Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Επεισόδια ακολούθησαν μετά το πρώτο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της χρονιάς. Συγκρούσεις και δακρυγόνα έξω από τη ΓΑΔΑ όπου προσήχθησαν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και δικηγόροι από την ομάδα νομικής υποστήριξης. Σε αρκετές περιπτώσεις οι προσαγωγές έγιναν με βίαιο τρόπο. Οδομαχίες με πέτρες και δακρυγόνα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

30

Συγκρούσεις μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας και προσαγωγές ακολούθησαν μετά το πρώτο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της χρονιάς, το οποίο νωρίτερα είχε εξελιχθεί ειρηνικά.

Σκληρή ήταν η στάση της Αστυνομίαςεπιβεβαιώνοντας τη θέση του νέου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για μηδενική ανοχή.

Οι αστυνομικοί αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στη χρήση δακρυγόνωνκαι χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, αλλά προέβησαν και σε βίαιες προσαγωγές.

hspace=10Οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, όπου προσήχθησαν περίπου δεκάδες άτομα (περίπου 60) μεταξύ των οποίων και 12 δικηγόροι από την ομάδα νομικής υποστήριξης.

Οι δικηγόροι οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όταν στη διάρκεια επεισοδίων στην οδό Ασκληπιού προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σύλληψη διαδηλωτών που είχαν βρει καταφύγιο σε είσοδο πολυκατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι δικηγόροι δέχθηκαν επίθεση στη ΓΑΔΑ όπου μετέβησαν προς νομική υποστήριξη των προσαχθέντων.

Παράλληλα, επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν και δημοσιογράφοι που κάλυπταν ειδησεογραφικά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, καταγγέλοντας την άγρια επίθεση και τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, ζητώντας να μην παρεμποδίζεται το έργο τους.

Κατά τις συγκρούσεις σημειώθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών, τουλάχιστον τέσσερις εκ των οποίων διεκομίσθησαν στην παρακείμενη Κεντρική Κλινική Αθηνών. Ο ένας μάλιστα ήταν τραυματίας με γάζες στο κεφάλι που αναχωρούσε από την κλινική και τραυματίστηκε από τα γκλομπς των αστυνομικών για να επιστρέψει για δεύτερη φορά στην κλινική.hspace=10

Πλήθος κόσμου έσπευσεστη ΓΑΔΑ προς συμπαράσταση των δικηγόρων και των υπόλοιπων προσαχθέντων. Εκεί σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Στη ΓΑΔΑ, εκτός από πλήθος κόσμου, έσπευσαν και εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, του Δικηγορικού Συλλόγου και των Ομοσπονδιών Εκπαιδευτικών. Στη ΓΑΔΑ κατέφθασαν μεταξύ άλλωνο πρόεδρος και ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός και Δημήτρης Βερβεσός.

Τελικώς, όλοι οι δικηγόροι αφέθησαν ελεύθεροι, όπως και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπουςπροσαχθέντες.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, το σκηνικό των επεισοδίων ήταν τα Εξάρχεια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο νεαρός Αλέξης Γρηγορόπουλος. Νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν και πάλι χρήση δακρυγόνων.

Δείτε αναλυτικά τις κινητοποιήσειςhspace=10

Σημειώνεται ότι νέα συλλαλητήρια ήταν προγραμματισμένα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα στις 17:00 προγραμματίζεται συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου με αιτήματα που αφορούν τον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά και την απελευθέρωση των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου.

Όταν η πορεία έφτασε στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πόλης ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Κατόπιν, η πορεία διασπάστηκε και ομάδα διαδηλωτών κατέφυγε στο ΑΠΘ. Έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια στην οδό Εγνατία, απέναντι από την Εμπορική Πύλη της ΔΕΘ, που σβήστηκε από την πυροσβεστική. Mετά από παρέμβαση των πρυτανικών αρχών και καθηγητών η ομάδα διαδηλωτών αποχώρησε.

Εν τω μεταξύ, την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισαν φοιτητές και καθηγητές υπό το φόβο νέων έκτροπων.

Τη στάση της αστυνομίας κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και επικίνδυνη τη «σημερινή προσπάθεια αστυνομικών δυνάμεων που ενεργούσαν στο κέντρο της Αθήνας […] να συνδέσουν το ΠΑΣΟΚ με αυτά».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινήματος: «Αργά το απόγευμα, κατά την διάρκεια των επεισοδίων, αστυνομικοί των ΜΑΤ, αφού συνέλαβαν νεαρό άνδρα στο ύψος της συμβολής των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου, στη συνέχεια κυριολεκτικά τον έσυραν, παρουσία δημοσιογράφων και υπό το φως των τηλεοπτικών συνεργείων, προς την είσοδο των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να τον βάλουν μέσα στα γραφεία, κάτι που αποτράπηκε από στελέχη του Κινήματος την τελευταία στιγμή».

Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ζήτησε εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι το κίνημα θα περιφρουρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο την αυτονομία του και θα καταγγείλλει κάθε προσπάθεια εμπλοκής του σε οποιεσδήποτε επιδιώξεις.

Από την πλευρά της, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο,δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, η εκπαιδευτική κοινότητα είναι πάλι στο δρόμο, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα της παιδείας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση, αντιπαλεύοντας κάθε μορφή βίας. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον. Οι πολίτες δεν ελπίζουν τίποτα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται πολιτική για δημόσια παιδεία με λύσεις και άμεσες δεσμεύσεις, για παιδεία με ποιότητα, δημιουργία, συμμετοχή και πραγματική ελεύθερη διακίνηση ιδεών.hspace=10

O γραμματέας της ΚΝΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε: «Καταγγέλλουμε τους ξυλοδαρμούς και την αγριότητα των ΜΑΤ σε βάρος περαστικών και δημοσιογράφων, στους δρόμους της Αθήνας μετά τις διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Η δράση των ΜΑΤ ήταν επίδειξη δύναμης και καταστολής που αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων».

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ,Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι η μόνη απάντηση στον κύκλο αίματος είναι η μαζικοποίηση των αγώνων, της νεολαίας και των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

«Η σημερινή απάντηση απέναντι στον τρόμο είναι μια ουσιαστικήαπάντηση που θα έχει και συνέχεια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρόταση του κόμματος ότι δεν θα πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις, αν οι διοργανωτές δεν μπορούν να τις περιφρουρήσουν.

* Ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλε το απόγευμα σε γραφείο ευρέσεως εργασίας στη Θεσσαλονίκη και σκόρπισαν έντυπο υλικό συμπαράστασης στην συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωσταντίνα Κούνεβα, ενώ προκάλεσαν και μικρές υλικές ζημιές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024