Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουσική, διαλέξεις και η «Οδύσσεια του Διαστήματος» στη γιορτή των Μουσείων

Μουσική, διαλέξεις και η «Οδύσσεια του Διαστήματος» στη γιορτή των Μουσείων

Με διαλέξεις, μουσική, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν είσοδο και προσφορές γιορτάζουν τα μουσεία της Ελλάδας την Διεθνή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων. Η 18η Μαΐου αποτελεί αφορμή για μια μουσειακή βόλτα. Φέτος, το θέμα που επιλέχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις».

Με διαλέξεις, μουσική, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν είσοδο και προσφορές γιορτάζουν τα μουσεία της Ελλάδας την Διεθνή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων. Η 18η Μαΐου αποτελεί αφορμή για μια μουσειακή βόλτα.

Φέτος, το θέμα που επιλέχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις».

Με ατμοσφαιρικές μουσικές εκδηλώσεις στον εξώστη του δευτέρου ορόφου με θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 11 π.μ., ο Μάριος Στρόφαλης θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου αφιερωμένο στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Στις 7 το απόγευμα το κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη με μουσική της Ευρώπης της Μεσογείου (European Taxim).

Το Μουσείο θα ξεκινήσει την ίδια μέρα στα πωλητήριά του την διάθεση αντιγράφων γλυπτών. Επίσης, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο καθιερώνει την κοπή αναμνηστικών κερμάτων για να φέρει τους επισκέπτες του πιο κοντά σε μικρά αλλά αγαπητά εκθέματα των συλλογών του.

Το Σάββατο 19 Μαΐου το Μουσείο Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα). Στις 9:30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των W. A. Mozart και F. J. Haydn, δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μουσικού κλασικισμού.

Δωρεάν θα είναι η είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί την πολύ σημαντική έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Μία ημέρα νωρίτερα, με αφορμή τον εορτασμό, στην αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινιάζεται η έκθεση του έργου της Μαριάννας Στραπατσάκη.

Παράλληλα, το Μουσείο γιορτάζει τη μέρα με το παραμύθι «Ο Κάδμος, η σκυλίτσα του και το φεγγάρι», του γνωστού αρχαιολόγου και συγγραφέα παιδικών ιστορικών Χρήστου Μπουλώτη.

Το παραμύθι της Κυριακής στις 20 Μαΐου 2012 είναι αφιερωμένο στον φετινό εορτασμό της διεθνούς ημέρας, που έχει ως θέμα «Το Μουσείο σε ένα κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».

Ο Κενταυρούλης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προσκαλεί τα παιδιά να παρακολουθήσουν το Παραμύθι της Κυριακής, που θα αφηγηθεί η Νίκη Κάπαρη και θα πλαισιώσει με ήχους κρουστών και έγχορδων οργάνων ο Γιάννης Ψειμάδας.

Το παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά 5- 12 χρονών. Η διάρκεια προγράμματος είναι 50 λεπτά, με ώρες διεξαγωγής 11- 11.50 πμ. και 12- 12:50 μμ. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν, με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής, που ξεκινούν το Σάββατο 12 Μαΐου 2012. Τηλ. επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8217717.

Την Παρασκευή, 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η τρέχουσα έκθεση του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012» θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης, ενώ στο Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχονται εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη.

Το Σάββατο 19 Μαΐου το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο από τις 18:00 έως και τις 03:00.

Οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012», ενώ ο καλλιτέχνης θα υπογράψει καταλόγους και μεταξοτυπίες.

Για τους νεότερους επισκέπτες, από 6 έως 12 ετών και τους γονείς τους, πρόκειται να παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο κώδικας του κοντού δράκου», που ψυχαγωγεί τα παιδιά και τα φέρνει σε δημιουργική επαφή με τον κώδικα της μουσικής και της γλώσσας.

Στη συνέχεια, o Λόλεκ, ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της νέας ελληνικής σκηνής, παρουσιάζει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη ένα ιδιαίτερο ακουστικό σετ με τραγούδια από τα δύο άλμπουμ Alone και Αχινός, καθώς και διασκευές αγαπημένων του τραγουδιών.

Παράλληλα, η ομάδα YELP με εκφραστικό μέσο το ανθρώπινο σώμα και γλώσσα την χορευτική κίνηση, συνδιαλέγεται με το έργο του Χρίστου Καρά, παρουσιάζοντας κινητικές δράσεις στους εκθεσιακούς χώρους. Ένας Σιωπηλός Κόσμος από σώματα, ζωντανεύει μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη, αντλώντας έμπνευση, κυρίως, από το έργο «Σιωπηλός κόσμος έρημης ακρογιαλιάς», στο οποίο οι αφαιρετικές μορφές γίνονται όντα στο τοπίο. Σύλληψη-χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Ώρες: 21:00, 22:00 και 23:00.

