Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «σπίτι» της αποκτά την Πέμπτη η Μύρτις

Το «σπίτι» της αποκτά την Πέμπτη η Μύρτις

Τo «σπίτι» της αποκτά την Πέμπτη η Μύρτις, η 11χρονη Αθηναία κόρη, που πέθανε πριν 2.500 χρόνια από λοιμό που έπληξε την Αθήνα. Πρόκειται για ένα «κιβώτιο» από αλουμίνιο και inox που κατασκεύασε με πρωτοβουλία της η κρατική εταιρία ΕΑΒ με υψηλή τεχνολογία και ειδικές προδιαγραφές αντοχής και θα την συνοδέψει στο ταξίδι της σε πολλές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Στελλάκη Αγγελική

Τo «σπίτι» της αποκτά την Πέμπτη η Μύρτις, η 11χρονη Αθηναία κόρη, που πέθανε πριν 2.500 χρόνια από λοιμό που έπληξε την Αθήνα.

Ύστερα από 2.500 χρόνια η Μύρτις ζωντάνεψε ξανά και την Πέμπτη -στις 11:00 το πρωί, οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παραλάβουν από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) -σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της στον Πύργο Αθηνών (Λ. Μεσογειων 2-4, Αμπελόκηποι) το «Σπίτι της Μυρτιδος».

Πρόκειται για ένα «κιβώτιο» από αλουμίνιο και inox που κατασκεύασε με πρωτοβουλία της η κρατική εταιρία ΕΑΒ με υψηλή τεχνολογία και ειδικές προδιαγραφές αντοχής.

Η κατασκευή επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά της Μύρτιδος στο προγραμματισμένο ταξίδι που πρόκειται να κάνει ανά τον κόσμο σε πάρα πολλές εκθέσεις.

Το πρόσωπο και το κεφάλι της Μύρτιδος αναπλάσθηκε πέρυσι με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και με βάση το κρανίο της που είχε βρεθεί πριν μερικά χρόνια στον Κεραμεικό.

Σήμερα, η Μύρτις έχει έρθει πλέον πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες του 21ου αιώνα χάρις στην επιστήμη.

Η μορφή της δίνει σε όλον τον κόσμο μια εικόνα για τους ανθρώπους της εποχής του Περικλή.

Η ιστορία της Μύρτιδος

Το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή του νέου υπόγειου σιδηροδρόμου της Αθήνας, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, χρονολογήθηκε δε με την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.

Με βάση αυτά ξεκίνησε η μελέτη του σκελετικού υλικού με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας. Για τη διερεύνηση του υπεύθυνου παθογόνου η ιατρική-οδοντιατρική ομάδα χρησιμοποίησε τον πολφό τριών άθικτων δοντιών από τρία τυχαία επιλεγμένα κρανία, όπου ανιχνεύτηκαν ίχνη του μικροβιακού παράγοντα. Οι επιστήμονες εντόπισαν το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi.

Μεταξύ των οστών του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού 11 περίπου χρόνων, στο οποίο δόθηκε το όνομα Μύρτις. Το διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση.

Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στη Σουηδία, απ’ όπου επέστρεψε με τη μορφή που βλέπουμε σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024