Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης εντός της Βουλής και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εκτός αυτής στo Σύνταγμα, διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί των άρθρων του ν/σ για το Ασφαλιστικό. Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία. Μικρής έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα. Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο του.

37

Eν μέσω έντονης αντιπαράθεσης εντός της Βουλής και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εκτός αυτής, στην Πλατεία Συντάγματος, διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολο του θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία που θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από την ψηφοφορία

Ένταση επικράτησε λίγο πριν αρχίσει η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ επί των άρθρων 146 και 148 του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

Σφοδρή αντιπαράθεση προέκυψε όταν τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ζητούσαν μετά επιτάσεως να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών και μετά να αρχίσει η ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας επικαλούμενος την απόρριψη, νωρίτερα από την πλειοψηφία, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ να παραταθεί για μετά της 11:30 και η ονομαστική ψηφοφορία, προσπάθησε να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που ζήτησε και πήρε το λόγο τόνισε ότι τίθεται θέμα βάναυσης προσβολής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Επειδή η κυβέρνηση διαθέτει οριακή δεδηλωμένη πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει την άνεση να μεταφέρει τη φωνή της κοινωνίας. Δεν έχετε κανένα έρεισμα να κηρύξετε περατώσα τη συζήτηση πριν εξαντληθεί ο κατάλογος. Έχετε υποχρέωση να φυλάξετε το κύρος του Κοινοβουλίου και να μην επιμείνετε στη παραβίαση του κανονισμού», τόνισε ο κ Βενιζέλος ενώ κατέληξε: «Σε καμία περίπτωση ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί στο σύνολο του, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος, πριν περάσουν 24 ώρες. Σε κάθε περίπτωση θα υποστείτε όλες τις διαδικαστικές κοινοβουλευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Ο κ. Σιούφας απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Βενιζέλου τονίζοντας ότι ο κανονισμός τηρείται κατά γράμμα. Παράλληλα επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής το νομοσχέδιο ψηφίζεται στο σύνολό του έπειτα από 24 ώρες, μόνον όταν πρόκειται να ενσωματωθούν τροπολογίες ή άρθρα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την υπουργό Απασχόλησης.

Στη συνέχεια ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι επειδή η κυβέρνηση επιμένει σε αντιδημοκρατικές λογικές, το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από τη ψηφοφορία.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που μίλησε για «πρωτόγνωρη αντικοινοβουλευτική διαδικασία, αυταρχικές λογικές και προσπάθεια ουσιαστικής φίμωσης».

«Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για αυτό, Εμείς αποχωρούμε. Όμως συνεχίζουμε τον αγώνα από το πεζοδρόμιο» προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου και αποχώρησε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για πραγματικό ολίσθημα και προσχεδιασμένη αποχώρηση ενώ σημείωσε ότι «έχει και η αλαζονεία τα όρια της».

Αντίθετα, ο κ Παυλόπουλος εξήρε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ σέρνεται πίσω από αυτό. «Αυτή είναι η έκφραση της δημοκρατίας. Να επιτρέπει σε μικρά κόμματα να γίνονται μεγάλα και σε μεγάλα να γίνονται μικρά», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εσωτερικών επέκρινε ωστόσο την αναφορά του κ. Αλαβάνου για την δυνατότητα του προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι εκείνος θα κρίνει.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κυβέρνηση μειοψηφίας», υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στη Βουλή για να μην απαντήσει γιατί αθέτησε τα τρία δεν», επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που είναι νάρκη -όπως είπε- στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το νόμο όταν θα γίνει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, ενώ μίλησε και για το «προοδευτικό πατριωτικό μέτωπο της αντιπολίτευσης που μπορεί να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό».

Απαντώντας ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο «για ανεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και για προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας. «Τα ίδια λέγατε και το 1992 με το νόμο Σιούφα ότι θα τον καταργήσετε. Όχι μόνο δεν το έκανε το ΠΑΣΟΚ αλλά παράτεινε και το ΛΑΦΚΑ που εμείς καταργήσαμε. Εσείς υποθηκεύσατε τις επόμενες γενιές εμείς ερχόμαστε να σώσουμε τις νέες γενιές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και απαντώντας στις αναφορές του κ. Παπανδρέου περί συμφερόντων και ΜΜΕ που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, ανέφερε ότι μέχρι τις προηγούμενες εκλογές τον ίδιο στήριζαν και όχι τη ΝΔ.

Τέλος, ο κ Παυλόπουλος σχολιάζοντας τα περί απουσίας του πρωθυπουργού τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός είναι εδώ. Και είναι εδώ και ψηφίζει κάθε φορά που ζητά ονομαστική ψηφοφορία η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζοντας την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Αυτά τα τρία δεν του πρωθυπουργού ισχύουν και το Δ είναι με κεφαλαίο».

Εξάλλου, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής μίλησε για «παραπλάνηση του Σώματος» και για «υποκλοπή ακόμα και των ψήφων βουλευτών της ΝΔ, κατά παράβαση της νομιμότητας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αντέδρασε, λέγοντας ότι «η εκσυγχρονιστική ηγεσία υπό τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συνήψε συμμαχία με το πιο αντιδραστικό κομμάτι συμμαχιών».

Οι αναφορές αυτές του κ. Παναγιωτόπουλου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που φώναζαν από τα έδρανα κάνοντας λόγο για υβριστές και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, δημιουργώντας οξύτατες αντιδράσεις από τη πτέρυγα της ΝΔ.

Κυβερνητική πλειοψηφία στις ψηφοφορίες

Η συζήτηση της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 1-139) ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με 152 ψήφους υπέρ, και 122 κατά -ψήφισαν 264 βουλευτές. Με τον ίδιο αριθμό ψήφων υπέρ και επίσης κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας εγκρίθηκαν και τα άρθρα, 143 που αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και 144 για τη συνταξιοδότηση των μητέρων. Τα άρθρα καταψήφισαν 114 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, η υπουργός Απασχόλησης διέγραψε από το άρθρο 143 τη παράγραφο με την οποία προβλεπόταν όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά αποσύρεται η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία οριζόταν ότι για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ κλπ με 37 χρόνια ασφάλιση, απαιτείται ως όριο ηλικίας το 58ο έτος. Επίσης, στο άρθρο 144 προσέθεσε την πρόβλεψη να θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης και οι χήροι πατέρες ανήλικων παιδιών.

Στην Τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ επί των άρθρων 146 και 148, υπέρ ψήφισαν 151 από τους 164 παριστάμενους βουλευτές και 13 κατά.

Η τελευταία ενότητα των άρθρων αφορα στα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, επέκταση του ειδικού σώματος ιατρών του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, καθώς και την καθιέρωση του αριθμού Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Μουσική διαμαρτυρία

Την ίδια ώρα έξω από τη Βουλή η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούσαν μουσική διαμαρτυρία, ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Στη συγκέντρωση παρέστη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την βουλευτή Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέκο Αλαβάνο.

… και οι μολότοφ

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας αμαύρωσαν, λίγο πριν τελειώσει, μικρής έκτασης επεισόδια, μεταξύ ομάδας ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και των αστυνομικών δυνάμεων.

Κατά τις συγκρούσεις ομάδα κουκουλοφόρων που βρισκόταν μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ξήλωσε πλάκες από τα πεζοδρόμια και πέταξε πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν κάνοντας χρήση χημικών.

Οι αντιεξουσιαστές απομακρύνθηκαν από την οδό Πανεπιστημίου όπου έσπασαν με πέτρες δύο προθήκες πολυκαταστήματος και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024