Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταθέσεις εμπλέκουν υπουργούς στην υπόθεση Βατοπαιδίου

Καταθέσεις εμπλέκουν υπουργούς στην υπόθεση Βατοπαιδίου

Παραβλέποντας την εκτίμηση και της τρίτης εισαγγελέως ότι ο φάκελος Βατοπαιδίου πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής υπουργών, ο Γ.Σανιδάς απέστειλε -τελικά- τη δικογραφία επικαλούμενος διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προκάλεσε αντιδράσεις. Στη δημοσιότητα οι καταθέσεις για κυβερνητικά στελέχη.

53

Παραβλέποντας την εκτίμηση και της τρίτης εισαγγελέως ότι ο φάκελος Βατοπαιδίου πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής υπουργών, ο Γ.Σανιδάς απέστειλε -τελικά- τη δικογραφία επικαλούμενος διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προκάλεσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «βάφτισε» διαδίκους τους βουλευτές, προκειμένου να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή μεν, αλλά χωρίς να αναγνωρίζει ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτουν ενδείξεις για εμπλοκή υπουργών και υφυπουργών στην υπόθεση.

Στο συνοδευτικό έγγραφό του, ο κ. Σανιδάς σημειώνει πως «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαβιβάσεως των στοιχείων αυτών στη Βουλή με βάση την αιτία που αναφέρει [η τρίτη εισαγγελέας στην υπόθεση Ευστ.Σπυροπούλου]» και χαρακτηρίζει την κρίση της κ. Σπυροπούλου περί ευθύνης υπουργών και υφυπουργών «τουλάχιστον ανεπαρκή».

Είχε προηγηθεί ενημέρωση εκ μέρους της κ. Σπυροπούλου τόσο προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυρ.Καρούτσο, όσο και προς τον Γ.Σανιδά ότι η άποψή της για το φάκελο της υπόθεσης Βατοπαιδίου ταυτίζεται με αυτήν των δύο παραιτηθέντων εισαγγελέων Ηλ.Κολιούση και Ελ.Σωτηροπούλου.

Ακολούθησε συνάντηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ.Χατζηγάκη, με αντικείμενο την αποφυγή νέας κρίσης στην υπόθεση και τον τρόπο χειρισμού του φακέλου με στόχο αυτός να φθάσει στη Βουλή.

Τελικά, ο Γ.Σανιδάς, αν και εμμένει στη θέση του ότι δεν υφίσταται λόγος διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή, όπως τονίζει και στο σχετικό συνοδευτικό έγγραφο, επέλεξε τη νομική φόρμουλα των «διαδίκων» για να σταλεί ο φάκελος στη Βουλη. Στο έγγραφό του αναφέρει ότι αντίγραφα της δικογραφίας πρέπει να αποσταλούν στη Βουλή εν όψει: «των διατυπούμενων, έστω και ατύπως, αιτημάτων εκ μέρους βουλευτών όλων των κομμάτων» και «της ανάγκης να τελούν οι κ.κ. βουλευτές εν γνώσει των άνω στοιχείων κατά τις συζητήσεις στη Βουλή και της υπάρξεως εντεύθεν εννόμου συμφέροντός τους».

Η άποψη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, νομικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι ο κ. Σανιδάς δεν έχει το δικαίωμα αυταπαγγέλτως να ενεργοποιήσει τη διάταξη 147 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επικαλείται, καθώς επίσης ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζει τη μυστικότητα της ανάκρισης.

Καταθέσεις «δείχνουν» υπουργούς, υφυπουργούς

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, πολλοί από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν για την υπόθεση «έδειξαν» προς την κατεύθυνση υπουργών και υφυπουργών, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τον φάκελο για το Βατοπαίδιο.

Τα ονόματα των κυρίων Αλογοσκούφη και Μπέζα -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- αναφέρεται σε κατάθεση βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτη και ασύμφορη την ανταλλαγή» 8.600 στρεμμάτων δάσους -που αργότερα μετατράπηκε σε γεωργική έκταση- με 2,36 ποσοστιαίες μονάδες της λίμνης Βιστωνίδας και δηλώνει ότι πληροφόρησε σχετικά τον κ. Μπέζα για να ενημερώσει τον κ. Αλογοσκούφη.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ιστορικό των εναντιώσεών του στις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, δηλώνοντας ότι είχε ενημερώσει σχετικά τους κυρίους Ρουσόπουλο και Δούκα.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Για τις επισκέψεις του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Οικονομικών, στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οικία του κ. Ρουσόπουλου κατέθεσε -σύμφωνα με την εφημερίδα- ο οδηγός που είχε παραχωρηθεί από επιχειρηματία στους δύο μοναχούς.

Στην διαμαρτυρία τοπικών φορέων και εκκλησίας ενώπιον του κ. Ρουσόπουλου και στις συστάσεις του υπουργού Επικρατείας να μη διαταραχθούν οι σχέσεις της Μονής με την Εκκλησία και τους κατοίκους αναφέρθηκε στην κατάθεσή του -απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα- ο δήμαρχος Ξάνθης.

Ακόμη, μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που μειοψήφισε στην κρίσιμη απόφαση που άναψε το «πράσινο φως» για την παραίτηση του δημοσίου από την αντιδικία με τη Μονή Βατοπαιδίου κατέθεσε- κατά τις ίδιες πληροφορίες- ότι διατύπωσε την άποψη πως κατά το νόμο δεν ήταν δυνατή η συναίνεση σε μη έκδοση απόφασης, μετά τη συζήτηση της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται επίσης ότι ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) κατέθεσε πως μέλος του ΝΣΚ κατέστρεψε εκατοντάδες κρίσιμα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση όταν ξέσπασε ο θόρυβος για το θέμα, καθώς επίσης ότι διακινούνταν έγγραφα, ακόμη και σχέδια υπουργικών αποφάσεων, μέσω φαξ από τη Μονή Βατοπαιδίου.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024