Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιστροφή στην Κύπρο για το «Αρίων», μετά από ισραηλινή παρενόχληση

Επιστροφή στην Κύπρο για το «Αρίων», μετά από ισραηλινή παρενόχληση

Πολεμικά πλοία του Ισραήλ παρενόχλησαν το υπό ελληνική σημαία σκάφος «Αρίων» με την αποστολή της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους. Το σκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και αναμένεται να καταπλεύσει στη Λάρνακα. Διάβημα του ΥΠΕΞ προς το Ισραήλ.

53

Πολεμικά πλοία του Ισραήλ παρενόχλησαν το υπό ελληνική σημαία σκάφος «Αρίων» με την αποστολή της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους. Το σκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και αναμένεται να καταπλεύσει γύρω στις επτά το απόγευμα στη Λάρνακα.

Αμέσως μόλις ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση που αντιμετώπιζε το σκάφος Αρίων δόθηκαν οδηγίες και πραγματοποιήθηκε αυστηρό διάβημα από τον Έλληνα Πρέσβη στο Τελ Αβίβ Ν.Ζαφειρόπουλο προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ανάλογα διαβήματα είχαν γίνει και χθες, Τετάρτη, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ όσο και στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, με τα οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε ιδιαίτερη προσοχή από τις ισραηλινές αρχές για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των επιβαινόντων στο σκάφος.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έδωσε ο καπετάνιος του «Αρίων», ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 92 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο, το προσέγγισαν τρία Ισραηλινά πολεμικά πλοία, τα οποία άναψαν τους προβολείς τους και τους έστρεψαν προς το σκάφος, με αποτέλεσμα να μην έχει ορατότητα για να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του.

Ταυτόχρονα, με μεγάφωνα οι Ισραηλινοί απείλησαν ότι αν το σκάφος συνέχιζε την πορεία του προς τη Γάζα, θα δεχόταν επίθεση.

Το «Αρίων» μεταφέρει 17 επιβάτες, μέλη της Οργάνωσης Ελεύθερη Γάζακαι τετραμελές πλήρωμα.

Δώδεκα από τους 29 ακτιβιστές, που είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή στην αποστολή, αποχώρησαν την Τρίτη, ενώ το «Αρίων» βρισκόταν ακόμη στη Λάρνακα για επισκευές, ύστερα από τεχνικά προβλήματα που παρουσίασε κατά το πρώτο ταξίδι του προς την Γάζα τη Δευτέρα.

Ανάμεσα σε εκείνους που αποχώρησαν ήταν και οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θ.Δρίτσας κατήγγειλε την Πέμπτη από τη Λάρνακα την «πράξη κρατικής τρομοκρατίας που εξαπέλυσε το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα».

«Το δόγμα της μηδενικής ανοχής που επιδεικνύει με τόσο τσαμπουκά το κράτος του Ισραήλ, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο, ακόμη και σε συμβολικές κινήσεις αλληλεγγύης, όπως του Free Gaza, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δρα με την εγκληματική ανοχή και τη συνεργασία της διεθνούς κονότητας» υπογράμμισε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε όντως δύο διαβήματα και τα δύο προφορικά. Αναρωτιόμαστε πόση ισχύ έχουν. Στο πρώτο από τα δύο, πριν εκδηλωθεί η ισραηλινή επίθεση στον Αρίωνα, η κυβέρνηση ζήτησε την ασφάλεια της ζωής των επιβαινόντων, αλλά όχι και τον ελεύθερο πλου του Αρίωνα.

»Στο δεύτερο, με το οποίο όντως διαμαρτυρήθηκε σε αυστηρό τόνο, δεν συμπεριέλαβε καμία προειδοποίηση συνεπειών για τη στάση του Ισραήλ» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

* Κατά τη συνεδρίαση, την Πέμπτη, της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τους συνοδικούς ιεράρχες ότι η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από τις προσφορές που έχει μέχρι τώρα δεχθεί αλλά και από όσα διαθέτει στις αποθήκες της, θα αποστείλει και θα διανείμει στους πληγέντες της περιοχής της Γάζας, σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024