Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» σε ηλικία 93 ετών η Τσαβέλα Βάργκας, η φωνή και η ψυχή του Μεξικού

«Έφυγε» σε ηλικία 93 ετών η Τσαβέλα Βάργκας, η φωνή και η ψυχή του Μεξικού

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 93 ετών η διάσημη Μεξικανή τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας. Μεγαλούργησε με τη μουσικό της ταμπεραμέντο, το σπάνιο χαρακτήρα και τη μεγάλη της καρδιά. Η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», έφθασε στο απόγειο της δόξας της στις δεκαετίες του 1960 και 1970, αποθεώνοντας τις μεξικανικές rancheras. Την γνωρίσαμε και μέσα από τις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ, αλλά και τη Frida.

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 93 ετών η διάσημη τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας. Γεννήθηκε στην Κόστα Ρίκα το 1919, αλλά σύντομα μετακόμισε στο Μεξικό, όπου μεγαλούργησε με τη μουσικό της ταμπεραμέντο, το σπάνιο χαρακτήρα και τη μεγάλη της καρδιά.

Η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», έφθασε στο απόγειο της δόξας της στις δεκαετίες του 1960 και 1970, αποθεώνοντας τις μεξικανικές rancheras.

Πολύ γνωστά τραγούδια, το La LLorona, Piensa en Mi, Ultimo Trago, τα οποία ακούστηκαν σε ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ, αλλά και στην ταινία Frida.

«Πέθανε όπως έζησε, δίνοντάς μας ένα δίδαγμα δύναμης και αξιοπρέπειας» δήλωσε η φίλη της Μαρία Κορτίνα, που την συνόδευε στα μουσικά της βήματα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Γεννημένη ως Ισαβέλ Λισάνο Βάργκας, η Τσαβέλα ήλθε στη ζωή στις 19 Απριλίου 1919 στο Σαν Χοακίν ντε Φλόρες στην Κόστα Ρίκα, καρπός του γάμου του διοικητή της αστυνομίας με μία απλή νοικοκυρά.

«Όταν γεννήθηκα αντί να κλαίω, τραγουδούσα», συνήθιζε να λέει η ίδια.

Η Τσαβέλα Βάργκας μετανάστευσε σε ηλικία 17 ετών στο Μεξικό, μη αντέχοντας την υπερσυντηρητική κοινωνία της χώρας της, όπου δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει το μουσικό ταλέντο της, αλλά ούτε και να ζήσει ελεύθερα την ομοφυλοφιλία της.

«Ζούσα μέσα σε μία κόλαση, σαν ένα παράξενο ζώο έλεγε συχνά.

Όπως η Γαλλίδα Εντίθ Πιαφ, όπως τη συνέκρινε ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας στους δρόμους.

Στη λεωφόρο Ινσουρχέντες την ανακάλυψε σε ηλικία 30 ετών ο ‘πατριάρχης’ της μεξικανικής μουσικής Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες, ο οποίος έμελλε να γίνει και ο συνθέτης των πρώτων μεγάλων επιτυχιών της. Επόμενος μεγάλος συνθέτης που έγραψε για αυτήν ήταν ο Αγκουστίν Λάρα.

Στη δεκαετία του 1940, η Βάργκας συνδέθηκε με στενή φιλία με τους διάσημους ζωγράφους Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα, ενώ στα τέλη της επόμενης δεκαετίας η φήμη της ξεπέρασε τα μεξικανικά σύνορα κι έγινε κυρίως γνωστή στο παραθεριστικό κέντρο του Ακαπούλκο, όπου τραγούδησε στους γάμους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ενώ εκεί γνώρισε και την Άβα Γκάρντνερ.

Αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά αναγεννήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια με μεγάλες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, όπως στο Ολυμπιά του Παρισιού και το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης.

Λίγες εβδομάδες προτού πεθάνει εκπλήρωσε το όνειρο της ζωής της να ταξιδέψει στην Ισπανία και να αποτίσει φόρο τιμής στον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024