Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο 49χρονος Ζαν-Λικ Μαρτινέζ είναι ο νέος διευθυντής του Λούβρου

Ο 49χρονος Ζαν-Λικ Μαρτινέζ είναι ο νέος διευθυντής του Λούβρου

Ο αρχαιολόγος Ζαν-Λικ Μαρτινέζ αναλαμβάνει, με απόφαση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τη διεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου, αντικαθιστώντας τον επί 12 χρόνια διευθυντή του Ενρί Λουρέτ. Ο διορισμός του Μαρτινέζ βάζει τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει εδώ και καιρό στη Γαλλία, με αφορμή τις πληροφορίες που ήθελαν την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί να προωθεί για τη θέση μία γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Λούβρου, τη διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λυών Σιλβί Ραμόν.

Ο αρχαιολόγος Ζαν-Λικ Μαρτινέζ αναλαμβάνει, με απόφαση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τη διεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου, αντικαθιστώντας τον επί 12 χρόνια διευθυντή του Ενρί Λουρέτ.

Ο 49 ετών Μαρτινέζ ήταν διευθυντής του τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου. Είναι δε η πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια που ένας αρχαιολόγος αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Λούβρου.

Ο διορισμός του βάζει τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει εδώ και καιρό στη Γαλλία, με αφορμή τις πληροφορίες που ήθελαν την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί να προωθεί για τη θέση μία γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Λούβρου, τη διευθύντρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λυών Σιλβί Ραμόν.

Το γεγονός αυτό ώθησε πολλούς εικαστικούς επιμελητές και κριτικούς τέχνης να την κατηγορήσουν για σεξιστική συμπεριφορά.

Αρνητικά ήταν και τα σχόλια στον Τύπο. Ο «Monde» είχε επισημάνει το γεγονός ότι η Ραμόντ είναι ειδική στη τέχνη του 20ού αιώνα, αλλά το Μουσείο του Λούβρου έχει ελάχιστα εκθέματα από αυτή την περίοδο, ενώ ο κριτικός τέχνης της «Liberation» έγραψε:

«Δεν είναι χαρισματική, δεν έχει διεθνή εμπειρία, ούτε καλή γνώση αγγλικών -σημαντικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι το Λούβρο έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει παράρτημα στο Αμπου Ντάμπι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024