Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινά στις 9 Μαρτίου το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ξεκινά στις 9 Μαρτίου το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την ανήσυχη και σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση τέχνη του ντοκιμαντέρ γιορτάζει για 14η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 18 Μαρτίου. Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει το πολυσυζητημένο και πιο επίκαιρο από ποτέ ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ, με θέμα το κίνημα των Αγανακτισμένων. Λίστα με τις ταινίες του Φεστιβάλ...

Την ανήσυχη και σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση τέχνη του ντοκιμαντέρ γιορτάζει για 14η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 18 Μαρτίου στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Στόχος του είναι να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

«Φέτος ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά. Νομίζω ότι τα καταφέραμε. Εξασφαλίσαμε μία πολύ καλή επιλογή από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Είναι ενδεικτικό ότι είχαμε περίπου 1.700 καταθέσεις ταινιών από όλη την υφήλιο» είπε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις-masterclasses, workshops, συνέδριο, ομιλίες, έκθεση- το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

«Πλέον το φεστιβάλ κατατάσσεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ.Εϊπίδης και πρόσθεσε ότι φέτος θα προβληθούν συνολικά 190 ταινίες εκ των οποίων περισσότερες από 75 είναι ελληνικές.

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα σε δυο σημαντικούς δημιουργούς ντοκιμαντέρ, που προβάλλουν μέσα από το έργο τους, κρίσιμες όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας: τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, Εγιάλ Σιβάν, καθώς και τον Ελληνογάλλο ντοκιμαντερίστα Άγγελο Αμπάζογλου, οι οποίοι θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο κοινό της 14ης διοργάνωσης.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ αναδεικνύει κινηματογραφίες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια και τη Δανία θα διεκδικήσουν την προσοχή του σινεφίλ κοινού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διευθυντής του Φεστιβάλ και στα ελληνικά ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας ότι «αγγίζουν μία ευρύτατη γκάμα θεμάτων και το κάνουν με τρόπο εντυπωσιακό. Τόσο τα θέματα με τα οποία ασχολούνται όσο και η προσέγγισή τους από σκηνοθετική και τεχνική άποψη επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Θέλουμ το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ να αποτελεί για τον Έλληνα ντοκιμαντερίστα το πιο χρήσιμο βήμα επικοινωνίας με το κοινό, με τους ομότεχνούς του, με τους επαγγελματίες του χώρου».

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει το πολυσυζητημένο και πιο επίκαιρο από ποτέ ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ, με θέμα το κίνημα των Αγανακτισμένων. Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης.

Οδηγός του είναι ένα σύμβολο-θύμα του καπιταλισμού, μια Αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία και συναναστρέφεται με τους «αποκλεισμένους» της ευρωπαϊκής κοινότητας (μετανάστες, άστεγοι), αλλά και με τους αγανακτισμένους κάθε εθνικότητας, που διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024