Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι απόγονοι των Φοινίκων ζουν ανάμεσά μας

Οι απόγονοι των Φοινίκων ζουν ανάμεσά μας

Ένας στους 17 άνδρες που ζουν σε ορισμένες κοινότητες της Μεσογείου είναι μακρινοί αλλά γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Φοινίκων, αποκαλύπτει μελέτη που συνδύασε ιστορικές αναφορές με γενετικές εξετάσεις. Η ίδια μέθοδος ίσως θα μπορούσε να ιχνηλατήσει και την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων.

36

Ένας στους 17 άνδρες που ζουν σε ορισμένες κοινότητες της Μεσογείου είναι μακρινοί αλλά γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Φοινίκων, αποκαλύπτει μελέτη που συνδύασε ιστορικές αναφορές με γενετικές εξετάσεις. Η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να ιχνηλατήσει και την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων, εκτιμούν οι ερευνητές.

Προερχόμενοι από την περιοχή του σημερινού Λιβάνου, οι Φοίνικες ή Σιδώνιοι ήταν δεινοί θαλασσοπόροι και έμποροι που επεξέτειναν τον πολιτισμό τους μέχρι τη Βόρεια Αφρική, την Ισπανία και άλλες χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.

Η παρακμή των Φοινίκων άρχισε τον 6ο π.Χ αιώνα, το οριστικό τους τέλος όμως ήρθε τον τον 2ο π.Χ αιώνα με την ισοπέδωση της μεγαλύτερης πόλης τους, της Καρχηδόνας στη σημερινή Τυνησία, από τους Ρωμαίους κατακτητές.

Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν τώρα να εντοπίσουν έναν γενετικό δείκτη για τους Φοίνικες στο ανδρικό χρωμόσωμα Υ. Οι χαρακτηριστικές αλληλουχίες ανακαλύφθηκαν με σύγκριση του DNA ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν σήμερα σε πρώην αποικίες των Φοινίκων και άνδρες από άσχετες περιοχές της Μεσογείου. Η γενετική υπογραφή των Φοινίκων απαντάται στο 6% του ανδρικού πληθυσμού στις πρώην αποικίες.

Πριν αρχίσουν τα γενετικά τεστ, οι ερευνητές χρειάστηκε πρώτα να μελετήσουν αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης και Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων για το πού υπήρχαν φοινικικές πόλεις.

«Όταν ξεκινήσαμε δεν γνωρίζαμε τίποτε για τη γενετική των Φοινίκων. Το μόνο που είχαμε για οδηγό ήταν η Ιστορία: γνωρίζαμε που είχαν και πού δεν είχαν εγκατασταθεί. Όμως αυτή η απλή πληροφορία αποδείχθηκε αρκετή, με τη βοήθεια της σύγχρονης γενετικής, για να βρούμε τα ίχνη αυτού του αρχαίου λαού» εξήγησε ο Κρις Τάιλερ-Σμιθ του Wellcome Trust Sanger Institute, επικεφαλής της μελέτης.

Στην έρευνα συμμετείχε και το Γενωγραφικό Πρόγραμμα του National Geographic και του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας της IBM: «Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν ότι οι τοποθεσίες των φοινικικών αποικιών χαρακτηρίζονται από μια γενετική υπογραφή διαφορετική από αυτή που θα είχε απομείνει από άλλες εμπορικές και αποικιστικές επεκτάσεις στην ιστορία, ή από καθαρή τύχη» σχολίασε ο Ντάνιελ Πλατ της IBM.

«Αυτό αποδεικνύει ότι αυτοί οι οικισμοί, ορισμένοι από τους οποίους διήρκεσαν εκατοντάδες χρόνια, άφησαν μια γενετική που παραμένει μέχρι σήμερα», είπε.

Αν και δεν ήταν άμεσος στόχος της μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν και γενετικές ενδείξεις για την εξάπλωση των Ελλήνων και θεωρούν ότι η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χαρτογραφήσει τα γενετικά ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Βίκινγκ και των Μογγόλων.

Η έρευνα για τους Φοίνικες δημοσιεύεται στο American Journal of Human Genetics.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024