Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρετά τον Θανάση Βέγγο

Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρετά τον Θανάση Βέγγο

Θλίψη σε όλη τη χώρα προκάλεσε η είδηση του θανάτου του αγαπημένου Έλληνα κωμικού Θανάση Βέγγου, που άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, σε ηλικία 84 ετών. Στη σεμνή προσωπικότητα και το ταλέντο του αναφέρονται τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Θλίψη σε όλη τη χώρα προκάλεσε η είδηση του θανάτου του αγαπημένου Έλληνα κωμικού Θανάση Βέγγου, που άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, σε ηλικία 84 ετών. Στη σεμνή προσωπικότητα και το ταλέντο του αναφέρονται τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

«Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

«Ο Θανάσης Βέγγος χάρισε σε όλους μας στιγμές μεγάλης χαράς, αλλά ακόμα και φιλοσοφικού προβληματισμού. Έβγαλε στην επιφάνεια, με τους ρόλους του, με την ίδια του την στάση, την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτό που μας κάνει ανθρώπους – αυτό που τελικά μας ενώνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Σε δήλωσή του, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρει ότι ο Θανάσης Βέγγος υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση την τέχνη του, εκφράζοντας, γνήσια και αυθεντικά, λαϊκούς χαρακτήρες, αλλά και τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας, στη δύσκολη μεταπολεμική πορεία της ανασυγκρότησης και ανάπτυξής της, ενώ η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η σεμνότητα και το επαγγελματικό ήθος του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, ο κόσμος του Πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του ελληνικού κινηματογράφου, έχασε τον ‘καλό του άνθρωπο’, το Θανάση Βέγγο. Έναν από τους δημοφιλέστερους κωμικούς και συνάμα βαθύτατα τραγικούς ηθοποιούς. Ένα πρότυπο ήθους, απλότητας και αστείρευτου ταλέντου.

» Ο Θανάσης Βέγγος σκορπούσε ανιδιοτελώς το χαμόγελο της Αισιοδοξίας και της Ελπίδας, που τόσο μας λείπει στους σημερινούς καιρούς. Ενσάρκωσε τον τίμιο Έλληνα που τρέχει ασταμάτητα για να καταφέρει το καλύτερο. Που αγωνίζεται για την επιβίωση της οικογένειάς του, χωρίς να αδιαφορεί για τους συνανθρώπους του. Που παλεύει καθημερινά και ασυμβίβαστα για αρχές και αξίες. Που αντιμετωπίζει ατελείωτες αντιξοότητες, αγωνίζεται με πίστη και, τελικά, τραβά μπροστά, πάντα με Αξιοπρέπεια.

» Η ελληνική κοινωνία, για μισό και πλέον αιώνα, αποτυπώθηκε ζωντανά μέσα από τις ταινίες, όπου πρωταγωνιστούσε και τους χαρακτήρες που ενσάρκωνε. Στους ρόλους που υποδυόταν, ο καθένας μας έβλεπε κομμάτια του εαυτού του. Αντλούσε διδάγματα συνεχούς πάλης, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας. Και όλα αυτά, θα κρατούν αιώνια τη μνήμη του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του και τα παιδιά του».

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα βαθιά, ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο του μεγάλου ηθοποιού Θανάση Βέγγου στην οικογένεια του. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης. Γιος εργατικής οικογένειας που υποχρεώθηκε πολύ νωρίς να βγει στο μεροκάματο, ειδικά όταν ο πατέρας του απολύθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού, λόγω πολιτικών φρονημάτων. Για τον ίδιο λόγο ο νεαρός Θανάσης βρέθηκε στην Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος τον κάλεσε να παίξει στην «Μαγική πόλη». Από τότε αρχίζει το μεγάλο ταξίδι του Θανάση Βέγγου στον κινηματογράφο και το θέατρο. Τα βιώματά του ο Βέγγος τα μετέτρεψε σε τέχνη. Αν και η αυλαία έπεσε, οι αξέχαστοι

ρόλοι του θα τον κρατούν ζωντανό ανάμεσά μας».

«Έφυγε ο «καλός μας Άνθρωπος»» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

«Ο Θανάσης Βέγγος, η κλασσική φιγούρα του Έλληνα της μεταπολεμικής περιόδου. Ο καθένας στο πρόσωπό του έβλεπε τον εαυτό του. Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της δικής μας ζωής. Αιωνία του η μνήμη».

«Η Ελλάδα έχασε τον καλό της άνθρωπο. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν το πρόσωπο που μπόρεσε στη ζωή, στο σανίδι και στο πανί να αποδώσει με τον πιο αληθινό τρόπο την ελληνική κοινωνία και την πολυτάραχη ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Βιοπαλαιστής και Μακρονησιώτης, αυτοδίδακτος και σπουδαίος ηθοποιός, σεμνός και ευγενής, ήταν η χαρακτηριστικότερη μορφή του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας. Δεν είναι τυχαίο που αγαπήθηκε τόσο πολύ από όλες τις γενιές που είχαν την τιμή να παρακολουθήσουν την πορεία και το έργο του. Όλοι και όλες μας είμαστε τυχεροί που υπήρξε και περπάτησε δίπλα μας. Καλό ταξίδι Θανάση μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Θανάσης Βέγγος, ο άνθρωπος, ο κωμικός, δεν είναι πια κοντά μας. Μπορεί το ρολόι της ζωής του Θανάση Βέγγου να σταμάτησε, δεν θα πάψει όμως να τρέχει το έργο του που σφράγισε ανεξίτηλα τον ελληνικό κινηματογράφο. Τον αυτοδίδακτο Θανάση Βέγγο χαρακτήριζε η σύμπτωση της προσωπικότητας στη ζωή με αυτήν στον κινηματογράφο. Στην οικογένειά του και σε όσους τον αγάπησαν εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

«Η απώλεια του Θανάση Βέγγου κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Πηγαίο ταλέντο, συνεπής επαγγελματίας, βαθιά λαϊκός και ανθρώπινος, γέμισε τις καρδιές των Ελλήνων με γέλιο. Ενσάρκωνε τον απλό Έλληνα, τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Με τις ταινίες του μας δίδαξε ανθρωπιά και καλοσύνη. Αντίο ‘καλέ μου άνθρωπε’, θα σε θυμόμαστε για πάντα» αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον Θανάση Βέγγο, τον Θανάση όλων των Ελλήνων.

«Αυτοδίδακτος ηθοποιός, εξαιρετικό ταλέντο, θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο αγαπημένες φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου. Μακρονησιώτης, βαθύτατα δημοκράτης, δίδαξε γενιές Ελλήνων με τη διαδρομή του, με το ήθος του, με τη συνέπειά του. Οι ταινίες του θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στη μνήμη μας. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.»

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

«Ηθοποιός αυτοδίδακτος, εμπειρικός, ο Θανάσης Βέγγος, ενσάρκωσε με το ξεχωριστό του πηγαίο ταλέντο, έναν αυθεντικό λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα, που συγκίνησε, αγαπήθηκε, ταυτίστηκε με τα βιώματα και τα όνειρα της μεταπολεμικής Ελλάδας» αναφέρει το Φεστιβάλ σε ανακοίνωσή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024