Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
The Hunger Games: ένα λογοτεχνικό φαινόμενο στη μεγάλη οθόνη

The Hunger Games: ένα λογοτεχνικό φαινόμενο στη μεγάλη οθόνη

Με τη σειρά ταινιών Twilight να οδεύει προς το τέλος του, η κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ αναζητούσε το επόμενο μεγάλο εφηβικό μπλοκμπάστερ. Σκέφτηκε, έτσι, να μεταφέρει στο σινεμά το μπεστ-σέλερ της Σούζαν Κόλινς. Μόνο που το The Hunger Games δεν είναι τόσο εύπεπτο όσο το Twilight.

Με τη σειρά ταινιών Twilight να οδεύει προς το τέλος του, η κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ αναζητούσε το επόμενο μεγάλο εφηβικό μπλοκμπάστερ. Σκέφτηκε, έτσι, να μεταφέρει στο σινεμά το μπεστ-σέλερ της Σούζαν Κόλινς. Μόνο που το The Hunger Games δεν είναι τόσο εύπεπτο όσο το Twilight.

Σε ένα μετά-αποκαλυπτικό σύμπαν, η Βόρειος Αμερική ονομάζεται Πάνεμ και πρωτεύουσά της είναι η κακόγουστη Κάπιτολ. Κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της καταστολής της εξέγερσης της 13ης περιφέρειας, κάθε μία από τις 12 περιφέρειες αναγκάζεται να στείλει ένα αγόρι και ένα κορίτσι για να λάβει μέρος σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, ο στόχος του οποίου είναι η αλληλοεξόντωση των διαγωνιζομένων.

Η συγγραφέας δεν δίστασε να μπλέξει στοιχεία από τον μύθο του Θησέα (όπου η Αθήνα αναγκαζόταν να στέλνει κάθε χρόνο στον Μινώταυρο επτά νέους και νέες ως θυσία), την τηλεοπτική πραγματικότητα, τον πόλεμο στο Ιράκ για να δημιουργήσει μία περιπέτεια για σκεπτόμενους αναγνώστες.

Η επιτυχία ήταν σίγουρη. Η λογοτεχνική τριλογία μεταφράστηκε σε 26 γλώσσες, παρέμεινε για 100 εβδομάδες στη λίστα των best-seller των New York Times, ενώ η πρώτη έκδοση του τρίτου βιβλίου μέτρησε 1.200.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ.

Η μεταφορά του βιβλίου στο σινεμά υπήρξε απλά θέμα χρόνου.

Η παραγωγός Νίνα Γιάκομπσον (υπεύθυνη για την Έκτη Αίσθηση) έσπευσε να αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου, θέλοντας να διατηρήσει την ατμόσφαιρα και το φιλοσοφικό υπόβαθρο του βιβλίου.

Η επιλογή για την καρέκλα του σκηνοθέτη υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη: ο Γκάρι Ρος (Pleasantville) ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να εξασφαλίσει ότι το ανθρώπινο στοιχείο θα παραμείνει στο επίκεντρο και ότι η ταινία δεν θα μετατρεπόταν σε ένα ακόμα ανεγκέφαλο μπλοκμπάστερ.

Για τον ρόλο της 16χρονης Κάτνις Έβερντιν, η οποία ζει μόνη μαζί με τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή της, επέλεξε την Τζένιφερ Λόρενς, το κορίτσι που με την ερμηνεία του στην ταινία Στην Καρδιά του Χειμώνα ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και απέσπασε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η νεαρή πρωταγωνίστρια αποτελεί και το μεγάλο ατού της ταινίας του Γκάρι Ρος. Έβαψε τα μαλλιά της καστανά για την ταινία (ενώ ο συμπρωταγωνιστής της Τζος Χάτσερσον που ερμηνεύει τον Πίτα τα έβαψε ξανθά), προπονήθηκε σκληρά, ξεπέρασε τραυματισμούς για να ερμηνεύσει την Κάτνις που γίνεται άθελά της σύμβολο ανυπακοής για τους καταπιεσμένους κατοίκους της Πάνεμ.

Το θλιμμένο και σκληροτράχηλο παρουσιαστικό της Τζ.Λόρενς ταιριάζει στην Κάτνις, η οποία καλείται να επιβιώσει σε έναν κόσμο βίας και παραλογισμού.

Όσο για το εάν τα υπόλοιπα βιβλία της τριλογίας θα γυριστούν σε ταινία, όλα εξαρτώνται από τις εισπράξεις του πρώτου μέρους με τίτλο The Hunger Games.

Τα πρώτα στοιχεία μοιάζουν ενθαρρυντικά: στις 22 Φεβρουαρίου, τέσσερις εβδομάδες πριν από την προβολή των Αγώνων Πείνας στις ΗΠΑ, η εταιρεία Lionsgate ξεκίνησε την προπώληση των εισιτηρίων.

Οι πωλήσεις των εισιτηρίων έσπασαν το ρεκόρ πωλήσεων σε μία ημέρα που κατείχε το Twilight Saga: Eclipse, ενώ αντιπροσώπευε και το 83% των πωλήσεων εισιτηρίων της ημέρας.

Η συνέχεια επί της οθόνης στις 22 Μαρτίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024