κυρία Χαρτουλάρη αναφέρθηκε εκτενώς στην περίοδο των «Προσώπων», του πολιτιστικού ενθέτου των Νέων που χάρη στον Λ.Καραπαναγιώτη ήταν «η πιο αντι- life style πρόταση της εποχής του.»

«Το βάθος που είχαν Τα Νέα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που στον ξένο Τύπο εννοούν λαϊκή εφημερίδα» είπε ο τελευταίος των ομιλητών του πάνελ κ. Χρήστος Μεμής, διευθυντής των ΝΕΩΝ από το 2010 και μετά αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο «κοσμοπολίτης» Λ. Καραπαναγιώτης διηύθυνε μια λαϊκή εφημερίδα όπως τα Νέα. «Τα ΝΕΑ επί εποχής Καραπαναγιώτη ήταν -και ελπίζω ότι είναι ακόμη- μια εφημερίδα για όλους εκείνους που σκέφτονται περισσότερο από το τρέχoν, για όλους εκείνους που θέλουν να διεισδύουν στα πράγματα. Και θα έλεγα επίσης, για να μην είμαι άδικος ότι αυτή ήταν γενικώς η επιτυχία του συγκροτήματος Λαμπράκη, ήταν η επιτυχία του Βήματος, ήταν η επιτυχία του Χρήστου Λαμπράκη και ήταν η επιτυχία του Σταύρου Ψυχάρη.»

Η όμορφη εκδήλωση που συνοδευόταν από εικόνες διαφορετικών εποχών του Λέοντος Καραπαναγιώτη στην οθόνη της αίθουσας, έληξε με την παρέμβαση του δημοσιογράφου του Βήματος Στάθη Ευσταθιάδη, του ανθρώπου που στην δεκαετία του 1950 είχε γνωρίσει πρώτος τον Λέοντα Καραπαναγιώτη.

«Είχε μόλις έρθει από το Παρίσι, όπου είχε σπουδάσει και αναζητούσε εργασία φορώντας ένα κατακόκκινο πουκάμισο» είπε ο κ. Ευσταθιάδης τονίζοντας ότι το έτος ήταν το 1955. Ωστόσο, μετά την πρώτη επίσκεψη του Λ.Καραπαναγιώτη στο γραφείο του Τάκη Λαμπρία, ο κ. Ευσταθιάδης εξεπλάγην από το γεγονός ότι ο νεαρός δημοσιογράφος δεν ήθελε να ασχοληθεί με το πολιτικό ρεπορτάζ αλλά με τον… κινηματογράφο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ευσταθιάδης τόνισε και αυτός την ικανότητά του Καραπαναγιώτη να «μαζεύει ειδήσεις» αφού επί καθημερινής βάσης προτού πάει στο γραφείο του βρισκόταν στο καφέ Brazilian του Κολωνακίου για να μάθει πρώτος από τους ξένους ανταποκριτές τι συμβαίνει στον κόσμο . «Τον ενδιέφερε πάρα πολύ το πώς μας βλέπουν στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθιάδης.

Στην κατάμεστη αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, το παρόν εκτός πολλών άλλων έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης μαζί με την σύζυγό του κ. Χριστίνα Τσούτσουρα-Ψυχάρη, o Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΛ ΑΕ, Πάνος Ψυχάρης, η σύζυγος του εκλιπόντος Ελένη Βαλαωρίτη, οι κόρες του Τατιάνα και Ναταλία Καραπαναγιώτη, ο βουλευτής Ανδρέας Ψυχάρης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ο κ. Κώστας Λαλιώτης, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο επιχειρηματίας κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης μαζί με την σύζυγό του Μαριάννα, ο διευθυντής του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Αντώνης Καρακούσης, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος Νότης Παπαδόπουλος, ο συγγραφέας και συνεργάτης του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Γιώργος Βέλτσος, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου και ο κ. Νίκος Παπανδρέου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024