Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο-ντοκουμέντο από ανάκριση στο Γκουαντάναμο για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Βίντεο-ντοκουμέντο από ανάκριση στο Γκουαντάναμο για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Βίντεο ντοκουμέντο με την ανάκριση νεαρού κρατουμένου στις φυλακές του Γκουαντάναμο δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Στο βίντεο, ο 16χρονος κλαίει συνεχώς, δείχνει τις πληγές από τους βασανισμούς του και κάνει έκκληση για βοήθεια.

98

Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε βίντεο-ντοκουμέντο με την ανάκριση κρατουμένου από τις φυλακές του Γκουαντάναμο. Το βίντεο τραβήχτηκε κρυφά από έναν αεραγωγό.

Σύμφωνα με το BBC, το βίντεο δείχνει τον 16χρονο Ομάρ Καντρ να ανακρίνεται από Καναδούς αξιωματούχους το 2003 σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψή του από Αμερικανούς στρατιώτες.

Στο δεκάλεπτο βίντεο δείχνει εξαντλημένος, κλαίει και λέει πως τον βασανίζουν. Ο νεαρός κρύβει το πρόσωπό του με τα χέρια και τραβάει τα μαλλιά του.

Δυσκολεύεται να μιλήσει όμως συνεχώς φωνάζει: «Βοηθήστε με».

Κάποια στιγμή λέει στον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών και στους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών ότι βασανιζόταν συνεχώς κατά την κράτησή του σε αμερικανικό στρατόπεδο, στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ στο Αφγανιστάν.

Σηκώνει πολλές φορές την μπλούζα του για να δείξει τις πληγές του και φωνάζει στους άνδρες που τον ανακρίνουν: «Δεν νοιάζεστε για μένα».

Ο νεαρός κατηγορείται για τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη με χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν το 2002.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Μάιο, βάσει της οποίας η κυβέρνηση του Καναδά, όφειλε να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ώστε να έχει μια δίκαιη υπεράσπιση.

Ένας από τους δικηγόρους του νεαρού δήλωσε πως ήλπιζε ότι το βίντεο θα ξεσήκωνε τους πολίτες του Καναδά και πως θα ασκούνταν πιέσεις στον πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να μην ασκήσουν διώξεις στον πελάτη του.

«Ελπίζω πως όλος ο Καναδάς θα εξοργιστεί με την σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση αυτού του παιδιού από τον Καναδά» δήλωσε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι οι πολίτες του Καναδά πρέπει να ζητήσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024