Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πανό στην Ακρόπολη από φοιτητές και κατάληψη στη ΓΣΕΕ

Πανό στην Ακρόπολη από φοιτητές και κατάληψη στη ΓΣΕΕ

Συμβολική διαμαρτυρία με την ανάρτηση πανό στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Αντίσταση» σε τέσσερις γλώσσες πραγματοποίησαν φοιτητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Υπό κατάληψη το κτίριο της ΓΣΕΕ και αποκλεισμός της Ευελπίδων. Συγκέντρωση στην Ομόνοια το απόγευμα.

43

Συμβολική διαμαρτυρία με την ανάρτηση πανό, στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Αντίσταση» σε τέσσερις γλώσσες, πραγματοποίησαν φοιτητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Παράλληλα, υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο της ΓΣΕΕ και πραγματοποιείται αποκλεισμός της Ευελπίδων. Συγκέντρωση στην Ομόνοια το απόγευμα.

Το πρωί της Τετάρτης, περίπου 50 φοιτητές εισήλθαν στο χώρο της Ακρόπολης με δύο πανό και με την πρόθεση να τα ξεδιπλώσουν στον Ιερό Βράχο. Οι φοιτητές διαπληκτίσθηκαν με τους φύλακες, ωστόσο τελικά κατάφεραν να αναρτήσουν τα πανό, στην βορειοανατολική πλευρά της Ακροπόλεως, δίπλα στην ελληνική σημαία.

Στο ένα πανό αναγραφόταν η λέξη «Αντίσταση» σε τέσσερις γλώσσες και στο δεύτερο η φράση: «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης – Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου – Όλοι στους δρόμους».

Η συμβολική διαμαρτυρία διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

«Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους νέους και τις νέες, στους φοιτητές, τους μαθητές και εργαζόμενους της Ευρώπης να πλημμυρίσουν αύριο Πέμπτη 18/12 τους δρόμους και να διαδηλώσουμε ενάντια στην καταστολή και την περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και την εργασιακή επισφάλεια, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ.

Σχολιάζοντας την κίνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έκανε λόγο για απαράδεκτες ενέργειες «ακόμα και με την έννοια ότι αμαυρώνουν και την εικόνα της χώρας προς τα έξω». Δεν δικαιολογούνται με τίποτα, συμπλήρωσε.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ η Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε: «Δεν θεωρώ ότι η χώρα βρίσκεται σε επαναστατική περίοδο, ούτε ότι είμαστε κάτω από καθεστώς, που χρειάζεται με αυτό τον τρόπο, και μάλιστα με έναν τρόπο που θα κάνει σίγουρα το γύρο του κόσμου, να δώσουμε την εικόνα μιας χώρας, που ανθίσταται συνολικά.

» Βεβαίως, από την πλευρά των παιδιών βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ακτιβισμός, ο οποίος γίνεται κατανοητός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν οφείλουμε να βάλουμε όρια.»

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για απόπειρα βεβήλωσης ιερών χώρων και επανέλαβε ότι άλλο δημοκρατία και άλλο αυθαιρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζονται συλλαλητήρια αλληλεγγύης στο μαθητικό κίνημα της Ελλάδας και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Βερολίνο. Δύο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στην Αθήνα.

Kατάληψη στο κτίριο της ΓΣΕΕ

hspace=0Δείτε το βίντεο

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΓΣΕΕ από ομάδα νεαρών, που ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

«Αλλού να στοχεύσουν οι καταλήψεις, η ΓΣΕΕ δεν είναι εξουσία», δήλωσε στην ΝΕΤ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ.Παναγόπουλος, αντιδρώντας στην κατάληψη του κτιρίου.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης, ότι οι νεαροί καταληψίες αυτοπροσδιορίζονται ως εργάτες, αλλά -όπως επισήμανε- από όσο γνωρίζει ο ίδιος οι εργάτες βρίσκονται στα εργοστάσια και στις οικοδομές. Ακόμη, τόνισε ότι στη ΓΣΕΕ εκφράζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Κατάληψη σε τηλεοπτικό σταθμό στα Χανιά

Κατάληψη για σχεδόν μια ώρα πραγματοποίησαν περίπου 80 άτομα στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού «Νέα Τηλεόραση» στα Χανιά. Οι καταληψίες μπήκαν στο σταθμό λίγο πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και ζήτησαν να μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15 χρονου μαθητή στην Αθήνα διάρκειας 18 λεπτών, πριν και μετά το δελτίο ειδήσεων.

