Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με καλές ταινίες συνεχίζεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Με καλές ταινίες συνεχίζεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Ημέρα του Μάικλ Τσιμίνο η χθεσινή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με τον σκηνοθέτη να παραλαμβάνει το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το έργο του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της αναπαλαιωμένης και ολοκληρωμένης κόπιας της ταινίας του «Η πύλη του Παραδείσου».

Ημέρα του Μάικλ Τσιμίνο η χθεσινή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με τον σκηνοθέτη να παραλαμβάνει το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το έργο του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της αναπαλαιωμένης και ολοκληρωμένης κόπιας της ταινίας του «Η πύλη του Παραδείσου».

  • Δείτε σε infographic όλους τους νικητές Χρυσού Λέοντα στη Βενετία

Ο παραλογισμός αλλά και τα καταστροφικά αποτελέσματα των μίντια είναι το θέμα της καλής γαλλικής ταινίας «Σούπερ-σταρ», του Ξαβιέ Τζιανολί, που προβλήθηκε την Πέμπτη στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας του κινηματογράφου της Βενετίας. Για τον σκηνοθέτη το πρόβλημα είναι τα μίντια.

Όπως τόνισε στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ό,τι αγγίζουν τα μίντια, το καταστρέφουν».

Ο ήρωας του, ο Μαρτέν (μια εξαιρετική ερμηνεία από τον γνωστό κωμικό της τηλεόρασης Κάντ Μεράντ), απλός εργάτης σε εργοστάσιο, γίνεται ξαφνικά διάσημος, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, όταν κάποια μέρα οι επιβάτες στο λεωφορείο αρχίζουν να τον φωτογραφίζουν με τα κινητά τους.

Οι παπαράτσι και τα μίντια τον κυνηγούν καθημερινά, αν και για τον Μαρτέν αυτό μετατρέπεται σε αληθινό εφιάλτη. Ο Μαρτέν γίνεται λαϊκός ήρωας και κάθε του πράξη, ακόμη και οι αρνητικές του απαντήσεις, όπως η τρομερή, απελπιστική κραυγή που βγάζει στην τηλεόραση όταν τον στριμώχνει με τις ερωτήσεις του ένας ψυχολόγος (σκηνή που παραπέμπει στην «Κραυγή» του Μουνκ), γίνεται σύνθημα για τον καθημερινό άνθρωπο.

Η ιστορία θυμίζει εκείνη του σκετς στην ταινία του Γούντι Άλεν, «Ρώμη σ’ αγαπώ», αν και στο κωμικό, σατιρικό στιλ της ταινίας του Αμερικανού σκηνοθέτη ο Τζιανολί προτίμησε να δημιουργήσει μια εφιαλτική, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα.

Πάντως, στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο σκηνοθέτης της ταινίας υποστηρίζει πως ο Γούντι Άλεν του «έκλεψε» την ιδέα ή τουλάχιστον ο ατζέντης του διάσημου Αμερικανού κωμικού, όταν, ενώ σε συνάντηση που είχαν λίγο πριν ο Τζιανολί αρχίσει το γύρισμα της ταινίας του, και πολύ πριν ο Γούντι Άλεν αρχίσει τα γυρίσματα της δικής του, τού αφηγήθηκε την ιστορία του.

Υπάρχουν και στις δυο ταινίες σκηνές πολύ όμοιες που τονίζουν τη σχέση των δύο. Ο Γάλλος σκηνοθέτης εκμυστηρεύτηκε πως ο ίδιος σοκαρίστηκε όταν είδε την ταινία του Άλεν, σημειώνοντας όμως ότι «πρέπει να σου τονίσει πως εκτιμώ και θαυμάζω τον Γούντι Άλεν και τον θεωρώ και μέντορά μου, γιατί και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι σκηνοθέτες έχουμε μελετήσει το έργο του και επηρεαστεί από αυτό».

Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ταινία στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ήταν η ρωσική «Προδοσία» του Κίριλ Σερεμπρένικοβ.

Μια ταινία ατμόσφαιρας, με θέμα την απιστία, που παρουσιάζεται με έναν αρκετά ξαφνικό και πρωτότυπο τρόπο: όταν μια γιατρός, απατημένη σύζυγος, αποκαλύπτει σε έναν άντρα που την επισκέπτεται για γενική εξέταση, πως η γυναίκα του τον απατά με τον δικό της σύζυγο.

Ο σκηνοθέτης ακολουθεί τα πρόσωπά τους, καταγράφοντας με την κάμερά του τις διάφορες λεπτομέρειες και αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024