Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία οργανώνει σε πολλές χώρες του κόσμου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση, προβολές, αναγνώσεις και συναυλίες και πρώτος σταθμός είναι η Τεργέστη.

Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία οργανώνει σε πολλές χώρες του κόσμου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

Το αφιέρωμα – έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, αναγνώσεις, προβολές και άλλα) παρουσιάζεται στη γλώσσα της κάθε χώρας σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η ελληνική λογοτεχνία και να επικοινωνήσει μαζί της το κοινό.

Το αφιέρωμα ξεκινά από την Τεργέστη (στις 18 Ιουνίου) όπου η Εστία του ΕΙΠ εγκαινίασε από το 2010 το πρόγραμμα Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση.

«Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του πνεύματος και της τέχνης προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της σύγχρονης ελληνικής έκφρασης και του διαλόγου με τους άλλους λαούς» τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης.

«Το ΕΙΠ στηριζόμενο στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και στον εθελοντισμό φίλων του ελληνικού πολιτισμού αντιμετωπίζει τις δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να διατηρήσει την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι το αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία παρουσιάζεται τώρα στην ιταλική γλώσσα και θα ακολουθήσει σε άλλες των βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης» προσθέτει

Στα εγκαίνια, στις 18 Ιουνίου, οργανώνεται συναυλία του μουσικού σχήματος «Πήγασος» από τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας το οποίο θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Νίκου Καββαδία σε διασκευή (βιολί, κιθάρα, σαξόφωνο και άλλα).

Στην έκθεση Νίκος Καββαδίας : ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα υπάρχουν σκηνές από τη ζωή και τα ταξίδια του Ν. Καββαδία, φωτογραφίες με πρόσωπα και λιμάνια που παραπέμπουν στο λόγο του ποιητή.

Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται ποιήματα και κείμενα- όλα μεταφρασμένα στην ιταλική γλώσσα- σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ο επισκέπτης την ποίηση του Μαραμπού.

Την έκθεση συμπληρώνουν βιογραφικά στοιχεία, χρονολόγιο, εργογραφία και μια συλλογή με όλες τις εκδόσεις που κυκλοφορούν στην Ελλάδα –έργα του Νίκου Καββαδία, (εκδόσεις Άγρα), μελέτες για το έργο του, οπτικοακουστικό υλικό με ερμηνείες μελοποιημένων ποιημάτων. Στο χώρο της έκθεσης προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Νίκου Καββαδία και παρουσιάζει τη ζωή των ναυτικών στο καράβι.

Η έκθεση διαρκεί από 18 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου και φιλοξενείται στην αίθουσα Filoxenia Via Mazzini, Trieste.

Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και την Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024