Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Λυπάμαι τους πολιτικούς, η αγωνία για εξουσία τούς οδηγεί στη σήψη» λέει ο Μ.Δέλτα

«Λυπάμαι τους πολιτικούς, η αγωνία για εξουσία τούς οδηγεί στη σήψη» λέει ο Μ.Δέλτα

Εδώ και χρόνια ο Μιχάλης Δέλτα μιλάει μέσα από τη μουσική του για τα πράγματα που τον ενοχλούν. Λίγες ημέρες πριν μοιραστεί τη σκηνή της «Τεχνόπολις» με την Τάνια Τσανακλίδου (στις 2 Οκτωβρίου), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα μιλά στο in.gr για τη δισκογραφία, τη μουσική και την πολιτική.

Εδώ και χρόνια ο Μιχάλης Δέλτα μιλάει μέσα από τη μουσική του για τα πράγματα που τον ενοχλούν. Λίγες ημέρες πριν μοιραστεί τη σκηνή της Τεχνόπολις με την Τάνια Τσανακλίδου (στις 2 Οκτωβρίου), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα μιλά στο in.gr για τη δισκογραφία, τη μουσική και την πολιτική.

«Λυπάμαι τους πολιτικούς, η αγωνία τους για εξουσία τους οδηγεί στη σήψη», λέει, χαρακτηρίζοντάς τους «τέκτονες της τυφλότητας».

-Ξανά συνεργασία με την Τάνια Τσανακλίδου, επί σκηνής αυτή τη φορά. Πώς πήρατε την απόφαση σύμπραξης δύο τόσο διαφορετικών ήχων;

Όταν δυο άνθρωποι έχουν ανάγκη να «συναντηθούν», τότε όλα τα άλλα απλά συμβαίνουν. Δεν είναι η μουσική η ίδια, είναι εκείνο που σε τρώει και σε τρέφει, παράλληλα, πίσω από όλα τα ματαιόδοξα ή αξιόλογα. Είναι ο προορισμός για την επικοινωνία, την αυτογνωσία. Τη γαλήνη.

-Πώς βλέπετε την δισκογραφία στην Ελλάδα; Το γεγονός ότι οι πωλήσεις δίσκων μειώνονται και πολλοί επιλέγουν να κατεβάσουν μουσική από το Internet;

Είναι αποτέλεσμα της έπαρσης και της υπερεκτίμησής μας.
Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν μια βαθιά απαίτηση πως πρέπει να χρυσοπληρώνονται για το έργο τους. Υπήρξα με έναν τρόπο έτσι, τόσο ανασφαλής και φοβισμένος. Επίσης θύμωνα όταν έβλεπα ότι κατεβάζουν δωρεάν τη μουσική μου. Εδώ και καιρό δεν κοιμάμαι μαζί με το θυμό, όπως τότε. Επιλέγω την αποδοχή αλλά και την ευελιξία. Με έναν τρόπο, απελευθερώνομαι από πεποιθήσεις και παρόμοιες πλάνες.

-Ως βασικός εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής μουσικής, τόσο με τους Στέρεο Νόβα, όσο και αργότερα μόνος σας, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτό το είδος μουσικής;

Με οδήγησε ο κατώτερος εαυτός μου, μια και τον γνωρίζω καλύτερα. Μέσα από αυτή τη μουσική, τη «θορυβώδη» μουσική, μετουσιώνω και εξελίσσω ότι δε μπορώ με τη λογική και το «Εγώ» της.
Η τεχνολογία έχει κάτι σκοτεινά ιδιοφυές και με έναν οξύμωρο τρόπο, ταυτόχρονα κάτι εκτυφλωτικά φωτεινό.
Είμαι ένας σκεπτόμενος μοναχικός που συνομιλεί με χαμηλές συχνότητες στους γύρω του.

-Υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα για την ηλεκτρονική μουσική; Ποιο βλέπετε να είναι αυτό;

Δε με ενδιαφέρει το μέλλον. Μόνο το παρόν.
Σήμερα βλέπω νέους που αγαπούν την ηλεκτρονική μουσική, ασχολούνται, τη σπουδάζουν, έχω μαθητές απ’ τους οποίους παίρνω και δίνω. Τους σέβομαι περισσότερο από οποιοδήποτε μέλλον.

-Ως δημιουργός πώς σας φαίνεται η κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα; Υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα θέλατε να μιλήσετε και δεν το έχετε κάνει;

Μιλάω είκοσι χρόνια για εκείνα που ήθελα και θέλω, από τότε που ήμουν παιδί και δεν ήξερα τι σημαίνει μετατροπία*. Γνώριζα όμως τι σημαντική που είναι η απόλυτη ελευθερία. Κάτι που μαζί με εμένα πιθανόν φοβάστε και εσείς η ίδια.
Όταν μιλάμε με καρδιά ανοιχτή, αποδυναμώνονται οι φόβοι και ελευθερώνεται η ουσία μας.
Όσο για τους πολιτικούς (καθώς και τους παπάδες) τους λυπάμαι επειδή η αγωνία τους για εξουσία τους οδηγεί στη σήψη, αργά-αργά, σα γάγγραινα στα μύχια της ψυχής. Είναι οι «τέκτονες της τυφλότητας».

-Συχνά έχετε θέσει σημαντικά κοινωνικά θέματα στα τραγούδια σας. Αισθάνεστε μερικές φορές ότι η «φωνή» ενός καλλιτέχνη δεν είναι αρκετή;

Αντιθέτως. Είναι πολύ σημαντική και ασκεί θεραπευτική επιρροή. Μονάχα ο θάνατος θα μου βουλώσει το στόμα.
Υπάρχουν όμως και τα στόματα των καθημερινών ανθρώπων που με τα χρόνια και την διεύρυνση της συνειδητότητας, όλοι θα μοιάζουν καλλιτέχνες. Θα υπηρετούν με ευθύνη μια νέα κοινωνία πραγμάτων, άγνωστη σε εμάς. Εδώ να πω ότι όταν λέω καλλιτέχνες δεν εννοώ Χατζηγιάννη και άλλους παρόμοιους.

-Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματά σας;

Άγνωστο.

* Μετατροπία είναι το πέρασμα από μια τονικότητα σε μία άλλη

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024