Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χημικές αντιδράσεις αλλάζουν την παλέτα του Βαν Γκογκ

Χημικές αντιδράσεις αλλάζουν την παλέτα του Βαν Γκογκ

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια πολύπλοκη χημική αντίδραση, η οποία μετέτρεψε τα άλλοτε ζωηρόχρωμα κίτρινα χρυσάνθεμα του Βαν Γκογκ σε καφέ. Η ανακάλυψη έγινε χάρη στο γιγάντιο όργανο της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Ακτινοβολίας Σύγχροτρου.

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια πολύπλοκη χημική αντίδραση, η οποία μετέτρεψε τα άλλοτε ζωηρόχρωμα κίτρινα χρυσάνθεμα του Βαν Γκογκ σε καφέ.

Η Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Ακτινοβολίας Σύγχροτρου, ένα νέο γιγάντιο εργαλείο που βρίσκεται στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και μπορεί να λειτουργεί ως πολύ ισχυρό μικροσκόπιο ακτίνων Χ, αποκάλυψε την ύπαρξη χημικής αντίδρασης στο σημείο του πίνακα, όπου η μπογιά συναντά το βερνίκι.

Η αντίδραση «πυροδοτείται» από το φως του ήλιου και προκαλεί το ξεθώριασμα του κίτρινου χρώματος, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιοποιείται στην επιθεώρηση Analytical Chemistry.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα έχει τεράστια σημασία για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς γερνούν τα χρώματα και πώς πρέπει να συντηρηθούν για τις επόμενες γενιές, δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου Βαν Γκογκ.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η αλλοίωση στα χρώματα που περιέχουν χρώμιο λόγω αναγωγής «ήταν ιδιαίτερα έντονη παρουσία χημικών ενώσεων που περιέχουν βάριο και θείο».

Η παρατήρηση οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η τεχνική του Βαν Γκογκ να αναμειγνύει λευκό και κίτρινο χρώμα ίσως είναι η αιτία που αυτή η κίτρινη μπογιά σκούρυνε.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν αναλοίωτα ευαίσθητα έργα είναι να αποφεύγεται η έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία και στο φως του ήλιου.

Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Σύγχροτρου στο πεδίο της τέχνης «ανοίγει την πόρτα σε ένα ολόκληρο νέο κόσμο ανακαλύψεων για τους ιστορικούς της τέχνης και τους συντηρητές» δήλωσε η Μαρίν Κοτ, από το ερευνητικό κέντρο της Γκρενόμπλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024