Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Και η Αριστερά στο στόχαστρο του Κ.Μητσοτάκη για την κρίση πριν από τη Χούντα

Και η Αριστερά στο στόχαστρο του Κ.Μητσοτάκη για την κρίση πριν από τη Χούντα

Ευθύνες και στην Αριστερά επέρριψε ο Κ.Μητσοτάκης για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της Χούντας, ενώ έσπευσε να αποκρούσει τις όποιες επικρίσεις για το συνέδριο που οργανώνει Ίδρυμα Κ.Μητσοτάκη, λέγοντας πως είχε προσκαλέσει τον Νίκο Παπανδρέου και τον έκπτωτο μονάρχη.

37

Ευθύνες και στην Αριστερά επέρριψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τα γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της Χούντας των συνταγματαρχών, ενώ έσπευσε να αποκρούσει τις όποιες επικρίσεις για το συνέδριο που οργανώνει Ίδρυμα Κ.Μητσοτάκη, λέγοντας πως είχε προσκαλέσει τον Νίκο Παπανδρέου και τον έκπτωτο μονάρχη.

Κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία», στην αίθουσα Θ. Καρατζάς της Εθνικής Τραπέζης, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι εκείνη την περίοδο η Αριστερά «ήταν διηρημένη, υποστήριξε ότι η ηγεσία της δεν έδωσε βάση στον κίνδυνο της δικτατορίας και τόνισε πως η ΕΔΑ θα συνέβαλε στην αποτροπή της δικτατορίας «αν είχε την αντίστοιχη στρατηγική» και – κυρίως – αν είχε προηγουμένως ψηφιστεί απλή αναλογική.

Σχετικά με την Αποστασία και την κρίση που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η δεξιά ήθελε μιαν εκτροπή, που θα εφάρμοζε ο στρατός και θα τελούσε υπό τον πολιτικό έλεγχό της» όμως η εφαρμογή του άρθρου 91 για την υπαγωγή της χώρας στην κατάσταση πολιορκίας, που συνεπαγόταν στρατιωτικό νόμο, έπρεπε να ληφθεί με απόφαση της Βουλής, η οποία, ωστόσο, είχε διαλυθεί. «Ακόμη και αν επανασυστηνόταν η Βουλή,δεν υπήρχε πλειοψηφία και τότε θα υπήρχε συνταγματική εκτροπή, δηλαδή διχασμός – και αυτό ακριβώς φοβόμουν» εξήγησε.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης απεκάλυψε ότι ο ίδιος είχε δώσει στον Π.Κόκκα το πρωτότυπο κείμενο του «μνημονίου», που του είχε παραδώσει δημοσιογράφος, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει,όπου, όμως, υπήρχαν τα αρχικά των εμπλεκομένων και όχι τα πλήρη ονόματα.

Την προηγούμενη ημέρα ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «έχω λύσει τους λογαριασμούς μου με την ιστορία. Το προσωπικό μου τίμημα το έχω καταβάλει με το παραπάνω, δίκαια ή άδικα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως «για τις εξελίξεις που οδήγησαν στη δικτατορία, την μεγαλύτερη ευθύνη είχαμε εμείς, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος», αν και παρατήρησε πως το συνέδριο δεν οργανώθηκε για να παρουσιάσει τη «δική του εκδοχή για την ιστορία, ως ένας από τους ελάχιστους επιζώντες πρωταγωνιστές».

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο, όταν ρωτήθηκε για τη θέση του επιτίμου Προέδρου της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη, με την οποία συμφώνησε κι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και της απευθείας εκλογής του από το λαό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024