Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμένη από το '58 ταινία για τη Μονή Δαφνίου επαναπατρίζεται και επαναπροβάλλεται

Χαμένη από το ’58 ταινία για τη Μονή Δαφνίου επαναπατρίζεται και επαναπροβάλλεται

Πενήντα οκτώ χρόνια µετά την «εξαφάνισή» της η πρώτη ελληνική και πολυβραβευµένη ταινία τέχνης για τη Μονή Δαφνίου, αυτό το βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο έχει υιοθετήσει η UNESCO, επιστρέφει στη µεγάλη οθόνη στις 15 Ιανουαρίου στο Παλατάκι Χαϊδαρίου.

Πενήντα οκτώ χρόνια µετά την «εξαφάνισή» της η πρώτη ελληνική και πολυβραβευµένη ταινία τέχνης για τη Μονή Δαφνίου, αυτό το βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο έχει υιοθετήσει η UNESCO, επιστρέφει στη µεγάλη οθόνη.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, xαμένη για έξι σχεδόν δεκαετίες, η πρώτη ελληνική ταινία τέχνης, αφιερωµένη στη Μονή Δαφνίου, επαναπατρίζεται από το Μόναχο για να προβληθεί και πάλι στις 15 Ιανουαρίου (18:30) στον πύργο Παλατάκι, στο Χαϊδάρι.

Η ταινία γυρίστηκε το 1951, σε μια εποχή κατά την οποία παρατηρείται άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου και το ντοκιμαντέρ αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες. Υπό την επήρεια αυτού του κλίματος, ο Άγγελος Προκοπίου παίρνει την απόφαση να γυρίσει την πρώτη μικρού μήκους ταινία τέχνης µε πρωταγωνίστρια τη Μονή Δαφνίου.

Για να επιτύχει το ποθητό αποτέλεσμα και για να «δημιουργηθεί μια ταινία και να συναγωνισθεί µε ελληνικά χρώματα τις ξένες του είδους της», ο δημιουργός της εξηγεί στον Τύπο της εποχής πως επιστράτευσε σκαλωσιές και ειδικό φωτισμό.

Και όπως αποδείχθηκε τα κατάφερε, καθώς η ταινία απέσπασε δύο πρώτα βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ: στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης το 1952.

Στην Αθήνα προβλήθηκε στον κινηµατογράφο «Άστυ».

Χαµένο για 58 χρόνια το ντοκιµαντέρ ήταν γνωστό µεν στους κινηµατογραφικούς κύκλους, αλλά ουδείς µπορούσε να το εντοπίσει. Το υλικό του είναι πολύτιµο, όχι µόνο επειδή αποκαλύπτει στοιχεία για την κινηµατογραφική ιστορία, αλλά και επειδή αποτυπώνει την περιοχή Δαφνίου στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Τελικά εντοπίστηκε

Άνθρωπος-κλειδί για τον εντοπισµό του ασπρόµαυρου, αγγλόφωνου και διάρκειας 16 λεπτών κινηµατογραφικού υλικού για το «Δαφνί» αναδείχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Θεόδωρος Αδαµόπουλος, ο οποίος αναζήτησε επί χρόνια την ταινία στη Γερµανία και τελικά κατάφερε να την εντοπίσει στα αρχεία της Ταινιοθήκης του Μονάχου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024