Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με το Όσκαρ στο χέρι, να ευχαριστήσω Θεό, οικογένεια ή κομμωτή;

Με το Όσκαρ στο χέρι, να ευχαριστήσω Θεό, οικογένεια ή κομμωτή;

Ποιο είναι το επιφώνημα που κυριαρχεί τη στιγμή που ο νικητής ενός Όσκαρ παραλαμβάνει το βραβείο; Ποιος είναι η μεγάλη εξαίρεση; Ποιον ευχαριστούν οι νικητές μόλις ανέβουν στη σκηνή; Πότε οι νικητές έχουν μιλήσει περισσότερο από όσο πρέπει; Οι απαντήσεις δίνονται με τη βοήθεια ιστοσελίδας που έφτιαξε η Ακαδημία, του YouTube, αλλά και του Guardian.

Η σύντομη ευχαριστήρια ομιλία των νικητών στα βραβεία Όσκαρ έχει τη δική της ιστορία. Μάλιστα η Ακαδημία έφτιαξε έναν δικτυακό τόπο, όπου μπορεί κανείς να αναζητήσει όλες τις ομιλίες των νικητών ανά κατηγορία από το 1971 μέχρι σήμερα. Με τη βοήθεια της ιστοσελίδας, του YouTube, αλλά και του Guardian (που έκανε το μέτρημα) βγαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το επιφώνημα που κυριαρχεί τη στιγμή που ο νικητής παραλάβει το βραβείο και σταθεί μπροστά στο μικρόφωνο είναι «wow!» (73). Ακολουθεί το «my god» (26), «gosh» (12), «oh, God» (6), «it’s unbelievable» (5), «good God» (4), «i can’t believe it» (4), «i don’t know what to say» (4), «oh, man» (4), «oh no» (3), «whoa» (3), «what the hell?» (2) και «whoo!» (2).

Εξαιρείται ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος το 1998 μιμήθηκε τον πρωταγωνιστή του στον Τιτανικό, Λεονάρντο ντι Κάπριο, και φώναξε πάνω στη σκηνή «είμαι ο βασιλιάς του κόσμου!»

Η Μέριλ Στριπ το 1979 (Κράμερ εναντίον Κράμερ) φώναξε «holy mackerel», ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον το 1996 (διασκευασμένο σενάριο για το Κοφτερό Λεπίδι) απευθύνθηκε στον Θεό, ζητώντας του να δείξει έλεος (Lord, have mercy) ενώ ο Τιμ Τσάπελ το 1994 (Adventures of Priscilla, Queen of the Desert) ζήτησε ένα ποτό («I need a drink»).

Ποιον ευχαριστούν οι νικητές με το που ανέβουν στη σκηνή; Συνήθως, την Ακαδημία (48), τους συμπρωταγωνιστές και το συνεργείο (65) και τους συνυποψήφιούς τους (51).

Η Σάντρα Μπούλοκ ξεχώρισε αναφέροντας ένα-ένα τα ονόματα των συνυποψηφίων της, η Νάταλι Πόρτμαν (2011, Black Swan) ευχαρίστησε τον μακιγιέρ και τον κάμεραμαν, ενώ η Σερ (1988, Moonstruck) τον κομμωτή της.

Η Σίρλεϊ ΜακΛέιν το 1984 (Σχέσεις Στοργής) καθησύχασε το κοινό λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να ευχαριστήσω όσους γνώρισα στη ζωή μου».

Αντίθετα, η Τζούλια Ρόμπερτς (2001, Έριν Μπρόκοβιτς), η Κιμ Μπάσιντζερ (1998, LA Εμπιστευτικό) και η Μορίν Στέιπλετον (1982, Οι Κόκκινοι) ευχαρίστησαν (γενικώς) όσους γνώρισαν στη ζωή τους.

Η Έλεν Μίρεν (2007, Η βασίλισσα) ευχαρίστησε ιδιαίτερα την… βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για την αίσθηση καθήκοντος, αλλά και το ξεχωριστό της χτένισμα. «Χωρίς εκείνη, δεν θα βρισκόμουν εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον επόμενο χρόνο, η «βασίλισσα» Έλεν Μίρεν παρουσίασε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου. Όταν ανέβηκε στη σκηνή ο νικητής Ντάνιελ Ντέι Λιούις (There will be blood), γονάτισε μπροστά της. Εκείνη έκανε μία κίνηση με το αγαλματίδιο σαν να τον ονομάζει ιππότη.

