Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γνωμάτευση ζητά ο δήμαρχος Καισαριανής για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Γνωμάτευση ζητά ο δήμαρχος Καισαριανής για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είχε από την αρχή τονίσει, ζητά ο δήμαρχος Καισαριανής προκειμένου να προχωρήσει στους πολιτικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Εκπρόσωποι των ομοφυλόφιλων εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ το όλο θέμα είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ΟΛΚΕ-ΣΥΝ.

30

Τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως άλλωστε είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει, ζητά ο δήμαρχος Καισαριανής προκειμένου να προχωρήσει στους πολιτικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Μεγάλης Πέμπτης, ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας στην επιστολή του ζητά γνωμάτευση προκειμένου να κατοχυρωθεί η θεσμοθέτηση αντίστοιχου δικαιώματος ή σε κάθε περίπτωση να δοθεί διέξοδος στις αμφισβητήσεις και τις αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα.

Στην επιστολή του, η οποία εστάλη επίσης στον Συνήγορο του Πολίτη και στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Τζόκας σημειώνει πως η άρνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε γάμους ομοφυλοφίλων φαντάζει ως αρνητική αντιμετώπιση και διάκριση ατόμων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ η πραγματικότητα είναι αντίθετη.

Επικαλείται δε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1994, το οποίο ζητούσε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να απαλείψουν από τις νομοθεσίες τους σχετικές διακρίσεις.

Πάντως, εκπρόσωποι της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) μιλούν για πολιτικά τερτίπια. «Ο πολιτικός γάμος είναι κατοχυρωμένος από το 1983 και αν θέλει ο δήμαρχος, ας αποφασίσει να ερμηνεύσει το νόμο» δήλωσε στην εφημερίδα η Ευαγγελία Βλάμμη.

Η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του ΑΠΘ Θεοφανώ Παπαζήση δήλωσε στην Ελευθεροτυπία: «Με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ενδιαφερόμενοι, αν προσφύγουν, θα δικαιωθούν είτε στο ΣτΕ είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

» […] Ο τελευταίος νόμος μας, που ισχύει από το 1982, μιλά για μελλόνυμφους χωρίς να προσδιορίζει άνδρα ή γυναίκα. Δεν λέει πουθενά για φύλο. Είτε λοιπόν με το νόμο του 1982, είτε με το μεταγενέστερο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, του 1994, δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε τις διατάξεις σαν να αφορούν άνδρα και γυναίκα.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024