Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έως τις 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα επεκτείνεται το ανώτατο όριο απασχόλησης στην ΕΕ

Έως τις 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα επεκτείνεται το ανώτατο όριο απασχόλησης στην ΕΕ

Το ανώτατο όριο εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον η εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας το επιτρέπει, θα μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 65 ώρες την εβδομάδα, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ την Τρίτη.

27

Σε συμφωνία κατέληξε την Τρίτη το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, σχετικά με τις δύο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν στο χρόνο εργασίας και την προσωρινή απασχόληση.

Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τους μόνιμους εργαζόμενους και ότι το ανώτατο όριο εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον η εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας το επιτρέπει, θα μπορεί να φτάσει τις 60 ή και τις 65 ώρες την εβδομάδα. Τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το χρόνο εργασίας, οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο είναι το 48ωρο. Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει δυνατότητα επιλογής επιπλέον χρόνου εργασίας έως 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ για ορισμένα επαγγέλματα το ανώτατο όριο είναι οι 65 ώρες, εφόσον το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Επίσης, διατηρείται το δικαίωμα της λεγόμενης «αυτοεξαίρεσης», γνωστό και ως «opt-out», το οποίο ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούνται πάνω από δέκα εβδομάδες από τον ίδιο εργοδότη.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Επιτροπής για θέματα απασχόλησης, «μόνο αν οι εργαζόμενοι το επιλέξουν, παρατείνεται ο χρόνος εργασίας, γι αυτό η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια για την υπογραφή του opt-out και διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να το αρνηθεί, χωρίς να υποστεί συνέπειες».

Αποχή από την ψηφοφορία

hspace=0Δείτε το βίντεο

Με την απόφαση αυτή διαφώνησαν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ουγγαρία, οι οποίες εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους απέχοντας από την ψηφοφορία και όχι καταψηφίζοντας την οδηγία. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα προσηλωμένη στην πλήρη και ποιοτική εργασία και δήλωσε:

«Δεν συζητούμε -και θα προχωρήσουμε σε αποχή από τη διαδικασία υιοθέτησης- ούτε αύξηση των ωρών εργασίας, ούτε μείωση του καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων με βραχυχρόνιες συμβάσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο και πάγια θέση μας».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόταση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η κ. Πετραλιά επεσήμανε δύο βασικά σημεία που αφορούν στο opt-out, στα οποία η Ελλάδα δεν συμφωνεί:

Πρώτον, η χώρα μας επιμένει στην οριοθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου σε αριθμό ωρών οπωσδήποτε μικρότερο από τις 60 ώρες. «Πιστεύουμε ότι η οροφή των 60 ή 65 ωρών απομακρύνεται από τον βασικό στόχο για διασφάλιση της ποιότητας της εργασίας, καθώς ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων», δήλωσε η κ. Πετραλιά.

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μείωση της προστασίας των βραχυχρόνιων συμβάσεων και κυρίως την επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων στις όποιες θα εφαρμόζεται το opt-out.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την προσωρινή απασχόληση, οι 27 υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι προσωρινά απασχολούμενοι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από την πρώτη ημέρα εργασίας τους θα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα με το μόνιμο προσωπικό μιας εταιρείας, όσον αφορά το μισθό, τις άδειες, τις άδειες μητρότητας, την εκπαίδευση, την πρόσβαση στις συλλογικές εγκαταστάσεις των εταιρειών (εστιατόρια, παιδικοί σταθμοί, μεταφορικά μέσα κ.λπ.). Επίσης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν ποινές στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται.

Για το θέμα αυτό, η Φ.Πετραλιά είπε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως θετικό στοιχείο το ότι διασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των προσωρινά απασχολούμενων και υποστήριξε ότι στη χώρα μας «η ίση μεταχείριση διασφαλίζεται ήδη από την εθνική μας νομοθεσία από την πρώτη κιόλας μέρα απασχόλησης».

Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να βρεθεί η επιθυμητή ισορροπία, ώστε η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και η ασφάλεια της εργασίας να ενισχύονται εξίσου.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας από τους υπουργούς Απασχόλησης, χαρακτηρίζοντας την ως «βήμα προόδου προς μια κοινωνική Ευρώπη» και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την επικυρώσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024