Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Ευρώπη είναι σπίτι μου» δηλώνει η Ντάιαν Κρούγκερ από την Αθήνα

«Η Ευρώπη είναι σπίτι μου» δηλώνει η Ντάιαν Κρούγκερ από την Αθήνα

Κάθονται και «τιτιβίζουν». Τρεις γυναίκες που είναι φίλες, αλλά θα μπορούσαν να είναι και μητέρα και κόρες –τόσο πολύ μοιάζουν. Οι Ντάιαν Κρούγκερ, η Λουντβίν Σανιέ και η Φαμπιέν Μπερτόντ, η δημιουργός του «Ατίθαση Λίλι» της ταινίας που προβλήθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Για την ταινία, αλλά και για το γαλλικό σινεμά και τις γυναίκες συζητάμε σε μια ταράτσα απέναντι από τον Λυκαβηττό, μια ηλιόλουστη μέρα του Απρίλη. «Ποτέ δεν είναι αργά. Τα όνειρά μας ή οι ελπίδες μας είναι σημαντικά. Ναι, οι δουλειές μας είναι σημαντικές, ο σύζυγός μας είναι σημαντικός, τα παιδιά μας είναι σημαντικά, αλλά είμαι και εγώ το ίδιο σημαντική» δηλώνει στο in.gr η διάσημη ηθοποιός Ντάιαν Κρούγκερ, λέγοντας ότι όσο και αν αγαπά τις ΗΠΑ θα επιστρέφει στην Ευρώπη.

Κάθονται και «τιτιβίζουν». Τρεις γυναίκες που είναι φίλες, αλλά θα μπορούσαν να είναι και μητέρα και κόρες –τόσο πολύ μοιάζουν. Οι Ντάιαν Κρούγκερ, η Λουντβίν Σανιέ και η Φαμπιέν Μπερτόντ, η δημιουργός του «Ατίθαση Λίλι» της ταινίας που προβλήθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Για την ταινία, αλλά και για το γαλλικό σινεμά και τις γυναίκες συζητάμε σε μια ταράτσα απέναντι από τον Λυκαβηττό, μια ηλιόλουστη μέρα του Απρίλη. «Ποτέ δεν είναι αργά. Τα όνειρά μας ή οι ελπίδες μας είναι σημαντικά. Ναι, οι δουλειές μας είναι σημαντικές, ο σύζυγός μας είναι σημαντικός, τα παιδιά μας είναι σημαντικά, αλλά είμαι και εγώ το ίδιο σημαντική» δηλώνει στο in.gr η διάσημη ηθοποιός Ντάιαν Κρούγκερ.

Το «Ατίθαση Λίλι» εξερευνά την περίπλοκη και τρυφερή σχέση μεταξύ δύο αδελφών: της Κλάρα (Ντάιαν Κρούγκερ) και της Λίλι (Λουντβίν Σανιέ) και το πως αυτή αναπτύσσεται μετά το θάνατο της μητέρας τους. Το φιλμ που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι μια γλυκιά ιστορία με εικόνες προκλητικές και παράξενες.

«Το πιο σημαντικό για μένα στην ταινία είναι να αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα κάποιου που δεν είναι ενσωματωμένος στην κοινωνία μας» λέει η δημιουργός της ταινίας Φαμπιέν Μπερτόντ, η ταινία της οποίας έκλεισε με εντυπωσιακό τρόπο το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών.

Αυτή η… διαφορετικότητα του χαρακτήρα ήταν και αυτή που προσέλκυσε το ενδιαφέρον και της Λουντβίν Σανιέ (8 Γυναίκες, Δημόσιος Κίνδυνος Ι). «Αυτό που με τράβηξε στην Λίλι ήταν το ότι ήταν μοναδικός χαρακτήρας, ένα ελεύθερο πνεύμα» δηλώνει.

«Μοιάζω πολύ με τη Λίλι. Όλοι μας θα θέλαμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, να τρώμε όταν πεινάμε, να κυκλοφορούμε με τα νυχτικά και να λέμε «γαμώτο» όταν κάτι μάς ενοχλεί» λέει μετά την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ.

«Για τον χαρακτήρα της Λίλι σκεφτήκαμε να πάμε σε άσυλα, όμως δεν θέλαμε να τονίσουμε το τι προβληματικό έχει η Λίλι, αλλά το τι κανονικό έχει». Γι’ αυτό τονίζει ότι χρησιμοποίησε ως έμπνευση την κόρη της που όταν έγιναν τα γυρίσματα ήταν πέντε χρονών.

Για την Ντάιαν Κρούγκερ το πιο σημαντικό που έχει να πει η ταινία είναι ότι οι γυναίκες «συχνά εγκαταλείπουν πολλά όνειρά τους, την αρχική τους ιδέα για το πως φαντάζονταν την ζωή τους. Μπορείτε να το ονομάσετε απώλεια της αθωότητας ή απώλεια ιδεολογίας. Όσο μεγαλώνουμε θα ήταν καλό μερικές φορές να σταματάμε και να σκεφτόμαστε τι αφήσαμε πίσω μας και αν άξιζε και να κάνουμε έναν απολογισμό της κατάστασης» λέει η διάσημη ηθοποιός που έχει δουλέψει σε ταινίες όπως το Άδωξοι Μπάστερδοι ή η Τροία.

