Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερη η κυκλοφορία κόμικ του Τεντέν, αβάσιμη η καταγγελία για «ρατσιστικό πνεύμα»

Ελεύθερη η κυκλοφορία κόμικ του Τεντέν, αβάσιμη η καταγγελία για «ρατσιστικό πνεύμα»

Η βελγική δικαιοσύνη αρνήθηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό» από το ομώνυμο κόμικ, κρίνοντας αβάσιμη την αγωγή που είχε καταθέσει Κογκολέζος κρίνοντας ρατσιστικό το συγκεκριμένο έργο του Βέλγου κομίστα Ερζέ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας «δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής [της δεκαετίας του 1930], ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία», ανέφερε ο δικηγόρος.

Η βελγική δικαιοσύνη αρνήθηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό» από το ομώνυμο κόμικ, κρίνοντας αβάσιμη την αγωγή που είχε καταθέσει Κογκολέζος κρίνοντας ρατσιστικό το συγκεκριμένο έργο του Βέλγου κομίστα Ερζέ.

Το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο, εξήγησε ο δικηγόρος Άχμεντ Λ’ Χεντίμ, που εκπροσωπούσε τον ενάγοντα Μμπούτου Μοντόντο και πρόσθεσε ότι «το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε πως η βελγική νομοθεσία περί ρατσισμού μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εάν υπάρχει μία πρόθεση προκατάληψης».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας «δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής, ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία», ανέφερε ο δικηγόρος.

Ο Μπιενβενί Μμπούτου Μοντόντο, υπήκοος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επεδίωκε επί τέσσερα χρόνια την απαγόρευση κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τεύχους ή τουλάχιστον να προστεθεί μία προειδοποιητική επιγραφή ή ένας πρόλογος που θα εξηγεί το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, όπως συμβαίνει και στην αγγλική έκδοση του κόμικ.

Κατά την ακροαματική διαδικασία του 2011, ο Μοντόντο, που διαμένει στο Βέλγιο, δήλωσε πως το «Τεντέν στο Κονγκό» είναι ένα «κόμικ ρατσιστικό, το οποίο υπεραμύνεται της αποικιοκρατίας και της ανωτερότητας της λευκής επί της μαύρης φυλής».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέν Μπέρενμπομ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον εκδοτικό οίκο, που κατά την ακροαματική διαδικασία είχε επικαλεστεί την ελευθερία της έκφρασης, εξέφρασε τη «βαθιά ικανοποίησή του» για την απόφαση της έδρας.

«Είναι μία υγιής απόφαση και συνετή, σύμφωνα με την οποία ένα έργο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στο ιστορικό και ιδεολογικό του πλαίσιο και να το συγκρίνουμε με τις πληροφορίες και τα κλισέ της εποχής του», δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024