Eπιπλέον, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας «2001: A Space Odyssey» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ σε συνομιλία με τους πίνακες του Χρίστου Καρά, ζωγραφικά έργα που ξεκινούν από τις πρώτες ανεικονικές του κατακτήσεις, συνεχίζουν με τις δραματικές, εξπρεσιονιστικές συνθέσεις και καταλήγουν στις ενότητες του μαγικού ρεαλισμού, του υπερρεαλισμού και της «διαστημικής ποίησης». Ώρα έναρξης προβολής: 00:30. Διάρκεια: 141’.

Στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος θα προσφέρονται ποτά και ειδικά για τη βραδιά αυτή το Café Merlin θα σερβίρει ειδικό μενού με ελληνικές λιχουδιές, εμπνευσμένο από τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Το Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχει εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη (αφίσες, μεταξοτυπίες, κατάλογοι, διακοσμητικά αντικείμενα, παζλ).

Στο πλαίσιο της βραδιάς συμμετέχει και η ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight (Βασίλης Ντόβρος, Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Δημήτρης Θεοχαρούδης), επεμβαίνοντας με χρώμα στον ήδη υπάρχοντα αρχιτεκτονικό φωτισμό του lobby του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Η γραμμική διάταξη των φωτιστικών του χώρου υποδοχής χρωματίζεται με σκοπό να δώσει μία νέα αίσθηση καλωσορίσματος στο κοινό. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κλήρωση τριών αεροπορικών εισιτηρίων μετ’ επιστροφής για Γαλλία.

Τα τηλεσκόπια των ερασιτεχνών αστρονόμων της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης περιμένουν μικρούς και μεγάλους στην είσοδο του Πλανηταρίου για να τους «ταξιδέψουν» στον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας παρατηρώντας τον Κρόνο και τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Παράλληλα, ελεύθερη θα είναι η είσοδος -ανά μία ώρα, από τις 21.30 έως τις 23.30-, στην ψηφιακή προβολή «Εξέλιξη».

Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη νέα και τεχνολογικά πιο προηγμένη προβολή της «Θόλου» με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη». Η παραγωγή θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 15:00 και στις 16:00.

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής και παράλληλα πολιτιστικής προσφοράς της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία επί σειρά ετών αποτελεί χώρο παροχής πληροφοριών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και πρότυπο για ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών δράσεων στον ελληνικό χώρο.

Την Παρασκευή η είσοδος στις μόνιμες συλλογές του Κεντρικού Κτιρίου και του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης θα είναι δωρεάν.

Ειδικές προσφορές θα ισχύουν την Παρασκευή και το Σάββατο στα πωλητήρια του κεντρικού κτιρίου, του κτιρίου της οδού Πειραιώς, της Πινακοθήκης Χατζηκυριάκου-Γκίκα (50% στις εκδόσεις του Μουσείου, 10% σε άλλες εκδόσεις και αντικείμενα). Την Κυριακή οι προσφορές θα ισχύουν για το κεντρικό κτίριο και το κτίριο της οδού Πειραιώς.

Παράλληλα, το Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα 22:30 το μουσείο γιορτάζει με τους Ιmam Baildi την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων» στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής τους περιοδείας στην Ελλάδα και σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, το συγκρότημα θα κάνει μια ιδιαίτερη εμφάνιση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Ο Ζαμπέτας συναντά το hip-hop, τα Balkan πνευστά μιξάρονται με latin ρυθμούς και το μπουζούκι φλερτάρει με το electro swing.

Είσοδος: 2 ευρώ.

Την Κυριακή 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκπαιδευτική εκδήλωση (11:00-14:00) στο κτίριο της οδού Πειραιώς με τίτλο «Ελληνικά Τέρατα σε έναν κόσμο που αλλάζει» με αφορμή την έκθεση «Τα ελληνικά τέρατα της Beetroot».

Το Σάββατο 19 Μαΐου οι επισκέπτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδιά, με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου (Κυκλαδική, Αρχαία Ελληνική και Αρχαία Κυπριακή Τέχνη), καθώς και στην περιοδική έκθεση του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη.

Παράλληλα, ένα ιδιαίτερο Pecha Kucha θα μεταφέρει τους επισκέπτες στον κόσμο των μουσείων, αποκαλύπτοντας διαφορετικές πτυχές της λειτουργίας ενός μουσείου: επιμέλεια, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, οπτική ταυτότητα, εκπαιδευτικά προγράμματα, επικοινωνία, συνεργασίες, κ.ά. Η βραδιά συμπληρώνεται με μουσική, ποτό και συζήτηση στον κήπο του Μουσείου.

