Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών μετά τις αντιδράσεις

Διορθωτικές κινήσεις στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών μετά τις αντιδράσεις

Το σχέδιο στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ αφορά στην ενίσχυση της οικονομίας, τονίζει ο Γ.Αλογοσκούφης, έπειτα από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ενισχύονται οι τραπεζίτες και την κριτική από παράγοντες του τραπεζικού συστήματος για ανεπαρκή και άδικα μέτρα. Διορθωτικές κινήσεις στο νομοσχέδιο για απολαβές στελεχών, μπόνους και μερίσματα.

27

Το σχέδιο στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ αφορά στην ενίσχυση της οικονομίας, τονίζει ο Γ.Αλογοσκούφης, έπειτα από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ενισχύονται οι τραπεζίτες και την κριτική από παράγοντες του τραπεζικού συστήματος για ανεπαρκή και άδικα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομίας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι δεν αφορά στην ενίσχυση των τραπεζών, αλλά στη στήριξη και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αφού «οι τράπεζες είναι το όχημα για την ενίσχυση της ρευστότητας».

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Αλογοσκούφης προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις στο νομοσχέδιο, στα σημεία που αφορούν στις απολαβές των στελεχών, τα μπόνους και τα μερίσματα που διανέμουν οι τράπεζες στους μετόχους τους.

Το σχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ευρωζώνη και τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

– Προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το Δημόσιο θα συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές ενώ εκπρόσωπος του Δημοσίου ο οποίος θα συμμετέχει στο ΔΣ των τραπεζών θα έχει δικαίωμα βέτο στην πολιτική διανομή των κερδών.

Οι διοικητές των τραπεζών, οι υποδιοικητές, οι διευθύντες κ.λπ. δεν θα μπορούν να αμοίβονται περισσότερο απ ότι η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως «μπόνους» καταργούνται και για το σκοπό αυτό, θα δοθεί σαφής γραπτή εντολή στον εκπρόσωπο του Δημοσίου που θα συμμετέχει στο ΔΣ των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

Όσο διαρκή η εφαρμογή του σχεδίου, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν θα διανέμεται στους μετόχους ποσοστό πάνω από 35% των κερδών.

Παράλληλα, δημιουργείται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου.

– Το Δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη μεσοπροθέσμων δανείων των τραπεζών, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι έτσι θα συνεχισθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

– Θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα. Η επιπλέον χρηματοδότηση που θα προκύψει από τους τίτλους αυτούς, είπε ο υπουργός, θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του σχεδίου δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ενώ θα υπάρχει και όφελος για τον φορολογούμενο, διότι το Δημόσιο θα εισπράξει μέσω των προμηθειών περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στόχος μας είναι, δήλωσε ο υπουργός, να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγαλύτερες, να ενισχυθεί η υλοποίηση των δημοσίων έργων και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και όσοι έχουν δανειστεί ή προκειται να δανειστούν.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση για εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων.

*Το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών υπεραμύνθηκε ο Γ.Αλογοσκούφης και με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, στην οποία όπως είπε προέβη για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ο υπουργός επενέλαβε ότι το βέτο του δημοσίου προβλέπεται στο σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Δεν άλλαξε τίποτα σε αυτόν τον τομεά. Προβλέπεται δηλαδή ότι ο εκπρόσωπος του δημοσίου έχει βέτο και στα θεματα αμοιβών των στελεχών, αλλά και στην μερισματική πολιτική των τραπεζών».

Υπήρξε παρέμβαση και συζήτηση επί αυτού του θέματος στην κυβερνητική επιτροπή; ρώτησε η δημοσιογράφος. «Όχι, δεν άλλαξε τίποτα στο σχέδιο νόμου», είπε κατηγορηματικά ο κ. Αλογοσκούφης.

Δηλαδή δεν υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό; «Από την αρχή στο σχέδιο νόμου υπήρχαν οι δεσμεύσεις που είχαμε εξαγγείλει, για το δικαίωμα βέτο του εκπροσώπου του Δημοσίου, και συγκεκριμένα στο άρθρο 1. Στο δε άρθρο 5 περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που καθορίζουν ότι τα χρήματα που θα προκύψουν από τη ρευστοποίηση των ομολόγων, δηλαδή από τα 8 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούνε στις ΜμΕ και στα στεγαστικά δάνεια» είπε ο κ. Αλογοσκούφης και δεν δέχθηκε καμία άλλη ερώτηση.

Αντιπολίτευση: Όχι στην άνευ όρων στήριξη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου επανέλαβε, την Πέμπτη, την αντίθεσή του στο «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως «λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στην κρίση που έρχεται».

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με την εποπτεία της πολιτικής και την συμμετοχή του κράτους στην διοίκηση των τραπεζών, τη στήριξη μόνο των τραπεζών που έχουν ανάγκη με την ταυτόχρονη υποχρέωση των μετόχων τους να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ίδρυση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών και δανειοδότησης μικρομεσαίων και εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και αλλαγή του πλαισίου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πολιτική εκπρόσωπος του Κινήματος, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε: «η κυβέρνηση συνεχίζει να παρουσιάζει με δόσεις το σχέδιο των 28 δις ευρώ με το οποίο παρέχει λευκή επιταγή προς τις τράπεζες. Το κάνει προσχηματικά και με πρωτοφανή προχειρότητα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να απαντήσει στη τεκμηριωμένη κριτική του ΠΑΣΟΚ».

Όπως σημειώνει η Λ.Κατσέλη:

  • Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν τίθεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών ως προϋπόθεση, για να εγκριθεί η συμμετοχή των τραπεζών και στα άλλα δύο σκέλη του σχεδίου. Οι διευκρινήσεις του κ. Αλογοσκούφη αποδεικνύουν τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας.
  • Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, όταν συμμετέχει στο ΔΣ της τράπεζας, εξακολουθεί να μην έχει καμία δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις πολιτικής της τράπεζας για το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
  • Οι δήθεν περιορισμοί στους μισθούς των διοικήσεων των τραπεζών, κάτω από το όριο της αμοιβής του διοικητή της ΤτΕ, προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία.
  • Το Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής, που ουσιαστικά ελέγχεται από τον κ. Αλογοσκούφη, αποτελεί πρόσχημα, ώστε η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας με πλήρη αδιαφάνεια τις εξυπηρετήσεις που υποσχέθηκε προς τις τράπεζες.

«Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός δεν έχουν πλέον προηγούμενο» τονίζει η κυρία Κατσέλη.

Τη διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και μέτρα για την προστασία των ανέργων και των νοικοκυριών με δάνεια και υποχρεώσεις ζητεί το ΚΚΕ, παράλληλα με την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και των φόρων στα καύσιμα.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, η γενική γραμματέας Αλ.Παπαρήγα έχει κάνει λόγο «βιτρίνα για την επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς».

Την ανάκτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από το Δημόσιο «βλέπει» ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, των μικροκαταθετών, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των αποθεματικών των Ταμείων.

Σχετικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, υποστηρίζει ότι «συνιστά μια σκανδαλώδη πράξη ενίσχυσης της αιτίας της σημερινής κρίσης, που δεν είναι άλλη από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών. Γι αυτό παρέχεται με χαριστικούς όρους και αδιαφανώς, με αποτέλεσμα να ευνοούνται αποκλειστικά οι τράπεζες και σε καμία περίπτωση η κοινωνία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024