Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γραφειοκρατία οδηγεί σε τέλμα την αγορά φωτοβολταϊκών

Η γραφειοκρατία οδηγεί σε τέλμα την αγορά φωτοβολταϊκών

Σε τέλμα οδηγείται η αγορά φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών του κλάδου (ΣΕΦ), αφού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το 2007, δεν μεταφράστηκε σε πραγματικά έργα».

27

Σε τέλμα οδηγείται η αγορά φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών του κλάδου (ΣΕΦ), αφού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το 2007, δεν μεταφράστηκε σε πραγματικά έργα».

Αιτία, κατά τον Σύνδεσμο, είναι «οι απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς και ακυρώνουν στην πράξη το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2006».

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ως το τέλος Ιανουαρίου είχαν υποβληθεί για έγκριση πάνω από 7.800 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 3.430 MW.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι το 2010 θα πρέπει να έχουν αδειοδοτηθεί έργα συνολικής ισχύος 790 MW.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΕΦ, το 2007 εγκαταστάθηκαν συνολικά 2,5 MW φωτοβολταϊκών.

Αν και το νούμερο αυτό συνιστά αύξηση 100% σε σχέση με τα εγκατεστημένα συστήματα του 2006, είναι εξαιρετικά μικρό, όπως επισημαίνει, όχι μόνο συγκρινόμενο με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, αλλά και με τις επιδόσεις άλλων χωρών.

Η αγορά, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, χρειάζεται σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες που να εγγυώνται ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου. Συνοπτικά, οι προτάσεις του Συνδέσμου για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών αφορούν στα εξής:

1) Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των ήδη κατατεθειμένων επενδυτικών προτάσεων και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών.

2) Αμεση αποσαφήνιση των πολεοδομικών και χωροταξικών όρων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και φορολογικές διευκολύνσεις για την ανάπτυξη των οικιακών εφαρμογών.

3) Υποχρεωτική εφαρμογή φωτοβολταϊκών σε νέα μεγάλα εμπορικά κτίρια κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας και αποσαφήνιση των όρων τιμολόγησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε να μη δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές.

4) Σχεδιασμός της δεύτερης φάσης ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών για την περίοδο μετά το 2010, προκειμένου να σταλεί μήνυμα συνέχειας και συνέπειας προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση η αγορά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024