Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εβραϊκού Πολιτισμού γιορτάζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εβραϊκού Πολιτισμού γιορτάζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Με περιήγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπό τους ήχους παραδοσιακής ισπανο-εβραϊκής μουσικής, θα γιορτάσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εβραϊκού Πολιτισμού.

Με περιήγηση στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπό τους ήχους παραδοσιακής ισπανο-εβραϊκής μουσικής, θα γιορτάσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Εβραϊκού Πολιτισμού.

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε για να τιμήσει την πλούσια σεφαραδίτικη κληρονομιά του πολιτισμού, που αναπτύχθηκε στην πόλη, μετά τον 15ο αιώνα.

Το μουσείο αποτελεί πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης και αναπτύχθηκε με τη συνδρομή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997», που αναπαλαίωσε το κτίριο.

Στο μουσείο στεγάζονται αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές, φωτογραφικές εκθέσεις, καθώς και η φωτογραφική έκθεση Σάιμον Μαρκς, «Θεσσαλονίκη, Μητρόπολη του Σεφαραδισμού».

Στο μουσείο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, λειτουργεί κέντρο ερευνών και μελέτης, το οποίο ερευνά και ψηφιοποιεί αρχειακό υλικό του μουσείου, αλλά και άλλων φορέων, δημιουργώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, προσβάσιμη στους επισκέπτες.

Στο ισόγειο βρίσκονται πλακες και επιτύμβιες στήλες από την εβραϊκή νεκρόπολη που εκτείνονταν ανατολικά από τα τείχη της πόλης.

Η σειρά φωτογραφιών που συνοδεύει τις πλάκες απεικονίζει το νεκροταφείο και τους επισκέπτες του, όπως ήταν γύρω στο 1914.

Στο κεντρικό σημείο του πρώτου ορόφου εκτίθεται η ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση σχεδιάστηκε στο κιμπούτς Μπέιτ Λοχαμέι α Γκεταότ του Ισραήλ και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Michael Marks Charitable Trust».

Οι εκθεσιακοί χώροι του πρώτου ορόφου παρέχουν στον επισκέπτη μία συνολική εικόνα της θρησκευτικής και καθημερινής ζωής των Εβραίων της πόλης.

Ένας ειδικός εκθεσιακός χώρος αναφέρεται στην εξόντωση χιλιάδων μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στα στρατόπεδα του Άουσβιτς και του Μπέργκεν Μπέλσεν.

Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί σημαντικά κείμενα που έχουν τυπωθεί στη Θεσσαλονίκη κατά τον 16ο έως τον 20ο αιώνα, τα οποία καλύπτουν πτυχές της εβραϊκής ζωής-θρησκευτικής και κοσμικής. Πρόσθετα, η βιβλιοθήκη αποτελεί κέντρο τεκμηρίωσης για την ιστορία, τα έθιμα και τη γλώσσα των Σεφαραδιτών Εβραίων.

Στο οπτικοακουστικό κέντρο, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο και ταινίες με θέματα της εβραϊκής ιστορίας και ιδιαίτερα για το ολοκαύτωμα.

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024