Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διάλογο για την πυρηνική ενέργεια προτείνει το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής

Διάλογο για την πυρηνική ενέργεια προτείνει το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής

Υπέρ ενός ανοικτού δημόσιου διαλόγου για τη δυνατότητα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση τόσο των κινδύνων όσο και των πλεονεκτημάτων, τάχθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

36

Υπέρ ενός ανοικτού δημόσιου διαλόγου για τη δυνατότητα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση τόσο των κινδύνων όσο και των πλεονεκτημάτων, τάχθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) Ραφαήλ Μωυσής.

Μιλώντας από το βήμα του 4ου Business Forum, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Helexpo στο περιθώριο της ΔΕΘ, ο κ. Μωυσής ξεκαθάρισε πως το σενάριο χρήσης πυρηνικής ενέργειας ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Συμβουλίου για την ενεργειακή πολιτική μέχρι το 2020, καθώς οι απαιτούμενες υποδομές δεν θα ήταν έτοιμες μέχρι τότε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΣ παραδέχτηκε ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν βλέπει θετικά την πυρηνική ενέργεια. Αναφέρθηκε σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία η αποδοχή της τεχνολογίας αυτής στην Ελλάδα είναι η τρίτη χαμηλότερη στην Ευρώπη (μετά την Κύπρο και την Αυστρία), αν και το ποσοστό αποδοχής έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη αύξηση, από 9% το 2005 στο 18% το 2008.

Η πυρηνική ενέργεια, επισήμανε ο κ. Μωυσής, εξακολουθεί να προκαλεί φόβους, ωστόσο η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς και ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες που διαθέτουν και αναπτύσσουν μονάδες παραγωγής. Θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένη «αν κάποια μέρα αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και πρέπει να καταφύγουμε σε αυτή τη λύση».

Ο κ.Μωυσής παρατήρησε πως συχνά, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν αποφάσεις για μέτρα που τα οφέλη τους θα είναι εμφανή όταν οι ίδιες δεν θα έχουν πια την ευθύνη διαχείρισης.

Παρουσιάζοντας του στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας μέχρι το 2020, ο πρόεδρος του ΣΕΕΣ, ανέφερε ότι το «μείγμα» το οποίο θα μπορέσει αξιόπιστα και οικονομικότερα να λειτουργήσει, πρέπει να αποτελείται από λιγνιτικές μονάδες σε μειούμενο ποσοστό -λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων- , από μονάδες φυσικού αερίου σε ποσοστό που προβλέπεται ότι θα μπορέσει να καλυφθεί από εισαγωγές του καυσίμου βάσει μακροχρόνιων συμβάσεων, από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, από αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες και από μονάδες λιθάνθρακα νέας τεχνολογίας που θα ανταποκρίνονται στις ευαισθησίες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024