Όταν ο νικητής πήρε το λόγο, τόνισε: «Αυτό είναι ίσως το πιο κοντινό που θα βρεθώ ποτέ στο να με χρίσουν ιππότη».

Οι σκηνοθέτες προφανώς και δεν περνούν απαρατήρητοι στις ομιλίες των νικητών. Η Χάλε Μπέρι αποκάλεσε «ιδιοφυΐα» τον σκηνοθέτη Μαρκ Φόστερ (Ο χορός των τεράτων), ενώ η Τίλντα Σουίντον είπε ότι ο σκηνοθέτης της Τόνι Γκίλροϊ (Μάικλ Κλέιτον) «περπατά πάνω στο νερό».

Η Ισπανίδα Πενέλοπε Κρουθ ευχαρίστησε τρεις προηγούμενους σκηνοθέτες, η Κέιτ Γουίνσλετ το 2009 (The Reader) ευχαρίστησε το Πίτερ Τζάκσον που την είχε ανακαλύψει 15 χρόνια νωρίτερα στην ταινία Ουράνια Πλάσματα.

H Γουίνσλετ ζήτησε επί σκηνής από τον πατέρα της να σφυρίξει για να καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται στην αίθουσα για τον ευχαριστήσει. Και εκείνος φυσικά σφύριξε.

Η ίδια ευχαρίστησε τις συνυποψήφιές της, όμως την τελευταία στιγμή -πιθανότατα από τη συγκίνηση- ξέχασε το όνομα της Αντζελίνα Ζολί. Το θυμήθηκε όμως.

H χώρα προορισμού του νικητή ή της νικήτριας έχει αναφερθεί επίσης αρκετές φορές. Τα πρωτεία εδώ κρατούν η Αγγλία (16) και η Γαλλία (13). Σε 15 περιπτώσεις οι νικητές ευχαρίστησαν κάποιον καθηγητή από το σχολείο, το ίδιο το σχολείο (4), τον δικηγόρο τους (3), τον καθηγητή της δραματικής σχολής τους (2).

Ο Τομ Χανκς για τη νίκη του στην ταινία Φιλαδέλφεια (1994) αναφέρθηκε από τη σκηνή στους γκέι καθηγητές του στη Σχολή, δήλωση που αργότερα υπήρξε πηγή έμπνευσης για την ταινία In & Out με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κλάιν.

Ίσως η πλέον διασκεδαστική στιγμή για έναν νικητή είναι όταν βλέπει στην οθόνη απέναντί του την ένδειξη ότι ο χρόνος έχει περάσει και πρέπει να κλείσει την ομιλία. Πέντε νικητές το είδαν και το διάβασαν: «παρακαλώ τελειώνετε!» είπαν στην αίθουσα…

Πολύ περισσότεροι όμως είναι οι νικητές που το είδαν σαν σημάδι για να πουν ακόμα περισσότερα. Έτσι εκτός από την σύζυγο (181) ή τον σύζυγο (37), αποφάσισαν να ευχαριστήσουν μητέρες (125), πατέρες (81), γιαγιάδες (11), παππούδες (6), αδελφές (32) και αδελφούς (34).

Η Αντζελίνα Τζολί βέβαια το πήγε λίγο παρακάτω, όταν το 2000 κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο για την ταινία Girl, interrupted. Τότε επί σκηνής είχε πει «είμαι τόσο ερωτευμένη με τον αδελφό μου αυτή τη στιγμή».

Κλείνοντας, τρία διαφορετικά στιγμιότυπα. Το 2006 η Χίλαρι Σουάνκ κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία της στο Million Dollar Baby. Επί σκηνής απευθύνθηκε στον σύζυγό της Τσαντ Λόου, ζητώντας του συγγνώμη που δεν τον είχε ευχαριστήσει το 1999, όταν και πάλι είχε κερδίσει για την ταινία Boys Don´t Cry. Χώρισαν δύο χρόνια αργότερα.

Ο Σον Πεν επίσης ξέχασε να ευχαριστήσει τη σύζυγό του Ρόμπιν Ράιτ Πεν όταν κέρδισε για την ταινία Milk το 2008. Επίσης, χώρισαν ένα χρόνο αργότερα…

Αλλά και η Σάντρα Μπούλοκ έπεσε θύμα της «κατάρας» του Όσκαρ. Με τον σύζυγό της Τζέσε Τζέιμς χώρισαν λίγους μήνες μετά τη νίκη της με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία The Blind Side. Ο λόγος; Απιστία του συζύγου.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024