Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αντίδοτο στην κρίση» αποσκοπεί να αποτελέσει η Λυρική με το πρόγραμμα του 2012-2013

«Αντίδοτο στην κρίση» αποσκοπεί να αποτελέσει η Λυρική με το πρόγραμμα του 2012-2013

Πέντε διαχρονικές όπερες, δυο οπερέτες, τρεις παραγωγές μπαλέτου σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα, μια παιδική όπερα «Κοκκινοσκουφίτσα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά αλλά και τα καθιερωμένα μουσικά απογεύματα συνιστούν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2012-2013. «Ο πολιτισμός είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο σε τέτοιες ώρες κρίσης» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που βρέθηκε στο φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια για την παρουσίαση του προγράμματος.

Πέντε διαχρονικές όπερες, δυο οπερέτες, τρεις παραγωγές μπαλέτου σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα, μια παιδική όπερα «Κοκκινοσκουφίτσα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά αλλά και τα καθιερωμένα μουσικά απογεύματα συνιστούν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2012-2013.

«Ο πολιτισμός είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο σε τέτοιες ώρες κρίσης» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που βρέθηκε στο φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια για την παρουσίαση του προγράμματος.

Το «πλούσιο» πρόγραμμα της ΕΛΣ ανοίγει στις 19 Οκτωβρίου, με την Μανόν Λεσκώ, την ιδιαίτερα δημοφιλή όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο.

Τον ερχόμενο χειμώνα ο διεθνής Έλληνας Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο καταξιωμένος Αργεντινός Ούγκο Ντε Άνα «συναντούν» μόνιμους αρχιμουσικούς της Λυρικής και καταξιωμένους Έλληνες μαέστρους.

«Κοινός τόπος» ο Μαγικός Αυλός του Μόταρντ, ο Σικελικός Εσπερινός του Βέρντι, ο Βέρεθρος του Μασνέ, η Καβαλλερία Ρουστικάνα του Πιέτρο Μασκανι.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν είναι μόνο το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας με μεγάλη ιστορία. Είναι πάνω από όλα ένας φορέας που παράγει πολιτισμό και πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Βέρντι και του Βάγκνερ -δυο συνθετών που επηρέασαν την όπερα όπως λίγοι- η ΕΛΣ τιμά τους κορυφαίους συνθέτες με τον Σικελικό Εσπερινό τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής και τον Ιπτάμενο Ολλανδό του Βάγκνερ τον Ιούνιο στο Ηρώδειο.

Οι μικροί φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Κοκκινοσκουφίτσα από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 28 Απριλίου – η παραγωγή με τις περισσότερες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά «ανερχόμενου νέου και με μεγάλη εμπειρία», όπως σημείωσε ο Μ. Μιχαηλίδης.

Το μπαλέτο της Λυρικής «επιστρέφει» με δυο κλασικές παραγωγές τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι και τη Σταχτοπούτα του Γιόχαν Στράους (υιού), σε κουστούμια Σήλιας Κριθαριώτη αλλά και το Ταξίδι στην αιωνιότητα του Βίλλα Λόμπος, με μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Μεταξύ των νέων συνεργασιών της ΕΛΣ είναι εκείνη με τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, ο οποίος ανέλαβε νέος διευθυντής της χορωδίας όπως και η συνεργασία με τη Μάτα Κατσούλη, διευθύντρια της νεοσύστατης παιδικής χορωδίας.

Επιπλέον, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες ο Γιώργος Κουμεντάκης, ξεκινά μια «μεγάλης πνοής» συνεργασία με την ΕΛΣ παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη.

Οικονομικός «απολογισμός»

Ο Μύρων Μιχαηλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί με αριθμούς στις καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες της σεζόν που πέρασε. Αναφορικά, οι παραγωγές σημείωσαν πληρότητα από 75 έως 100%.

Την ίδια ώρα, ο αρχικός προϋπολογισμός των καλλιτεχνικών παραγωγών μειώθηκε κατά περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, φτάνοντας τα 3,36 εκατομμύρια από τα 4,25 που είχε υπολογισθεί αρχικά.

Οι συνολικές εισπράξεις για το 2011-12 ανήλθαν σε 3 εκατομμύρια ευρώ παρότι οι τιμές σε πολλές κατηγορίες εισιτηρίων μειώθηκαν.

«Το ευχάριστο είναι ότι πλέον έχει ανατραπεί το αρνητικό ισοζύγιο και δεν παράγεται νέο έλλειμμα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής.

Το 2008 το λειτουργικό κόστος της ΕΛΣ ανέρχονταν σε σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τέλος του 2011 το λειτουργικό κόστος είχε μειωθεί στα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Το συσσωρευμένο χρέος που το 2011 άγγιξε τα 17 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2012 είχε μειωθεί σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τις καλλιτεχνικές επιτυχίες η Λυρική σκηνή δείχνει πως τα πάει περίφημα και στις οικονομικές διαπραγματεύσεις αφού μετά από συμφωνίες με τους πιστωτές επιτεύχθηκε «κούρεμα» των χρεών από 20 έως 40%.

«Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις πείστηκαν για την ανάγκη επιβίωσης του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας», τόνισε ο Μ. Μιχαηλίδης.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έγινε για το νέο κτίριο της Όπερας στο Φαληρικό Δέλτα, μια δωρεά 566 εκατομμυρίων του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Ταυτόχρονα, μεταξύ των καινοτομιών της ΕΛΣ, είναι και η νέα εφαρμογή για «έξυπνα κινητά» στην οποία θα υπάρχει το αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων.

Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία» το οποίο πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα παρουσιαστεί σε 62 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024