Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χώροι δημιουργικότητας και καινοτομίας σε βιβλιοθήκες της χώρας

Χώροι δημιουργικότητας και καινοτομίας σε βιβλιοθήκες της χώρας

Με χώρους δημιουργικότητας και καινοτομίας εμπλουτίζονται δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας. Το πρόγραμμα Future Library, με τη στήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φαντάστηκε το μέλλον των βιβλιοθηκών και δημιουργεί Μedia Labs σε εννέα βιβλιοθήκες της χώρας.

Με χώρους δημιουργικότητας και καινοτομίας εμπλουτίζονται δημοτικές/δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας. Το πρόγραμμα Future Library, με τη στήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φαντάστηκε το μέλλον των βιβλιοθηκών και δημιουργεί Μedia Labs σε εννέα βιβλιοθήκες της χώρας.

«Δύο ήταν οι προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Δημήτρης Πρωτοψάλτου, συνιδρυτής του Future Library. «Αυτές αφορούσαν την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών και το πώς αυτές θα μπορούσαν να συνδεθούν και να στηρίξουν την Εθνική Βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Η απάντηση δίνεται με την αναδιαμόρφωση χώρων όπου υπάρχουν ήδη βιβλιοθήκες.

Στα Media Lab ο επισκέπτης θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, να εκφράζει τη δημιουργικότητά του, να σερφάρει στο Internet, να καταγράφει μια ψηφιακή ιστορία, να παράγει και να επεξεργάζεται ένα βίντεο, να πραγματοποιεί ηχογραφήσεις, να έχει πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο, να δημιουργεί ένα γκράφιτι και να κοινωνικοποιείται.

Στόχος είναι η προσέλκυση στις βιβλιοθήκες νέων, μαθητών, φοιτητών, ανέργων και μεταναστών.

Η κατασκευή των βιβλιοθηκών θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και τα επίσημα «εγκαίνια» θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2013 με μια σειρά δημιουργικές δράσεις.

Την υλοποίηση της ιδέας ανέλαβε το γραφείο A&M Architects, το οποίο αναδείχθηκε νικητής σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για τη δημιουργία των Media Labs.

Οι χώροι θα φτιαχτούν έτσι ώστε να μπορούν να αναδιαμορφώνονται σε περίπτωση διαφορετικής χρήσης (όταν διοργανώνουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παράδειγμα, ή μια διάλεξη).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το Future Library ξεκίνησε μία συνεργασία με την Google. Στο πλαίσιο αυτής, η Google προσφέρει την τεχνογνωσία για την διαμόρφωση αυτών των χώρων, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύσει και τους νέους βιβλιοθηκονόμους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ευκολότερα το Διαδίκτυο και τα εργαλεία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

«Συμφωνήθηκε με τους Δήμους να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό στις βιβλιοθήκες, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτου.

Τα Media Lab θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο να λειτουργούν στις εξής βιβλιοθήκες των εξής περιοχών: Δράμας, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Κοζάνης, Τρικάλων, Κορίνθου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Ηλιούπολης, Χανίων.

Στόχος είναι να επεκταθεί η δράση και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Future Library έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 100 βιβλιοθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας με πλήθος εκδηλώσεων στους χώρους τους.

Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτου είπε ότι έχει ξεκινήσει πιλοτικά και η καταγραφή ιστοριών της τοπικής κοινωνίας και εκφράζεται η ελπίδα να επεκταθεί σε κανονική καταγραφή ιστοριών που χάνονται.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024