Οι επισκέπτες που θα πάνε στο Μουσείο μπορούν να φωτογραφίσουν τα αγαπημένα τους σημεία, εκθέματα, χώρους και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες σας στο Twitter με το hashtag #MCA12. Έτσι όλοι μαζί θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό άλμπουμ από στιγμές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Την Κυριακή 20 Μαΐου τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα στο παιδικό εργαστήριο και θα του δώσουν έτσι χρώμα και μια νέα ταυτότητα. Παιδιά από την εστία προσφύγων Άρσις θα πάρουν μέρος στα προγράμματα, σε συνέχεια της ετήσιας συνεργασίας των δύο φορέων.

Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές και την περιοδική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της Κατερίνας Μαγγανά, συμβουλευτικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας με θέμα «Στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών… ζήσαν αυτοί καλά και τα παιδιά καλύτερα!» Πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και κρατήσεις θέσεων για τα παιδικά εργαστήρια και τη διάλεξη στο τηλέφωνο 210 7294220.

Με αφορμή την επέτειο, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας– Κέντρο ΓΑΙΑ θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Μαΐου 2012.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ενώ την Κυριακή 20 Μαΐου 2010 θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να χαρούν μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε επιστημονικά εργαστήρια, να πάρουν μέρος σε διαδραστικό παιχνίδι με την Fair Trade και οι μικρότεροι (ανά μισάωρο από τις 11 πμ. έως τις 2.30 μμ.) να εξερευνήσουν τη φύση παίζοντας.

Mε ξεναγήσεις, περφόρμανς και συναντήσεις των καλλιτεχνών με το κοινό, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο,19 του μηνός.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην έκθεση Sonic Time/ λόγος/ ήχος/σιωπή, με πενήντα έργα από τις συλλογές του ΕΜΣΤ, που θέτουν στο δημιουργικό τους κέντρο τη γλώσσα, τον ήχο, τη μουσική, καθώς και τη σιωπή, ως κοινή τους μήτρα.

Οι ξεναγήσεις, ξεκινούν την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, και συνεχίζονται στις 18: 30 ενώ στις 19:30, η καλλιτέχνις Άρτεμις Βασιλοπούλου, θα πραγματοποιήσει περφόρμανς, διάρκειας 40′ με τίτλο «Aναγνώσεις» του έργου του Γ. Χειμωνά «Ο Γάμος» και συνοδευόμενη από τη μουσική του Tάσου Τσαλαπάτη.

Το ίδιο βράδυ, στις 20:30, η Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, θα μιλήσει με τους επισκέπτες του Μουσείου, για την εικαστική της έρευνα με αφορμή το νέο της έργο, «Μορφές της ζωής, Σκευή επιβίωσης στη μητρόπολη», που παρουσιάζεται στο project room του ΕΜΣΤ.

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Το Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 17.30 έως τις 21.00, σε όλες τις οθόνες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλλονται δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο της τελευταίας διετίας (τα οποία παρουσιάστηκαν και στο διαδίκτυο) και χρησιμοποιούν την κινηματογραφική γλώσσα για να αποτυπώσουν την αγωνία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η γενικευμένη οικονομική και πολιτική κρίση.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την Παρασκευή το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο (από τις 11:00 έως τις 21:00 το βράδυ), ενώ στις 16:00 ξεκινά η εκδήλωση «Περιήγηση στη Μέση Ανατολή… στο Μουσείο Φωτογραφίας».

Την Παρασκευή 18 Μαΐου, η «Τεχνόπολις» θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9.30 το πρωί ως τις 11 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το καφέ Gaz a l’eau.

Η «Τεχνόπολις» αφιερώνοντας έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς της χώρους, την αίθουσα των «Φούρνων», θα αναδείξει τον μουσειακό χαρακτήρα της μέσα από μια σειρά δράσεων όπως είναι: οι δωρεάν ξεναγήσεις (κατόπιν συνεννόησης), η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά Δημοτικού και η προβολή φωτογραφιών και ταινίας με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου.

Στις 21:00 στην κεντρική αυλή του χώρου της «Τεχνόπολις» θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.

Χώρος έμπνευσης για οκτώ καλλιτέχνες, αλλά και χώρος συνάντησης με τον κόσμο των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Διάβαση και Εν Δράσει, μετατρέπεται για μία μέρα, στις 19 Μαΐου, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία νύχτα (Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα) που περιλαμβάνουν: ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, αρχειακού υλικού), εικαστικές
εγκαταστάσεις, μουσική και χορό, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024