Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γνωμοδότηση για κατάθεση Καραμανλή επί της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Γνωμοδότηση για κατάθεση Καραμανλή επί της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Σε ακρόαση στις αρμόδιες για την υπόθεση Ζαχόπουλου κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα πρέπει να κληθούν τόσο ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής όσο και οι συνεργάτες του Γ.Αγγέλου, Γ.Ανδριανός και Σπ.Κλαδάς, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

71

Σε ακρόαση στις αρμόδιες για την υπόθεση Ζαχόπουλου κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα πρέπει να κληθούν τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και οι στενοί του συνεργάτες Γιάννης Αγγέλου, Γιάννης Ανδριανός και Σπύρος Κλαδάς, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Όπως σημειώνει την Τετάρτη η εφημερίδα Τα Νέα, η γνωμοδότηση δικαιώνει πλήρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), τα οποία, μολονότι με ξεχωριστά τους υπομνήματα διατύπωσαν το σχετικό αίτημα, είχαν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι με μια σειρά επιχειρημάτων, το κυβερνών κόμμα έλεγε μέχρι τώρα «όχι» στην κλήση των συγκεκριμένων προσώπων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ο πρωθυπουργός ουδέποτε άσκησε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, καθώς τα εκχώρησε στην τότε αναπληρώτρια κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά», ότι «τα αιτήματα της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν ξεχωριστά κι όχι σε ενιαίο κείμενο, ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο πέμπτων της αρμόδιας επιτροπής» και ότι «οι κ.κ. Ανδριανός, Αγγέλου και Κλαδάς θα πρέπει να έχουν την άδεια του πολιτικού τους προϊσταμένου, προκειμένου να καταθέσουν στη Βουλή».

Όλα αυτά ανατράπηκαν την Τρίτη με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Μολονότι το πόρισμά του έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, στην ουσία, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, δεσμεύει ηθικά και πολιτικά την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο της Βουλής στην «υποχρέωση να κληθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στις Επιτροπές».

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Απόστολος Σταύρου, μιλώντας στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Τρίτης, υποστήριξε ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν αφορά στη συγκεκριμένη Επιτροπή, αλλά ούτε και την κλήση των κ.κ. Κλαδά, Αγγέλου και Ανδριανού, δεδομένου, όπως είπε, ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης δεν αφορά τη λειτουργία μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος είπε πωςο πρωθυπουργός απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, στους πολιτικούς αρχηγούςγια όποιο θέμα του έχει ζητηθεί κι είναι διαθέσιμος να απαντήσει οποτεδήποτε και για οτιδήποτε του ζητηθεί εκ νέου.

Παράλληλα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση θα αγνοήσει τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου για την κλήτευση του πρωθυπουργού, ο Λευτέρης Ζαγορίτης απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός είναι συχνά στη Βουλή. Στην ολομέλεια της Βουλής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024