Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε αναζήτηση λύσης η πολιτεία για τη διάσωση των έργων του ζωγράφου Θεόφιλου

Σε αναζήτηση λύσης η πολιτεία για τη διάσωση των έργων του ζωγράφου Θεόφιλου

Σε αναζήτηση λύσης για τη διάσωση των 86 πινάκων που εκτίθενται στο Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά της Λέσβου βρίσκονται ο Δήμος -στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το μουσείο- και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το θέμα της εγκατάλειψης των έργων έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ο αρχιτέκτονας, φωτογράφος και γραφίστας Βελισάριος Βουτσάς, ο οποίος δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης ότι τα έργα έχουν καταστραφεί από την έλλειψη συντήρησης και μέτρων προστασίας, τόσο του κτηρίου όσο και των έργων.

Σε αναζήτηση λύσης για τη διάσωση των 86 πινάκων που εκτίθενται στο Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά της Λέσβου βρίσκονται ο Δήμος -στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει το μουσείο- και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το θέμα της εγκατάλειψης των έργων έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ο αρχιτέκτονας, φωτογράφος και γραφίστας Βελισάριος Βουτσάς, ο οποίος δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης ότι τα έργα έχουν καταστραφεί από την έλλειψη συντήρησης και μέτρων προστασίας, τόσο του κτηρίου όσο και των έργων.

Οι επισκέπτες του μουσείου, άλλωστε, μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν ότι τα έργα είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, αφού το φυσικό φως είναι σχεδόν το μοναδικό μέσο που φωτίζει το χώρο. Επίσης, λόγω της κακής κατάστασης του κτίσματος, τα νερά της βροχής και η υγρασία «τρώνε» τους τοίχους και τα έργα.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, ο οποίος επισκέφθηκε το μουσείο, θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού να συντάξει την απαραίτητη μελέτη.

Ο κ. Χαλκιωτάκης σημείωσε ότι είναι χρέος της πολιτείας να διατηρήσει και να προστατεύσει το έργο του παγκοσμίως γνωστού Λέσβιου ζωγράφου, ενώ ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την άμεση επικοινωνία και ενημέρωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς από κοινού μπορεί να δοθεί άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μουσείο.

Το Μουσείο Θεόφιλου χτίστηκε το 1964 στη Βαρειά της Λέσβου, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο λαϊκός ζωγράφος, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ. Το 1965, ο Τεριάντ το δώρισε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή, και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024