«Ποτέ δεν είναι αργά. Τα όνειρά μας ή οι ελπίδες μας είναι σημαντικά. Ναι, οι δουλειές μας είναι σημαντικές, ο σύζυγός μας είναι σημαντικός, τα παιδιά μας είναι σημαντικά, αλλά είμαι και εγώ το ίδιο σημαντική» συνεχίζει.

Όσο για το τι ήταν αυτό που την τράβηξε στον ρόλο της Κλάρα, δηλώνει πως ο χαρακτήρας της Κλάρα είναι πολύ «αναγνωρίσιμος». «Είδα σε αυτήν τη μητέρα μου, τη γιαγιά μου, φίλες μου» λέει.

«Ήταν όλα τέλεια. Ήταν καλοκαίρι, ήταν μικρά τα γυρίσματα, μόλις έξι εβδομάδες, είναι όλοι φίλοι μου και ένιωθα λες και κάναμε διακοπές μαζί» λέει η Κρούγκερ, ενθυμούμενη την εμπειρία των γυρισμάτων.

«Θα επιστρέφω στην Ευρώπη»

«Λατρεύω το γαλλικό σινεμά, πιστεύω ότι οι ιστορίες του είναι η κουλτούρα μου και το παρελθόν μου. Μου δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύω χαρακτήρες που έχουν περισσότερο βάθος από εκείνους στις ΗΠΑ» λέει η Ντάιαν Κρούγκερ, σχετικά με το γιατί επιστρέφει ξανά και ξανά στη Γαλλία.

Η ηθοποιός-πρώην μοντέλο έχει περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της ανάμεσα στις ΗΠΑ (όπου ζει ο σύντροφος της, ηθοποιός Τζόσουα Τζάκσον) και τη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως μοντέλο και γνώρισε τον Γκιγιόμ Κανέ –με τον οποίο υπήρξε παντρεμένη και για ένα διάστημα. Πού αισθάνεται η ίδια περισσότερο «σπίτι»; «Ζω τον περισσότερο καιρό στη Γαλλία. Πιστεύω ότι το Παρίσι είναι σπίτι μου, αλλά νιώθω πολύ ευτυχισμένη και στις ΗΠΑ. Έχω ζήσει κατά διαστήματα στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 15 χρόνια. Αν και αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου εκεί, είμαι πολύ Ευρωπαία. Πάντα θα επιστρέφω σπίτι, στην Ευρώπη» δηλώνει.

Από την πλευρά της, η Λουντβίν Σανιέ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Φρανσουά Οζόν, ο Κλοντ Σαμπρόλ, ο Κριστόφ Ονορέ και ο Ζαν-Φρανσουά Ρισέτ και έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες στο γαλλικό σινεμά όπως το 8 Γυναίκες και το Δημόσιος Κίνδυνος Ι. «Μου αρέσει να δουλεύω με σημαντικούς σκηνοθέτες γιατί είναι καλοί και με οδηγούν στις σωστές κατευθύνσεις στο σινεμά. Μου προσφέρουν ρόλους-πρόκληση και μου αρέσει να με προκαλούν και μου αρέσει να μαθαίνω από τους χαρακτήρες μου. Τους διαλέγω ανάλογα με τη δυσκολία που έχω να τους ερμηνεύσω. Και η Φαμπιέν μου έδωσε έναν υπέροχο ρόλο να περιγράψω, να αγκαλιάσω» δηλώνει.

Τα επόμενα σχέδια περιλαμβάνουν για την Κρούγκερ τον ρόλο της Μαρία Αντουανέτα για την γαλλική ταινία Αντίο, Βασίλισσά μου (όπου πρωταγωνιστεί και ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ), ενώ η Σανιέ θα πρωταγωνιστήσει σε ένα μιούζικαλ με την Κατρίν Ντενέβ (Les bien-aimes) και στο The Devil’s Double, μια πολιτική ιστορία για τον γιο του Σαντάμ Χουσεΐν και τα όσα συμβαίνουν στη Βαγδάτη την δεκαετία του 1980.

Για τον φόβο και την Ελλάδα

Σε μια σκηνή της ταινίας «Ατίθαση Λίλι» τρεις άγνωστοι άνδρες επισκέπτονται τις δύο κοπέλες. «Ανοίγει κάποιος την τηλεόραση και φοβάται. Η τηλεόραση εισάγει την στρατηγική του φόβου. Όταν έρχονται οι τρεις άνδρες η συμπεριφορά της Κλάρα είναι πιο κοντά στην πλευρά του Σαρκοζί (και της πολιτικής του για τους Ρομά), αλλά τελικά περνά μια ωραία νύχτα» δηλώνει η Φαμπιέν Μπερτόντ μετά την προβολή της ταινίας, αναφερόμενη σε αυτή τη σκηνή.

Η δημιουργός αναφέρεται και στην Ελλάδα. Λέει ότι λατρεύει την χώρα μας και ότι την έχει επισκεφθεί πολλές φορές, ενώ μιλά και για την οικονομική κρίση.

«Ήθελα να σας πω μέσα από την καρδιά μου ότι βρίσκομαι εδώ και αισθάνομαι πως με αφορά η δύσκολη κατάσταση στη χώρα σας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα μοιραίο και πως οι λύσεις δεν βρίσκονται στους άλλους. Οι άνθρωποι διαθέτουν δυνάμεις για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Να ξέρετε ότι σας σκεφτόμαστε» δηλώνει και καταχειροκροτείται από το κοινό.

  • Η ταινία «Ατίθαση Λίλι» προβλήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι το in.gr. Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Μάιο.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024