Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ

Το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ

Δυνατή με τη βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ», θα καταστεί η ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 9,8 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του οπτικοακουστικού αρχείου της.

Δυνατή με τη βοήθεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ», θα καταστεί η ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 9,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πράξη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΤ ΑΕ, «πρόκειται για σημαντική επιτυχία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία διαθέτει το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο στην Ελλάδα, με σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια».

Υπολογίζεται ότι 70% του ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού της Ελλάδας βρίσκεται στα αρχεία της ΕΡΤ.

«H διάσωση και η αξιοποίηση του αρχείου αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο την ΕΡΤ, η οποία και με την πράξη αυτή αναδεικνύει τον θεσμικό ρόλο της ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Το έργο θα συμβάλει στην υποστήριξη παρεμβάσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης, καθώς τα ποσά που προβλέπονται από το Πρόγραμμα θα κατευθυνθούν και προς την οπτικοακουστική αγορά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάσωση, την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση 15.000 τεκμηρίων, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, τη δημιουργία εικονικού μουσείου, και την παραγωγή ντοκιμαντέρ με αφορμή τη θεματολογία του ψηφιακού αρχείου.

Η προσπάθεια για την αξιοποίηση του αρχείου απαιτεί σημαντικούς πόρους, λόγω του μεγέθους του έργου. Μέχρι σήμερα έχει διασωθεί, ψηφιοποιηθεί, τεκμηριωθεί, αναδειχθεί και μέσω διαδικτύου, ένα μικρό μέρος του ιστορικού υλικού και μέσα από προγράμματα που έχουν συγ-χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΡΤ. Μεγάλο μέρος του αρχείου είναι ακόμα ανεξε-ρεύνητο.

Ενδεικτικά, τα τεκμήρια, που περιλαμβάνονται, αφορούν το Οπτικοακουστικό Αρχείο τηλεόρασης, συνολικό οπτικοακουστικό αρχείο (video – film) 136.500 ώρες, το Αρχείο Ειδήσεων, 237.000 θέματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 10.000 ώρες, το Αθλητικό Αρχείο, 50.000 κασέτες, που αντιστοιχούν σε περίπου 37.500 ώρες, το φωτογραφικό Αρχείο, 350.000 φωτογραφίες, το Ραδιοφωνικό Αρχείο, 55.000 δίσκοι 33 στροφών, που αντιστοιχούν σε περίπου 45.800 ώρες, 27.000 δίσκοι 45 στροφών, που αντιστοιχούν σε περίπου 3.600 ώρες, και 85.000 μαγνητοταινίες που αντιστοιχούν σε περίπου 85.000 ώρες.

Επίσης, αφορούν τη Μουσική Βιβλιοθήκη, 14.000 έργα, που αντιστοιχούν σε περίπου 1.400.000 σελίδες, και το Αρχείο Περιοδικών και εγγράφων, 620.000 σελίδες περιοδικά και 780.000 σελίδες έγγραφα.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ ήταν ανάμεσα στους μόλις 30 φορείς, που αξιολογήθηκαν θετικά από όλο τον ευρύτερο Δημόσιο και Μη Κερδοσκοπικό Τομέα και εξασφάλισε σημαντικό ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ.

Το σύνολο του έργου θα υλοποιηθεί με διαγωνισμούς και ανοικτές διαδικασίες. Για τη στελέχωση των (άμισθων) ομάδων και επιτροπών του έργου θα γίνει ανοικτή πρόσκληση προς το προσωπικό της ΕΡΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024