Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την Παρασκευή ξεκινά το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή ξεκινά το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με έμφαση στο ανεξάρτητο σινεμά και με διάθεση ανανέωσης, επιστρέφει την Παρασκευή το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα της διοργάνωσης θα γίνει με τη νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ, 127 Ώρες.

Με έμφαση στο ανεξάρτητο σινεμά και με διάθεση ανανέωσης, επιστρέφει την Παρασκευή το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα της διοργάνωσης θα γίνει με τη νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ, 127 Ώρες.

Από τη μείωση των εξόδων, μέχρι το χαρακτήρα του Φεστιβάλ και από την αλλαγή καλλιτεχνικού διευθυντή (τη θέση κατέχει τώρα ο Δημήτρης Εϊπίδης), μέχρι την κατάργηση των κρατικών βραβείων ποιότητας και την… αφίσα, το Φεστιβάλ δείχνει ξεκάθαρα μια τάση προς αναγέννηση.

Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, η διοργάνωση θα έπρεπε «ή να σωθεί ή να κοπεί».

Η διοργάνωση, η οποία διαρκεί έως τις 12 Δεκεμβρίου, ρίχνει αυλαία με την προβολή του Μαύρου Κύκνου του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Δεκαέξι ταινίες από συνολικά 20 χώρες θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Αυτές είναι: Ζωικό Βασίλειο από την Αυστραλία, Ζεφίρ από την Τουρκία, Littlerock από τις ΗΠΑ, Κουρασμένοι από το Ιράκ, Στις Παρυφές (Ρουμανία, Αυστρία), Οι Τέσσερις Φορές (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία), Το Παρόραμα από την Πολωνία, Limbo (Νορβηγία), Αύριο (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία), Γαϊδούρια (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), Ζο όπως Ζοναταν (Καναδάς), Μικρόφωνο (Αίγυπτος), Ζαν Ζαντί (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία), Η Αρχή του Κακού (Γαλλία) καθώς και οι ελληνικές Άπνοια και Attenberg.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ φιλοξενεί 23 ελληνικές ταινίες και μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», ενώ τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη μνήμη του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Τζιώτζιου.

Επιστρέφουν επίσης τα τμήματα Ημέρες Ανεξαρτησίας, Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ματιές στα Βαλκάνια, ενώ αφιερώματα θα γίνουν για: τη Δανή δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, τον Ιρακινό κινηματογραφιστή Μοχάμετ Αλ-Νταρατζί, την Ντορότα Κετζιεζάφσκα και τον Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν που κέρδισε το βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και θα παρευρεθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, masterclass και συναυλίες.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024