Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις κομμένες σκηνές από το βίντεο του Κ.Γαβρά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις κομμένες σκηνές από το βίντεο του Κ.Γαβρά

Έντονες εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις για το κόψιμο των σκηνών του φιλμ του Κώστα Γαβρά που προβάλλεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Για πολιτική που «εκθέτει τη χώρα διεθνώς» κάνουν λόγο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δ.Παντερμαλής δεν αποκλείει αποκατάστασή τους.

91

Έντονες εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις για το κόψιμο των σκηνών του φιλμ του Κώστα Γαβρά που προβάλλεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Για πολιτική που «εκθέτει τη χώρα διεθνώς» κάνουν λόγο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Δ.Παντερμαλής δεν αποκλείει αποκατάστασή τους.

«Πρέπει να γίνει σαφές και να το αντιληφθεί πρώτα απ όλα η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς, ότι η υπόθεση έχει ξεφύγει από την ελληνική πολιτική κουζίνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημοσιεύματα σε όλες τις σοβαρές εφημερίδες και στα μεγάλα δίκτυα σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύματα που μιλούν για μία Ελλάδα της λογοκρισίας και συνδέουν την ιστορία με το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο αλλιώς θέλουμε να ξεκινήσει» δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

Η κ. Δαμανάκη ζήτησε αποκατάσταση των σκηνών, λέγοντας ότι οποιαδήποτε άλλη πολιτική εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, ενώ τόνισε ότι τίθεται και ζήτημα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Σχετικά με το γεγονός ότι ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής δήλωσε ότι δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση για το θέμα, η κ. Δαμανάκη δήλωσε: «Αν θέλει ο κ. Παντερμαλής να εμφανίζεται ως λογοκριτής δικαίωμά του, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να σιωπά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα ανέφερε ότι επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή» από το υπουργείο Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει να γίνει συνάντηση μεταξύ του κ. Παντερμαλή και του κ. Γαβρά για την αποκατάσταση του βίντεο «όπως το είχε σκεφθεί, οραματιστεί και σκηνοθετήσει ο υπεύθυνος, που ήταν ο Κώστας Γαβράς».

Σε ερώτηση αν σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να αποσυρθεί, ο κ. Παπακωνσταντινου απάντησε ότι αν ένα καλλιτεχνικό έργο δεν έχει την πληρότητα και την αρτιότητα για την οποία έχει σχεδιαστεί, δεν μπορεί να προβάλλεται.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι Τάσος Κουράκης και Περικλής Κοροβέσης, οι οποίοι κάλεσαν το υπουργείο Πολιτισμού να μην υποκύπτει στο πιο ακραίο μέρος των εκκλησιαστικών κύκλων που δεν εκφράζει την πίστη του λαού.

«Η λογοκρισία συνιστά σκοταδισμό που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού» ανέφεραν.

Συζητά αποκατάσταση των σκηνών

Πρόσκληση να συναντηθούν απηύθυνε στον Κώστα Γαβρά ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Mega», κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε και η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ξέσπασε το θέμα.

«Εγώ παρακαλώ τον κ. Γαβρά όταν έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι να έρθει στο μουσείο να δούμε τις δύο version και να αποφασίσουμε» είπε ο κ. Παντερμαλής απευθυνόμενος στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, ενώ έλαβε για ακόμα μια φορά την ευθύνη για το κόψιμο των σκηνών.

Ο κ. Γαβράς είχε εκφράζει με επιστολή του την πικρία του για την απόφαση να κοπεί σκηνή από το ενημερωτικό φιλμ που προβάλλεται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε: «Διάφορα Ιερατεία κάνουν ό,τι θέλουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024