Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δύο λαμπερές κυρίες της μεγάλης οθόνης στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Σημαντικές παρουσίες, στήριξη στην ελληνική διανομή και ένα αφιέρωμα στον Κλοντ Σαμπρόλ αποτελούν το στίγμα του φετινού, 12ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 7 έως τις 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και θα «ανοίξει αυλαία» με τη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, παρουσία της Κατρίν Ντενέβ. Στην Αθήνα και η «θρυλική» σταρ Κλαούντια Καρντινάλε.

Σημαντικές παρουσίες, στήριξη στην ελληνική διανομή και ένα αφιέρωμα στον Κλοντ Σαμπρόλ αποτελούν το στίγμα του φετινού, 12ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου στην Αθήνα και από τις 7 έως τις 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και θα «ανοίξει αυλαία» με τη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, παρουσία της Κατρίν Ντενέβ. Στην Αθήνα και η «θρυλική» σταρ Κλαούντια Καρντινάλε.

Για την 12η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας θα έχει ανάδοχο την Άννα Μουγκλαλίς, η οποία επέλεξε τέσσερις αγαπημένες της ταινίες. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί, ακόμα, η ταινία Gino, ο νονός της πίτσας, στην οποία πρωταγωνιστεί.

Η φετινή διοργάνωση θα έχει πλήθος καλεσμένων. Εκτός από την Κατρίν Ντενέβ, θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση η Κλαούντια Καρντινάλε, η Ντάιαν Κρούγκερ που θα παρουσιάσει την ταινία Ατίθαση Λιλί, ο Εμίρ Κουστουρίτσα που πρωταγωνιστεί στην ταινία Νικόστρατος: ένα ξεχωριστό καλοκαίρι που πραγματοποίησε γυρίσματα στη Σίφνο, ο παθιασμένος με τις τέχνες Πιέρ Μπερζέ και πολλοί άλλοι.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν συνολικά 13 ταινίες, οι οποίες έχουν ήδη βρει διανομή στην Ελλάδα, μία κίνηση που έχει ως στόχο –όπως τονίζουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ- να στηρίξει και τη διανομή.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού είναι οι εξής: Potiche, Η διορία, Η σκιά του εγκλήματος, Carlos, Δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι’αυτούς, Το κλειδί της Σάρα, Ένα κρεβάτι… στα τέσσερα, Πέρα από τον νόμο, Πες μου τ’ όνομα σου, Η μεγάλη φυγή, Ατίθαση Λιλί, Τα μικρά όνειρα της νιότης μου, Θέα στη θάλασσα, Η κραυγή ενός ανθρώπου, Μαύρη Αφροδίτη.

Δύο βραβεία θα απονεμηθούν στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Πρόκειται για Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και για το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο (ύψους 6.000 ευρώ) θα απονεμηθεί στον Έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ενώ μέλη της η Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, η Ειρήνη Γαβαλά, η Ελιζαμπέτ Κιν, ο Γιώργος Τσουρογιάννης, καθώς και ένας νεαρός Γάλλος σπουδαστής που έχει έρθει στην Ελλάδα για σπουδές τέχνης στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Στο τμήμα του «Πανοράματος», θα προβληθούν ταινίες που δεν έχουν βρει διανομή στις αίθουσες. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει συνολικά 15 ταινίες.

«Θελήσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ταινίες που δεν θα μπορούσε να δει στις αίθουσες, παρά μόνο σε ένα Φεστιβάλ» δήλωσε, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό.

Παράλληλα, υπάρχουν και προβολές για νέους, καθώς και ένα μίνι-αφιέρωμα σε ταινίες τρόμου.
Το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου εγκαινιάζει φέτος και μια συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η οποία θα φιλοξενήσει προβολές.

Στην Ταινιοθήκη θα προβληθούν και 15 ταινίες-ορόσημο του Κλοντ Σαμπρόλ, στο πλαίσιο αφιερώματος που διοργανώνει το Φεστιβάλ.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη 31 Μαρτίου με την ταινία Potiche του Φρανσουά Οζόν, παρουσία της Κατρίν Ντενέβ, της Άννα Μουγκλαλίς και της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία στις 8 Απριλίου με την προβολή του Nicostratos: Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι του Ολιβιέ Ορλέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό βιντεάκι του Φεστιβάλ έφτιαξε ο Γιώργος Ζώης, σκηνοθέτης του βραβευμένου Casus Belli, ενώ για τη διοργάνωση δημιουργήθηκε και ειδικό λογότυπο.

Στην Αθήνα οι προβολές θα γίνουν από 31 Μαρτίου έως 8 Απριλίου στους κινηματογράφους Απόλλων, Αττικόν, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ενώ στην Θεσσαλονίκη οι προβολές θα γίνουν από 7 έως 12 Απριλίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024