Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιθανή η υπέρβαση του ελλείμματος, αλλά η οικονομία δεν απειλείται με νέα επιτήρηση

Πιθανή η υπέρβαση του ελλείμματος, αλλά η οικονομία δεν απειλείται με νέα επιτήρηση

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να υπαχθεί εκ νέου σε καθεστώς επιτήρησης, λόγω υπέρβασης ελλείμματος, αλλά οι αβεβαίοτητες λόγω της κρίσης είναι πολλές και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, τονίζει ο Γ.Αλογοσκούφης. Ωστόσο η «ευελιξία» του Συμφώνου απομακρύνει περαιτέρω την «απειλή».

53

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να υπαχθεί εκ νέου σε καθεστώς επιτήρησης, λόγω υπέρβασης δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά οι αβεβαίοτητες λόγω της κρίσης είναι πολλές και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των Eurogroup-Ecofin.

Επιπλέον ασφάλεια άλλωστε προσφέρει στην Ελλάδα, η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας για εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας με «ευελιξία».

«Η Ελλάδα δεν είναι στην πρώτη γραμμή του κινδύνου», τόνισε ο Γ.Αλογοσκούφης, θέση που εξέφρασε και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής για θέματα οικονομίας: «στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες επιπτώσεις από την κρίση και ελπίζω ότι θα τις προλάβουμε».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης όσων ενδεχομένως πληγούν περισσότερο από την κρίση.

«Το γεγονός ότι στη χώρα μας οι επιπτώσεις είναι μικρότερες αποτελεί μια σημαντική απόδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα, ενώ μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» συνέχισε.

Ακομη ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες μέχρι σήμερα που έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, προκειμένου, όπως πρόσθεσε, να μπορέσει η οικονομία να έχει επαρκές έδαφος για να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα, να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται και να μπορούν να χρηματοδούνται τα νοικοκυριά.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός ανέφερει ότι το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται.

Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα εφαρμοστεί με ευελιξία και θα αφεθούν να λειτουργήσουν στη φάση αυτή οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές. Δηλαδή, εάν λόγω της οικονομικής κατάστασης υπάρξουν υπερβάσεις στα ελλείμματα, δεν θα απαιτηθεί η άμεση διόρθρωση των ελλειμμάτων αυτών

Σχετικά με τον ΦΠΑ ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τις οποίες καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα κάνει χρήση της πρότασης για γενικευμένη μείωση του συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις προτάσεις για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ήδη στην Ελλάδα ο συντελεστής του ΦΠΑ στις υπηρεσίες αυτές βρίσκεται στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο.

Σχετικά με τη μείωση του κεντρικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για το 2009, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι μειώνεται από το 27% στο 25% και αυτό αναμένεται να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και τη ζήτηση στην οικονομία.

Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση σχετική, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την επίσπευση της μείωσης του κεντρικού συντελεστή απο το 25% στο 24%, η οποία ήδη έχει προαναγγελθεί για το 2010. Πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα και με τα περιθώρια που θα υπάρξουν στον προϋπολογισμό.

Σε ότι αφορά τα τεκμήρια ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις αποφάσεις της το αμέσως επόμενο διάστημα, οι οποίες πάντως, όπως σημείωσε, δεν θα διαφέρουν απο τις προτάσεις των φορέων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024