Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταθέσεις, αλλά και πρώτη μηνυτήρια αναφορά για τις διακοπές ρεύματος

Καταθέσεις, αλλά και πρώτη μηνυτήρια αναφορά για τις διακοπές ρεύματος

Καταθέσεις στους αρμόδιους εισαγγελείς έδωσαν τρεις συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για τις διακοπές ρεύματος. Αγωγή κατά παντός υπεθύνου κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, προκαλώντας την οργή της ΓΣΕΕ. Μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές το βράδυ της Πέμπτης. «Δεν θα προχωρήσουμε σε επίταξη των εργαζομένων στη ΔΕΗ», δήλωσε ο Χρ.Φώλιας.

71

Καταθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας των εισαγγελέων Πρωτοδικών Πάνου Παναγιωτόπουλου και Νίκου Ορνεράκη για τις διακοπές ρεύματος έδωσαν την Πέμπτη ενώπιον του κ. Παναγιωτόπουλου τρεις συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που συνεχίζει την απεργία της.

Πρόγραμμα διακοπών ρεύματος που ανακοίνωσε η ΔΕΗ

«Δεν θα προχωρήσουμε σε επίταξη των εργαζομένων στη ΔΕΗ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.

Ωστόσο, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «και οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν πως εκεί όπου σταματούν τα όριά τους, αρχίζουν τα όρια των άλλων».

Οι τρεις συνδικαλιστές που κατέθεσαν είναι οι κ.κ. Ρίζος Ρίζος, οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Γκαραβέλας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ, και Μάκης Αποστολίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεών τους, οι τρεις συνδικαλιστές δήλωσαν ότι παρέδωσαν στον εισαγγελέα γραπτά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει, όπως υποστηρίζουν, ότι εσκεμμένα η ΔΕΗ προέβη σε πολύωρες διακοπές ρεύματος, καθώς επίσης και ότι δεν τήρησε τη συμφωνία περί μείωσης της τάσης μεγάλων καταναλωτών.

Σχολιάζοντας τις μηνυτήριες αναφορές και τις αγωγές που προαναγγέλλονται εις βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι συνδικαλιστές είπαν ότι οι καταναλωτές έχουν συμβόλαια με τη ΔΕΗ και όχι με τους εργαζόμενους σ αυτήν.

Μία από τις αγωγές αυτές έγινε πράξη την Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, κατέθεσε στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, με την οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος.

Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι εκπροσωπεί 800.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι διακοπές ρεύματος έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων, θα ακολουθήσουν και αγωγές για την καταβολή αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί. «Όποιος ευθύνεται, θα πληρώσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης.

Ιερό το δικαίωμα της απεργίας, τονίζει η ΓΣΕΕ

Η κίνηση του προέδρου των Επιμελητηρίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΣΕ, που μιλά για κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, τονίζει ότι «μόνο αντιστόρητοι μπορούν να διανοηθούν ότι θα κάμψουν τους αγώνες μας».

Επίσης προσθέτει ότι η αντίθεση και η αντιπαράθεση της ΓΣΕΕ και των απεργών που αγωνίζονται για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές πρακτικές θα είναι διαρκής.

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ στη σχετική ανακοίνωσή της «με τις θορυβώδεις δηλώσεις και πρωτοβουλίες τους οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα (άρθρο 23 Σ) και το νόμο που απαγορεύει την παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, επισύροντας ποινικές κυρώσεις για την παράβαση (φυλάκιση ή και χρηματική ποινή)».

«Η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να παρακολουθήσει δικομανείς ενέργειες εντυπωσιασμού, που προσπαθούν να στρέψουν την μία ομάδα του πληθυσμού εναντίον άλλης. Άλλωστε, ο κ. Μίχαλος, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, είναι ο ίδιος που πριν δύο χρόνια ζήτησε να απαγορευθούν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, θεωρώντας τις απειλές κατά του κοινωνικού συνόλου» προσθέτει η Συνομοσπονδία.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων η ΓΣΕΕ τονίζει ακόμη ότι «το δικαίωμα της απεργίας του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου υπόκειται στους συγκεκριμένους περιορισμούς του νόμου που το ρυθμίζει, και αυτό τηρείται απαρέκλητα από τα συνδικάτα.»

»Οι περιορισμοί, που επικαλούνται οι κύριοι Μίχαλος και Κασιμάτης οδηγούν στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του».

Aνακοίνωση της ΔΕΣΜΗΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΣΜΗΕ, η νύχτα της Πέμπτης αναμένεται να είναι δυσκολότερη για τους καταναλωτές, αφού το συγκρότημα των Υδροηλεκτρικών Σταθμών του Αχελώου παραμένει εκτός διαθεσιμότητας, καθώς και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πολυφύτου.

Επίσης, θα υπάρξει περιορισμένη δυνατότητα εισαγωγών εκτάκτου ανάγκης από γειτονικές χώρες και οι αναμενόμενες περικοπές κατά την μεσημβρινή αιχμή θα είναι της τάξεως των 400MW, κατά τη δε βραδυνή αιχμή της τάξεως των 1.000MW.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024