Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννηση της «βασίλισσας του εγκλήματος», Άγκαθα Κρίστι

Εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννηση της «βασίλισσας του εγκλήματος», Άγκαθα Κρίστι

Δεν περνά ημέρα που να μην διαβάζεται κάποιο βιβλίο της σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Το κοινό της αριθμεί δισεκατομμύρια φίλους, τα βιβλία της τυπώνονται και ξανατυπώνονται σε όλο τον κόσμο. Σαν σήμερα, πριν από 120 χρόνια, στο Ντέβον της Αγγλίας γεννήθηκε η «βασίλισσα του εγκλήματος», η Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ ή απλώς Άγκάθα Κρίστι.

Δεν περνά ημέρα που να μην διαβάζεται κάποιο βιβλίο της σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Το κοινό της αριθμεί δισεκατομμύρια φίλους, τα βιβλία της μαθαίνονται από γενιά σε γενιά, τυπώνονται και ξανατυπώνονται σε όλο τον κόσμο. Η φήμη της εξακολουθεί να εξαπλώνεται, παρ’ όλο που εκείνη έχει περάσει από καιρό στη σφαίρα της αιωνιότητας.

Σαν σήμερα, πριν από 120 χρόνια, στο Ντέβον της Αγγλίας γεννήθηκε η «βασίλισσα του εγκλήματος», η δημοφιλέστερη συγγραφέας του πλανήτη. Εκείνη που έφερε στον κόσμο τον Ηρακλή Πουαρώ και τη Μις Μαρπλ. Η Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ ή απλώς Άγκάθα Κρίστι.

«Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό που σε υπνωτίζει. Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα. Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις, πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα» ήταν το συμπέρασμα σχετική έρευνας, που διεξήχθη στην Αγγλία.

Έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, καθώς και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και ανέβηκαν στις σκηνές όλου του κόσμου. Στη λίστα των παραστάσεων που παρουσιάζονται για δεκαετίες στο Λονδίνο, Η Ποντικοπαγίδα είναι η μακροβιότερη (παίζεται 50 και πλέον χρόνια με εναλλασσόμενο, ασφαλώς, καστ ηθοποιών) και κάθε βράδυ η προσέλευση του κόσμου θυμίζει πρεμιέρα.

Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε από την Άγκαθα Κρίστι το 1947 για τα γενέθλια της βασίλισσας και ως σήμερα έχουν περάσει από το θέατρο, όπου παρουσιάζεται, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια θεατές. Και όχι τυχαία, αν σκεφτεί κανείς πως τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 70 και πλέον γλώσσες και μόνον η Βίβλος και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχουν πωλήσει περισσότερα αντίτυπα.

Τα περισσότερα από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία και έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές, κυρίως από το BBC, όπου προβάλλονται από το 1984 έως σήμερα.

Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1890 και απεβίωσε στις 12 Ιανουαρίου 1976.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024