Το αίτημά τους έγινε δεκτό και μετά την μετάδοση του μηνύματος αποχώρησαν από το σταθμό, αφού άφησαν στα γραφεία του προσωπικού αλλά και στην είσοδο του σταθμού προκηρύξεις.

Επίθεση σε «κλούβα» των ΜΑΤ στους Αμπελόκηπους

Ομάδα νεαρών πυρπόλησε «κλούβα» των ΜΑΤ στην οδό Μιχαλακοπούλου στους Αμπελόκηπους, εμποδίζοντας, παράλληλα τον οδηγό και μοναδικό επιβαίνονται να βγει από το όχημα. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός ο οποίος κινδύνεψε να καεί ζωντανός, κατάφερε να βγει χωρίς να τραυματιστεί, πριν το όχημα τυλιχτεί στις φλόγες.

Κατάληψη του δημαρχείου στα Ιωάννινα

Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκεται το Δημαρχείο Ιωαννίνων, καθώς και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Οι καταληψίες ζητούν την παρίτηση της κυβέρνησης, την καταδίκη όσων κατηγορούνται για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και των «πολιτικών αυτουργών τους», την κατάργηση των σωμάτων καταστολής, τον αφοπλισμό της Αστυνομίας και την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Παράλληλα, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη στοκτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

– Σήμερα, Τετάρτη, οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι αποκλεισμό της οδού Ευελπίδων, έξω από τα Δικαστήρια, ενώ στις 18.00 πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.

– Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Τετάρτη, οι μαθητές θα κλείσουν συμβολικά κεντρικές οδικές αρτηρίες και στις 18.30 θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους.

– Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια στην Αθήνα: από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια στις 12.00 και από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13.00.

– Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη στις 12.00 διοργανώνεται συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου

– Την Παρασκευή οι μαθητές διοργανώνουν συναυλία στα Προπύλαια. Την ίδια ημέρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κρατικής και οικονομικής βίας έξω από τη Βουλή στις 15:00, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βήμα, την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες -των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και των δασκάλων (ΔΟΕ)- για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους τη νέα χρονιά.

Πάντως, όλες οι βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν παραλύσει, καθώς εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν κλειστά.

Οι καταλήψεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν φθάσει στα 140 τμήματα, ενώ σύμφωνα με την ΟΛΜΕ οι καταλήψεις και οι αποχές στα σχολεία όλης της χώρας κλιμακώνονται και πλησιάζουν τις 700. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, επιμένει ότι δεν ξεπερνούν τις 100.

Ειρηνικές συγκεντρώσεις

hspace=10Χωρίς επεισόδια και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση των κατοίκων των Εξαρχείων μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Περίπου 1.000 άτομα κάθε ηλικίας, παρέμειναν περίπου δύο ώρες μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομοκρατίας στην περιοχή και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δύο ειδικών φρουρών.

Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνική πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η πορεία ξεκίνησε από την περιοχή της Καμάρας και κατευθύνθηκε μέσω κεντρικών οδών προς το ΥΜΑ-Θ και το Αστυνομικό Τμήμα της Ανω Πόλης, για να οδηγηθεί στους χώρους του ΑΠΘ.

Οι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα, πετούσαν φέιγ βολάν, μοίραζαν έντυπο υλικό σε περαστικούς, ενώ μπήκαν σε δύο ραδιοσταθμούς μεταφέροντας στον αέρα τα μηνύματά τους και κατέστρεψαν δύο κάμερες ασφαλείας σε τραπεζικά υποκαταστήματα. Αισθητή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η επέμβασή τους.

Να σημειωθεί ότι τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η ποινική δίωξη 26 νεαρών (22 ανήλικοι), που συνελήφθησαν στη Λάρισα, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024