Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρήση δακρυγόνων και παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ στην Ακρόπολη

Χρήση δακρυγόνων και παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ στην Ακρόπολη

Ένταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μετά τη χρήση δακρυγόνων που έκαναν οι άνδρες των ΜΑΤ προκειμένου να αναγκάσουν τους συμβασιούχους, που είχαν αποκλείσει τον Ιερό Βράχο από την Τετάρτη, να αποχωρήσουν. Απίστευτες εικόνες στον Ιερό Βράχο, καθώς επίθεση δέχθηκαν συμβασιούχοι, δημοσιογράφοι και συνεργεία ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης στην κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. «Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» λένε οι συμβασιούχοι, ενώ παρατεταγμένες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου παραμένουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ένταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μετά τη χρήση δακρυγόνων που έκαναν οι άνδρες των ΜΑΤ προκειμένου να αναγκάσουν τους συμβασιούχους, που ήταν εκεί από την Τετάρτη, να αποχωρήσουν. Αυτή την ώρα, η είσοδος είναι αποκλεισμένη από τους άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικούς, ενώ στο σημείο παραμένουν και οι συμβασιούχοι, που δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν πριν το απόγευμα.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια ήταν αδιανόητες, καθώς τόσο οι συμβασιούχοι όσο και οι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση στην κεντρική είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
{{{ audio1 }}}

Συγκεκριμένα, μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια της αστυνομίας να σπάσει το λουκέτο που είχε μπει από τους συμβασιούχους στην κεντρική είσοδο, η αστυνομία εισέβαλε στον χώρο της Ακρόπολης από το πλάι.

Στη συνέχεια επικράτησε ένταση, με δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών εναντίον δημοσιογράφων και συνεργείων ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης που
βρίσκονταν στην είσοδο της Ακρόπολης για την κάλυψη των γεγονότων. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης απωθήκαν με τη χρήση βίας. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Mega, ένας εικονολήπτης ξένου πρακτορείου ειδήσεων τραυματίστηκε.

Ταυτόχρονα, δυνάμεις της αστυνομίας έβγαλαν με τη βία από τον αρχαιολογικό χώρο τους συμβασιούχους.

Στη διάρκεια της επέμβασης, υπήρξε προσαγωγή ενός νεαρού στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως.

Άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις ανέβηκαν στην Ακρόπολη το πρωί, βάσει εισαγγελικής εντολής, μετά την άκαρπη συνάντηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ν. Γύζη με τους συμβασιούχους, την Τετάρτη.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι συμβασιούχοι

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης» δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης.

Στην Ακρόπολη μετέβη και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σε δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση για βεβήλωση του ιερού χώρου.

«Την άσχημη τροπή την έχει δημιουργήσει ο κατά το Σύνταγμα υποδειγματικός εργοδότης, που έχει αφήσει τους εργαζόμενους στη μεγαλύτερη ‘βιομηχανία’ της χώρας -τον πολιτισμο- απλήρωτους εδώ και 24 μήνες» δήλωσε στον ΣΚΑΙ, λίγο πριν τα επεισόδια, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Νικολιτσόπουλος.

Οι συμβασιούχοι βρίσκονταν στην Ακρόπολη από την Τετάρτη, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία, άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε πως βάσει νόμου δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, ούτε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

«Οι διαμαρτυρίες είναι θεμιτές, αλλά δεν μπορούν να κλείνουν την Ακρόπολη» υποστήριξε.

Όσο για το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων, ο κ. Χυτήρης παραδέχθηκε ότι για αυτό δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Υποστήριξε όμως ότι ορισμένοι συμβασιούχοι δεν έχουν πληρωθεί επειδή δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Στη Βουλή το θέμα

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης «τις σκηνές που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη και κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας την εικόνα της χώρας», καθώς και «απαράδεκτους», «όσους» – όπως είπε – «προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και συνεισφέρουν στην δυσφήμιση της χώρας».

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στη Βουλή για το θέμα αυτό στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τους απολυμένους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή και εξ αφορμής της τοποθέτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή. Ο κ. Χαλβατζής είπε πως σήμερα πήγαν οι εισαγγελείς κι ένας χωροφύλακας με ένα σιδεροπρίονο κι έκοβε τα κάγκελα της Ακρόπολης κι έλεγαν τα κανάλια κι οι ραδιοσταθμοί «τι κατάσταση είναι αυτή, αυτοί οι εργαζόμενοι προσβάλλουν τη χώρα».

«Οι κυβερνήσεις που τους έχουν συμβασιούχους 22 χρόνια και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση δεν έχουν ευθύνη [και] έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταδικάζουν τη χώρα και οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη; Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι» ζήτησε ο κ. Χαλβατζής.

«Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται η κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει να βάλει ξανά τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει και μέσα από την συνεισφορά που έχει ο Τουρισμός. Τι ακριβώς ανάπτυξη θα έχουμε και ποια συνεισφορά θα έχει ο Τουρισμός όταν η εικόνα αυτή τη στιγμή που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι η εικόνα των σκηνών που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη» είπε ο κ. Σαχινίδης.

Την έντονη αποδοκιμασία της για τη σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ.

«Είναι άξιο απορίας όλοι όσοι κόπτονται για την πολιτιστική εικόνα της χώρας, χρεώνοντας στους εργαζόμενους την ‘κλειστή’ Ακρόπολη, αν είναι υπερήφανοι για τη σημερινή εικόνα εισβολής των ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο που θα «ταξιδέψει» από τις τηλεοράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η ΑΔΕΔΥ έχει ταχθεί στο πλευρό των συμβασιούχων που διεκδικούν τη συνέχιση της εργασίας τους, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους που καθυστερούν τους τελευταίους 22 μήνες» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει σοβαρά και άμεσα το θέμα των συμβασιούχων, αναλογιζόμενη τις οδυνηρές επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και το πλήγμα που θα υποστούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, αρκετές από τις οποίες στην περίπτωση απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων – συμβασιούχων, θα παρουσιάζουν κυριολεκτικά εικόνα διάλυσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024