Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα χρήση αποκτούν τρία εμβληματικά σημεία και κτίρια του Κέντρου της Αθήνας

Νέα χρήση αποκτούν τρία εμβληματικά σημεία και κτίρια του Κέντρου της Αθήνας

Ο παράδρομος της οδού Ακαδημίας, μέχρι πρόσφατα σημείο αφετηρίας αστικών λεωφορείων, θα διαμορφωθεί σε πεζόδρομο, το εμβληματικό κτίριο του παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου στην πλατεία Δικαιοσύνης θα στεγάσει μέρος των υπηρεσιών του ΣτΕ, ενώ το διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη θα αποτελέσει Μουσείο Έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου. Οι νέες χρήσεις προκύπτουν από τις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στη συνεδρίαση του οποίου συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα.

Ο παράδρομος της οδού Ακαδημίας, μέχρι πρόσφατα σημείο αφετηρίας αστικών λεωφορείων, θα διαμορφωθεί σε πεζόδρομο, το εμβληματικό κτίριο του παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου στην πλατεία Δικαιοσύνης θα στεγάσει μέρος των υπηρεσιών του ΣτΕ, ενώ το διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη θα αποτελέσει Μουσείο Έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου.

Οι νέες αυτές χρήσεις προκύπτουν από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στη συνεδρίαση του οποίου συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα.
{{{ map }}}
Στον πεζόδρομο της Ακαδημίας θα τοποθετηθούν ψυχρά υλικά διαστρώσεως με πορώδη, μη ανακλαστική υφή, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες. Στόχος είναι ο πεζόδρομος να αποτελέσει χώρο άνετης κυκλοφορίας των πεζών και σημείο ανάπαυσης.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης πεζοδρόμησης του παράδρομου, αλλά με τον όρο της επαναϋποβολής της μελέτης προς έγκριση μετά την απομάκρυνση της κατασκευής πέργκολας και της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και μετά τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών και των υλικών της πλακόστρωσης.

Μεταστέγαση του ΣτΕ στο παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο

Στο διατηρητέο κτίριο του παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου, που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Σανταρόζα, Πανεπιστημίου και Αρσάκη, πρόκειται να μεταστεγαστεί μέρος των υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και να λειτουργήσει χώρος έκθεσης της ιστορίας του ίδιου του κτιρίου.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν η αρχιτεκτονική, η στατική και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εσωτερικής διαρρύθμισης, ανακαίνισης των όψεων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου το κτιρίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των μελετών, θέτοντας ορισμένες παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων να μη γίνει κατασκευή περίφραξης γύρω από το κτίριο.

Μουσείο έργων Γιάννη Σπυρόπουλου

Την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη, προκειμένου αυτό να αποτελέσει το Μουσείο Έργων Γιάννη Σπυρόπουλου, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το κτίριο είχε κηρυχθεί διατηρητέο από το ΥΠΕΚΑ το 1992 και ως μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 2011, διότι αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή με αρχιτεκτονική και πολεοδομική σημασία που ενσωματώνει με επιτυχή τρόπο στοιχεία χαρακτηριστικά των φάσεων κατασκευής της και είναι σημαντική για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην πόλη των Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο, χωρίς καμία μέριμνα συντήρησης και προστασίας, με αποτέλεσμα τη ραγδαία φθορά του.

Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης, θα διατηρηθεί η τυπολογία και η αρχιτεκτονική έκφραση του κτιρίου και θα πραγματοποιηθούν εσωτερικές διαρρυθμίσεις που να εξυπηρετούν τις νέες χρήσεις και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και θα στεγάσει σε μόνιμη έκθεση τη συλλογή των έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου, πρωτοπόρου ζωγράφου της αφαίρεσης στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024