Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι από τον φονικό σεισμό στην Κίνα

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι από τον φονικό σεισμό στην Κίνα

Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια από τον πιο καταστροφικό σεισμό των τελευταίων 30 χρόνων στην Κίνα. Ο σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε περισσότερο την νοτιο-ανατολική επαρχία Σετσουάν.

91

Τουλάχιστον 13.000άτομα σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια από τον πιο καταστροφικό σεισμό των τελευταίων 30 χρόνων στην Κίνα. Ο σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε περισσότερο την νοτιο-ανατολική επαρχία Σετσουάν, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης.

Το έργο των σωστικών συνεργειών δυσχεραίνεται όμως από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η πρόσβαση των διασωστών.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 13.000 νεκρούς, όμως ο τελικός αριθμός πιστεύεται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Μόνο στην πόλη Μιανγιάνγκ, κοντά στο επίκεντρο, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από ερείπια και μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 3.629, βάσει της ενημέρωσης του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

Στη γειτονική πόλη Μιανζού 4.800 άτομα -άλλες αναφορές μιλούν για 10.000- βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια.

Τραγική η κατάσταση και στην πόλη Γιανζιού όπου, σύμφωνα με το Xinhua επέζησαν μόνο 2.000 από τους 12.000 κατοίκους της.

Συνεχώς φτάνουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους από την κατάρρευση πολλών κτιρίων στην περιοχή. Την Τρίτη ισχυρός μετασεισμός έπληξε την περιοχή Τσενγκντού.

Μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και μια ομάδα 15 Βρετανών τουριστών. Σύμφωνα με τις Αρχές της επαρχίας Σετσουάν οι τουρίστες βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα στο Ουολόνγκ, την περιοχή όπου βρίσκεται ερευνητικό κέντρο γιγαντιαίων πάντα.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και 1.000 σπουδαστές και καθηγητές, από ένα κολλέγιο της περιφέρειας Μπεϊτσουάν στη Σίτσουάν, το οποίο κατέρρευσε.

Η σφοδρή σεισμική δόνηση προκάλεσε άλλωστε την κατάρρευση τουλάχιστον πέντε σχολικών κτιρίων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται θαμμένος κάτω από συντρίμμια άγνωστος αριθμός μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Zιντάο δήλωσε ότι το έργο της διάσωσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και κάλεσε τις Αρχές της Κίνας σε κάθε επίπεδο να επικεντρωθούν σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ουέν Τσιαμπάο ζήτησε να υπάρξει άμεσα πρόσβαση στις δυσπρόσιτες περιοχές. «Η κατάσταση είναι χειρότερα από ότι πιστεύαμε και χρειαζόμαστε περισσότερα άτομα για να βοηθήσουν».

Επίσης κατέρρευσαν και δύο χημικά εργοστάσια στην περιοχή Σιφάνγκ. Εκατοντάδες υπάλληλοι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια των εργοστασίων, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή περίπου 6.000 κάτοικοι. Μετά την κατάρρευση των εργοστασίων σημειώθηκε διαρροή 80 τόνων υγρής αμμωνίας στο περιβάλλον.

Στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο έχουν καταρρεύσει κτίρια, δέντρα, έχουν πέσει τηλεφωνικές γραμμές και οι δρόμοι έχουν κλείσει από βράχους που κατέπεσαν.

Τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν έκκληση για άμεση παροχή βοήθειας.

Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση για οικονομική βοήθεια, λέγοντας πως χρειάζεται επειγόντως σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της χώρας έκανε έκκληση για δωρεές αίματος. «Χρειαζόμαστε επειγόντως αίμα» επισήμανε σε ανακοίνωσή του.

Παρά την καταστροφή, οιαξιωματούχοι της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου διαβεβαιώνουν τους ξένους που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κίνα την περίοδο των Αγώνων ότι η χώρα είναι ασφαλής, παρά τον καταστροφικό σεισμό.

Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους με τον Κινέζο ομόλογό του ο Λευκός Οίκος ανανκοίνωσε πως θα δοθεί αρχική βοήθεια μισού εκατομμυρίου δολαρίων υπέρ των σεισμοπαθών. Βοήθεια έχουν προσφερθεί να στείλουν η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος της Ταΐβάν Μα Γινγκ Τζέου που πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του την προσεχή εβδομάδα δεσμεύτηκε για μια προσέγγιση με το Πεκίνο, εκφράζοντας επίσης την υποστήριξή του στους πληγέντες. «Ζητώ από την κυβέρνηση και ομάδες πολιτών να προσφέρουν τη βοήθεια που η Κίνα έχει ανάγκη» δήλωσε.

Στο μεταξύ από το Νέο Δελχί ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ Δαλάι Λάμα απέστειλε τα συλλυπητήριά του στη Κίνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες που πενθούν για τη μεγάλη αυτή τραγωδία και θαυμάζουμε την γρήγορη ανταπόκριση των κινεζικών αρχών στην ανάπτυξη ομάδων διάσωσης προκειμένου να περισωθούν όσοι επέζησαν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Δαλάι Λάμα, ο οποίος αναμένεται να στείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο Χου Zιντάο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στη συλλυπητήρια επιστολή που απέστειλε στον ομόλογό τουΧου Zιντάο εξέφρασε την υποστήριξη του γαλλικού λαού, της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά στον κινεζικό λαό μετά τον φονικό σεισμό.

Συλλυπητήρια, αλληλεγγύη και βοήθεια προσέφερανεπίσης το Πακιστάν, οιΦιλιππίνες, ηΑυστραλία, οΚαναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικήςκαι ηΚένυα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024